De la profit la pierderi record: Anul tumultuos al Rompetrol Rafinare in 2023

Rompetrol Rafinare, o companie de prestigiu in industria rafinarii, a confruntat provocari semnificative in anul 2023, reflectate in indicatorii sai financiari. Dupa un an 2022 prosper, cu un profit net de 90,34 milioane de dolari, 2023 a marcat o schimbare dramatica, compania inregistrand o pierdere neta impresionanta de 270,54 milioane de dolari. Aceasta schimbare de situatie este evidentiata si de scaderea cifrei de afaceri brute, care a atins peste 5,33 miliarde de dolari, marcand o reducere de 19% comparativ cu anul anterior.

Schimbarile de pe piata globala, in special fluctuatiile preturilor internationale la petrol si produsele rafinate, au avut un impact semnificativ asupra performantei companiei. In 2023, cotatiile au scazut cu 14% pentru benzina si cu 21% pentru motorina, continuand o tendinta descendenta ce a afectat direct rezultatele financiare ale Rompetrol Rafinare. Aceasta volatilitate a pietei a influentat negativ profitul operational al companiei, EBITDA ajungand la 201 milioane de dolari.

In contextul unor previziuni pe termen lung care indica o scadere a marjelor de rafinare europene si a cererii de produse rafinate, compania a fost nevoita sa-si reevalueze activele. Aceasta reevaluare, coordonata de firme de top din cadrul Big Four, a evidentiat o devalorizare semnificativa a activelor operationale cu 223 de milioane de dolari, reprezentand aproximativ 82% din pierderea neta a anului.

Pe langa conditiile de piata dificile, Rompetrol Rafinare s-a confruntat si cu provocari legislative, inclusiv introducerea unor noi taxe, cum ar fi taxa de solidaritate si taxa pe cifra de afaceri, care au afectat suplimentar finantele companiei. Aceste taxe au reprezentat o povara semnificativa, in special taxa de solidaritate, estimata la 31,1 milioane de dolari pentru anul 2023.

In ciuda acestor provocari, Rompetrol Rafinare a continuat sa fie un pilon important in industria romaneasca, mentinandu-si angajamentele fata de angajati, parteneri comerciali si autoritati. Compania a reusit sa asigure un flux constant de titei pentru rafinaria Petromidia, garantand livrarea de produse petroliere esentiale pentru piata romaneasca.

Performanta operationala a companiei in 2023 reflecta si rezilienta acesteia in fata adversitatilor. Desi rafinaria Petromidia a functionat fara instalatia de Hidrocracare Blanda (MHC), lucrarile de reabilitare au fost gestionate eficient, permitand instalatiei sa revina la capacitatea optima. Rafinaria a inregistrat un randament impresionant al produselor albe si a stabilit recorduri pentru productia de benzina RON 98 si de motorina de clasa speciala.

In plus, activitatea de petrochimie a companiei a ramas un jucator cheie pe piata, desi a inregistrat o scadere in productia de polimeri. In pofida conditiilor de piata nefavorabile, divizia de petrochimie a Rompetrol Rafinare si-a mentinut angajamentul fata de parteneri, continuand sa sustina diverse sectoare de productie.

Sectorul de distributie a inregistrat, de asemenea, o performanta notabila, cu vanzari retail in crestere pe piata romaneasca, sprijinite de expansiunea retelei de distributie si de proiecte de dezvoltare ale noilor statii de carburanti. Aceste eforturi subliniaza angajamentul companiei de a ramane un contribuitor major la economia Romaniei, avand un impact semnificativ asupra bugetului de stat prin taxele platite.

In ciuda provocarilor, Rompetrol Rafinare ramane o forta vitala in industria de rafinare si petrochimie, demonstrand capacitatea de a naviga prin peisajul economic si legislativ in schimbare, mentinandu-si angajamentele si contribuind la stabilitatea si cresterea economica a Romaniei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.