Romania isi mentine ratingul ”BBB minus” in ciuda provocarilor economice: O analiza Fitch detaliata

Fitch Ratings, o agentie de evaluare financiara de renume, a mentinut ratingul de tara al Romaniei la nivelul „BBB minus”, o decizie care subliniaza un amestec de stabilitate si provocari pentru economia nationala. Aceasta evaluare vine cu o perspectiva stabila, indicand o viziune echilibrata asupra viitorului economic al tarii.

Stabilitate si crestere intr-un context european

Unul dintre pilonii esentiali care sustin acest rating este apartenenta Romaniei la Uniunea Europeana, un factor ce aduce numeroase beneficii, inclusiv intrari de capital care favorizeaza convergenta veniturilor si sprijina stabilitatea macroeconomica. Romania se bucura de un PIB per capita si indicatori de dezvoltare umana care o pozitioneaza favorabil in comparatie cu alte tari din categoria „BBB”.

Provocarile economice

Cu toate acestea, Romania se confrunta cu provocari semnificative, cum ar fi deficitele bugetare si de cont curent, care sunt mai mari comparativ cu alte natiuni din aceeasi categorie de rating. Aceasta situatie este exacerbata de un istoric modest in ceea ce priveste consolidarea fiscala si de rigiditati bugetare in crestere, alaturi de o pozitie considerabila ca debitor extern.

Previziuni si asteptari

Analiza Fitch arata ca deficitul bugetar al Romaniei pentru 2023 a ramas constant la 6,1% din PIB, depasind semnificativ tinta guvernamentala initiala de 4,4%. Aceasta stare de fapt a determinat agentia sa isi revizuiasca in sus proiectiile pentru deficitul pe termen mediu, tinand cont de majorarile de pensii programate pentru 2024. Pentru urmatorii ani, Fitch anticipeaza un deficit guvernamental de 6% din PIB in 2024 si de 6,4% in 2025.

Optimism cu precautie

Pe termen mediu, se asteapta o consolidare fiscala semnificativa, sustinuta de reintroducerea regulilor fiscale europene. Totusi, exista riscuri semnificative, mai ales date de incertitudinile politice si fiscale post-electorale, precum si de derapajele fiscale recente care au afectat credibilitatea politicii economice a tarii.

Cresterea economica si influenta fondurilor UE

Economia romaneasca este proiectata sa creasca cu 3% in 2024 si 2025, o imbunatatire fata de ritmul de 2% din 2023. Fondurile europene substantiale, inclusiv cele de coeziune si din cadrul financiar multianual, precum si fondurile de revenire si rezilienta, vor continua sa fie motoare vitale pentru crestere si investitii. Aceste resurse sunt asteptate sa sporeasca potentialul economic al Romaniei si sa accelereze alinierea la standardele UE.

Factori de risc si oportunitati

Fitch semnaleaza ca o esuare in consolidarea fiscala pe termen mediu, care ar duce la o crestere semnificativa a datoriei publice raportata la PIB, ar putea deteriora ratingul Romaniei. Pe de alta parte, o reducere sustinuta a deficitului bugetar, care contribuie la scaderea raportului datorie publica/PIB, ar putea favoriza o imbunatatire a ratingului suveran al tarii.

Prin aceasta evaluare, Fitch ofera o perspectiva cuprinzatoare asupra starii economice a Romaniei, evidentiind atat punctele forte, cat si provocarile cu care se confrunta tara in peisajul financiar global.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.