In ultimul deceniu, numarul de proceduri cosmetice, fie ca vorbim de interventii chirurgicale faciale sau corporale, invazive sau noninvazive, a crescut rapid. In timp ce medicii s-au concentrat pe minimizarea efectelor secundare si optimizarea rezultatului fizic, un spectru larg de pacienti are nevoie si de alt tip de rezultate in ceea ce priveste succesul tratamentului. Vorbim despre efectele procedurilor cosmetice asupra respectului de sine, increderii, relatiilor si acceptarii de catre ceilalti.
Calitatea vietii reprezinta o masurare relevanta si importanta pe termen lung a rezultatelor la acesti pacienti.Chirurgia estetica poate avea un impact pozitiv asupra calitatii vietii pacientului sau pacientei respective.Sunt, de asemenea, importante si efectele procedurilor estetice, chirurgicale si nonchirurgicale asupra calitatii vietii.
O mare parte din datele privind calitatea vietii cu privire la procedurile cosmetice nechirurgicale se concentreaza pe pacientii care au afectiuni dobandite sau defecte din nastere in zona fetei, aceste probleme fiind adesea asociate cu depresia, probleme cu stima de sine si in relatiile interpersonale.
O procedura estetica ce consta in chirurgie faciala poate imbunatati calitatea vietii la acesti pacienti. Pe langa procedurile chirurgicale invazive clasice, ce presupun folosirea bisturiului, pot fi folosite si altele, noninvazive, cum ar fi injectii cu acid hialuronic.Numarul procedurilor estetice creste rapid in randul femeilor, dar si barbatilor din Romania. Desi procedurile chirurgicale au devenit foarte populare in ultimii ani, interventiile cosmetice nonchirurgicale au castigat si mai mult teren.
In ciuda cresterii extraordinare a acestui procedeu terapeutic, exista putine informatii despre efectele procedurilor cosmetice asupra calitatii vietii pacientilor. Medicii din aceasta disciplina se concentreaza in mod traditional pe minimizarea complicatiilor sau a efectelor secundare si optimizarea rezultatului fizic.
Cu toate acestea, pana in prezent, nu a existat nicio metoda standardizata de cuantificare a satisfactiei pacientului. In plus, sunt disponibile date limitate cu privire la efectele procedurilor estetice asupra respectului de sine, increderii, relatiilor si acceptarii de catre ceilalti.
Calitatea vietii reprezinta un rezultat important pe termen lung pentru pacientii care apeleaza proceduri de chirurgie estetica. Masurarea calitatii vietii presupune o evaluare multidimensionala a taramului fizic, social, psihologic si emotional al pacientilor. Calitatea vietii reprezinta un mijloc prin care efectele procedurilor cosmetice asupra pacientilor pot fi cuantificate si mai bine intelese.
Stare de sanatate fizica, mentala si sociala completa este extrem de importanta si nu doar absenta bolii sau a infirmitatii. Pentru pacientii care se supun unei interventii chirurgicale sau proceduri cosmetice, masurarea eficacitatii depaseste problemele fizice, deoarece majoritatea pacientilor aleg interventii care nu au legatura cu niciun beneficiu medical direct. Factorii obisnuiti care pot influenta calitatea vietii pentru un astfel de pacient includ acceptarea de catre prieteni si familie, efectul asupra vietii sale sociale si profesionale, increderea si fericirea pacientului.
Pentru acesti oameni, sanatatea sau bunastarea sunt legate de mentalul, emotionalul si socialul care rezulta din forma finala a aspectului lor.Trebuie mentionat ca, desi pacientii care urmeaza interventii estetice sunt de obicei nemultumiti de anumite zone ale corpului lor, cercetarile au aratat ca doar un procent mic din acesti pacienti prezinta simptome mai grave legate de nemultumirea imaginii corporale si de tulburarile dismorfice corporale.
Astfel, rezulta ca masurarea rezultatelor legate de procedurile estetice, in special in ceea ce priveste bunastarea fizica, mentala, emotionala si sociala a pacientilor, este o actiune adecvata si logica.Romanii, la fel ca aproape intreaga populatie a planetei, traiesc intr-o cultura care apreciaza frumusetea estetica, atat de mult incat sunt capabili sa cheltuiasca milioane de euro anual pentru proceduri estetice.
Frumusetea, atractia influenteaza atat modul in care oamenii gandesc, despre altii, cat si despre ei insisi, cat si comportamentul lor fata de ceilalti. Interventiile chirurgicale sau nonchirurgicale pot ajuta la imbunatatirea calitatii vietii si a bunastarii psihologice a pacientilor si pacientelor care aleg sa se supuna acestor proceduri.Modificarile pozitive observate la acesti pacienti au fost legate de multumirea fata de aspectul lor, fiind mai putin deprimati sau anxiosi, avand o stare de bine mult mai buna si avand mai multa incredere.
Rezultatele calitatii vietii reprezinta astfel o abordare importanta prin care medicii si pacientii pot evalua mai bine efectele interventiilor cosmetice.Frumusetea in sine este in intregime subiectiva, iar aspectele tehnice ale procedurilor estetice nu pot duce la satisfactia pacientului.Prin urmare, efectele psihologice pozitive care pot aparea prin intermediul interventiilor cosmetice pot fi masurate numai cu rezultate ale calitatii vietii.
In concluzie, interventiile de chirurgie estetica faciala produc efecte pozitive asupra calitatii vietii la persoanele care aleg sa se supuna procedurilor estetice. In timp ce medicii din acest domeniu s-au concentrat in mod traditional pe optimizarea rezultatelor tehnice si minimizarea efectelor secundare, masuratorile calitatii vietii pot oferi o mai buna intelegere a efectelor acestor proceduri asupra bunastarii psihologice si sociale a pacientilor.
In plus, pentru ca pot servi drept temelie pentru un plan de tratament personalizat si cuprinzator, procedurile moderne folosite pentru intinerirea faciala au oferit noi oportunitati de a raspunde spectrului larg de nevoi ale pacientelor. A apela la un medic bun, care va va oferi atat frumusete, cat si garantia ca va veti recapata increderea este, de asemenea, esential.