10 intrebari esentiale de pus francizorului inainte de a semna un contract

Daca vrei sa cumperi o franciza, vei descoperi ca exista numeroase intrebari pe care trebuie sa le adresezi francizorului tau potential. In acest articol, poti gasi raspunsurile la cele mai importante 10 intrebari care te vor ajuta sa intelegi mai bine ce implica acest proces. De la costurile initiale si continue, la drepturile si responsabilitatile ce iti revin, acest material te poate ajuta sa ai o imagine clara despre ceea ce presupune preluarea unei francize.

1. Ce costuri initiale si continue implica achizitionarea si gestionarea francizei?

Costurile initiale includ taxa de franciza, care reprezinta suma de bani pe care un francizat o plateste pentru a obtine dreptul de a utiliza marca si sistemul de afaceri al francizorului. De asemenea, costurile initiale includ si cheltuielile legate de amenajarea si dotarea locului de afaceri, achizitionarea echipamentelor necesare, costurile legate de stocul initial de produse, de instruire initiala si cele legate de promovarea initiala a afacerii.

De exemplu, pentru a detine o franciza Micii Developeri este necesara o investitie initiala de 25.000 de euro, aferenta deschiderii centrului IT pentru copii si adolescenti cu toate facilitatile ultramoderne de programare.

Pe de alta parte, costurile continue de operare a francizei includ taxele platite francizorului, adica un procent din veniturile brute sau nete ale francizatului. De asemenea, francizatul trebuie sa contribuie la fondul de marketing, care este de obicei un procent din venituri si se plateste francizorului pentru a sustine eforturile de marketing la nivel national sau regional. Alte costuri continue includ cheltuielile legate de stocul de produse si costurile operationale zilnice, cum ar fi chirie, utilitati, salarii, asigurari, impozite, etc.

2. Ce drepturi si responsabilitati detin francizatii?

Francizatii beneficiaza de o serie de drepturi si responsabilitati in cadrul afacerii lor in franciza. Primul si cel mai important drept este acela de a utiliza marca si sistemul de operare al francizorului. Acest lucru le ofera francizatilor recunoasterea brandului si reputatia acestuia, facilitandu-le astfel atragerea clientilor.

Totusi, odata cu acest drept vine si responsabilitatea de a respecta standardele stabilite de francizor in ceea ce priveste calitatea produselor sau serviciilor, procedurile de lucru, aspectul unitatilor si altele. Astfel, francizatii trebuie sa se asigure ca respecta intocmai aceste standarde, pentru a mentine integritatea brandului si pentru a asigura o experienta consistenta clientilor lor.

Un alt drept important al francizatilor este acela de a primi suport si instruire din partea francizorului. Acestea reprezinta o componenta esentiala a modelului de afaceri prin franciza si ii ajuta pe francizati sa-si dezvolte afacerea cu succes.

De exemplu, francizatii pot beneficia de instruire in domeniul operatiunilor de zi cu zi, in marketing si vanzari, in gestionarea personalului si multe altele. Participarea la aceste sesiuni de instruire si aplicarea cunostintelor obtinute sunt responsabilitati ale francizatilor, deoarece aceasta contribuie la succesul afacerii lor.

3. Ce politici si ghiduri exista in ceea ce priveste marketingul, publicitatea si promovarea brandului?

In cadrul oricarei francize, exista anumite reguli pe care francizatul trebuie sa le respecte. Aceste politici pot include restrictii privind tipurile de publicitate pe care francizatul le poate folosi, canalele de marketing permise, mesajele si continutul publicitatii.

Francizorul poate avea un control limitat asupra strategiilor de marketing si publicitate, pentru a se asigura ca imaginea si reputatia brandului se mentin in intreaga retea de francize.

De asemenea, francizorul trebuie sa furnizeze ghiduri detaliate privind modul in care brandul trebuie promovat. Aceste ghiduri includ reguli privind utilizarea logo-ului, culorilor, tipului de limbaj si alte elemente de identitate a brandului. Scopul acestor ghiduri este de a asigura o imagine coerenta si recunoasterea brandului in toate locatiile francizei.

4. Ce suport se ofera francizatilor in ceea ce priveste instruirea initiala si continua?

Este important sa afli ce sesiuni de instruire iti ofera francizorul:
• instruire pe teren, intr-un centru de instruire corporativ;
• seminarii online;
• manuale de operare.

Este important ca francizorul sa ofere suport pe parcursul procesului de instruire, prin intermediul consultantilor sau mentorilor care sa ajute la invatarea sistemului de afaceri. De asemenea, este util sa afli daca exista un personal dedicat care sa raspunda la intrebari si sa ofere suport pe masura ce iti construiesti afacerea.

5. Cum este gestionata furnizarea produselor sau serviciilor catre francizati?

Un aspect esential in gestionarea unei francize este aprovizionarea cu produse sau servicii catre francizati. Francizorul are rolul de a se asigura ca francizatii au acces la produsele sau serviciile necesare pentru a-si desfasura activitatea in mod eficient. Un punct cheie de discutat in acest capitol este modul in care francizorul gestioneaza aprovizionarea si asigura calitatea produselor si serviciilor oferite.

Un aspect important in procesul de aprovizionare este lantul de aprovizionare al francizei. Francizorul trebuie sa aiba relatii solide cu furnizorii si sa stabileasca parteneriate durabile pentru a asigura o aprovizionare constanta si de calitate. De asemenea, este important sa discuti despre standardele de calitate impuse furnizorilor si modul in care acestea sunt monitorizate si verificate.

6. Ce avantaje specifice se ofera francizatilor in comparatie cu concurenta?

Unul dintre cele mai mari avantaje oferite francizatilor este accesul la un brand recunoscut si la reputatia existenta a francizei. In momentul in care devin francizati, acestia beneficiaza de recunoasterea instantanee a marcii si de increderea pe care aceasta le-a castigat in timp. Acest avantaj le ofera francizatilor o baza solida de clienti potentiali de la inceput, ceea ce poate contribui semnificativ la succesul afacerii lor.

Un alt avantaj important este suportul continuu si trainingul oferite de francizor. Francizele pun la dispozitia francizatilor suport in diverse aspecte ale afacerii: instruire, rezolvarea problemelor, ajutor in dezvoltarea si implementarea strategiilor de marketing etc. Acest suport constant poate pune francizatii intr-o pozitie mai favorabila fata de concurentii care opereaza independent si care nu beneficiaza de aceeasi expertiza si sprijin.

7. Care sunt cerintele financiare minime pentru a deveni francizat?

Pentru a deveni francizat, este important sa intelegi cerintele financiare minime implicate in aceasta afacere. In primul rand, suma necesara pentru investitia initiala poate include costul achizitiei francizei, cheltuielile pentru amenajarea locatiei, achizitionarea echipamentelor si alte cheltuieli asociate.

In al doilea rand, costurile operationale si capitalul de lucru sunt esentiale pentru desfasurarea zilnica a afacerii. Acestea includ cheltuielile cu chiria, salariile angajatilor, costurile cu utilitatile, costurile cu marketingul si publicitatea, precum si cheltuielile cu intretinerea si repararea echipamentelor.

In plus, francizatul trebuie sa aiba in vedere taxele periodice sau regale pe care le va plati francizorului. Acestea pot consta intr-un procent din vanzarile lunare, o taxa fixa pe luna sau o combinatie intre acestea.

In fine, este important sa se ia in considerare si costurile neasteptate care pot aparea in timpul desfasurarii afacerii. Acestea pot include renovari necesare, actualizari ale echipamentelor, costuri legale sau alte cheltuieli neprevazute.

8. Ce nivel de asistenta se ofera in alegerea locatiei potrivite pentru franciza?

Francizorul poate oferi diferite tipuri de asistenta pentru alegerea locatiei, cum ar fi asistenta in evaluarea demografiei, fluxului de trafic, concurentei locale, accesibilitatii si vizibilitatii locatiei, precum si a costurilor de inchiriere sau achizitie. Aceasta asistenta ajuta francizatul sa identifice cele mai potrivite locatii pentru afacerea sa si sa ia decizii informate in ceea ce priveste investitia financiara initiala si costurile continue.

Francizorul poate oferi un nivel inalt de asistenta prin furnizarea unei analize detaliate a pietei si a zonei geografice. Aceasta analiza include informatii despre potentialul de afaceri al diferitelor locatii, profilul demografic al populatiei locale, nivelul concurentei si preferintele consumatorilor. Aceste date ajuta francizatul sa ia decizii strategice in ceea ce priveste amplasarea afacerii sale si sa maximizeze sansele de succes.

9. Care este procedura de reziliere a contractului si ce se intampla in cazul in care apare o disputa?
Este important sa afli din capul locului informatii despre procedura de reziliere a contractului si despre modul in care se gestioneaza disputele intre franchizor si francizat.

In ceea ce priveste rezilierea contractului, este esential sa clarifici conditiile in care un francizat poate rezilia contractul fara a suferi penalitati. Aceste conditii pot include motive precum:
• nerespectarea termenelor contractuale de catre franchizor;
• furnizarea necorespunzatoare a produselor sau serviciilor;
• schimbari majore in politicile sauu ghidurile de operare ale francizei.
De asemenea, trebuie specificate si circumstantele in care franchizorul isi poate intrerupe activitatea sau decide sa rezilieze contractul cu francizatul.
10. Cum este evaluata performanta francizatilor si care sunt planurile de dezvoltare pentru retea?
De regula, francizorul utilizeaza diverse metode pentru a evalua performanta francizatilor. Acestea includ monitorizarea volumului de vanzari realizate de francizat, precum si cresterea acestuia in timp. De asemenea, se analizeaza nivelul de satisfactie al clientilor, prin intermediul sondajelor sau feedback-ului primit de la acestia. Este esential sa respecti standardele de calitate si sa te conformezi politicilor de brand stabilite de francizor.

Francizorul are planuri de dezvoltare a retelei, in termeni de numar de unitati si de locatii geografice. Aceste planuri pot include deschiderea unei noi francize in zonele cu potential ridicat de vanzari sau extinderea retelei in alte tari. Francizorul poate oferi francizatilor existenti oportunitati de dezvoltare, cum ar fi posibilitatea de a deschide mai multe unitati sau de a prelua alte francize.

In acest proces, francizatii existenti sunt sustinuti prin instruire suplimentara, asistenta in gasirea locatiilor potrivite si suport financiar. In concluzie, sa devii francizat implica mult mai mult decat semnarea unui contract. Adreseaza aceste intrebari francizorului si alege cu intelepciune!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.