Popularitatea vaselor din fonta nu este un fenomen recent. Dimpotriva, au fost si continua sa fie folosite in bucatariile din intreaga lume datorita functionalitatii lor si a numeroaselor avantaje pe care le au. Daca inca nu ai un astfel de vas in bucataria ta, continua sa citesti si vei afla exact de ce ar trebuie sa alegi unul cat mai curand cu putinta.
Sunt foarte rezistente
Vasele din fonta sunt renumite pentru durabilitatea lor exceptionala. Acestea sunt practic indestructibile, putand rezista la impact, zgarieturi si abraziuni. Chiar si cu utilizare constanta, cele mai bune oale de fonta pot fi folosite timp de decenii, fara a-si pierde proprietatile, cu conditia sa fie bine intretinute.
Un vas din fonta bine intretinut este un vas care este curatat imediat dupa utilizare, uscat bine si uns cu putin ulei si depozitat intr-un loc uscat.
Sunt usor de curatat
Odata ce iti achizitionezi un vas de fonta, vei descoperi ca acesta nu este doar foarte rezistent, ci si usor de curatat. Materialul din care sunt facute aceste vase este extrem de durabil si non-aderent, ceea ce face curatarea sa fie o sarcina simpla. Cu toate ca unii ar putea crede ca fonta este dificil de intretinut, adevarul este ca acest material se curata extrem de usor.
Dupa ce ai terminat de gatit, tot ce trebuie sa faci este sa treci vasul sub un jet de apa calda si sa indepartezi cu o spatula de metal orice resturi de mancare. Urmeaza apoi pasii descrisi mai sus, respectiv uscarea vasului si ungerea acestuia cu putin ulei, si vei avea vase din fonta care arata mereu ca noi.
Distribuie uniform caldura
Unul dintre avantajele principale ale vaselor din fonta este capacitatea lor de a distribui uniform caldura. Acest lucru este esential atunci cand pregatim anumite feluri de mancare unde o incalzire inegala poate duce la arderea sau la gatirea incorecta a alimentelor.
Atunci cand o tigaia din fonta, de exemplu, se incalzeste, caldura se raspandeste uniform pe intreaga suprafata, nu doar in centrul acesteia. Astfel, alimentele sunt gatite consistent, fara variatii de temperatura.
Mai mult decat atat, datorita acestei calitati, vasele din fonta contribuie si la economisirea energiei. Intrucat caldura este distribuita eficient, este nevoie de mai putina energie pentru a gati alimentele. Acest lucru este deosebit de important pentru preparatele gatite lent, care necesita o temperatura constanta timp indelungat.
Pot fi folosite atat pe aragaz, cat si in cuptor
Vasele din fonta sunt recunoscute pentru versatilitatea lor. Acestea pot fi folosite cu succes atat pe aragaz, pe plite cu gaz ori cu inductie, cat si in cuptor – fonta poate suporta cu usurinta temperaturi foarte ridicate.
Aceasta versatilitate a vaselor din fonta le confera o mare flexibilitate in ceea ce priveste tipurile de preparate pe care le poti gati cu ajutorul lor. Indiferent daca prepari o supa, un sos, o friptura sau chiar o prajitura, un vas din fonta va fi intotdeauna alegerea potrivita.
In plus, vasele din fonta permit o trecere facila de la aragaz la cuptor, ceea ce este ideal pentru preparatele care necesita o astfel de tehnica de gatire. De exemplu, daca doresti sa pregatesti o friptura, poti incepe prin a o rumeni pe aragaz pentru a-i conferi o crusta crocanta, iar apoi o poti introduce vasul in cuptor pentru a permite carnii sa se gateasca la interior. Iar daca pentru gatirea sa ai folosit un vas precum oala Cocotte din fonta, 30cm/8,35L, Staub, rosie, o poti servi direct din el.
Nu permit lipirea alimentelor
Unul dintre cele mai mari avantaje ale vaselor din fonta este acela ca nu permit lipirea alimentelor. Secretul consta in procesul de asezonare, care implica incalzirea vasului, aplicarea unui strat de ulei si apoi incalzirea repetata. Acest proces creeaza un strat de ulei protector care face ca alimentele sa alunece cu usurinta pe suprafata vasului, fara a se lipi.
Asta inseamna nu doar ca vei economisi timp la curatare, dar si ca vei si gati mai sanatos deoarece vei folosi mai putin ulei la prepararea mancarurilor.
Alegerea vaselor din fonta in bucatarie ofera multe avantaje, cum ar fi rezistenta sporita, usurinta de curatare, distributia uniforma a caldurii si versatilitatea lor. Sunt suficiente motive pentru a te asigura ca ai si tu cel putin un vas din fonta in bucataria ta.