Elena Mateescu, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), a oferit detalii despre momentul in care vara isi va face simtita prezenta in Romania. Conform prognozelor actualizate, temperaturile vor creste considerabil, ajungand pana la aproape 30 de grade Celsius in luna mai.
Cresterea temperaturilor si avertizarile meteo
Elena Mateescu a declarat ca, de la finalul acestei saptamani, temperaturile vor incepe sa creasca semnificativ. „De la finalul acestei saptamani, temperaturile vor fi in crestere si da, putem sa confirmam, pe baza datelor din acest moment, ca maximele pot ajunge pana la 27-28 de grade Celsius in majoritatea regiunilor, dar in special cele extracarpatice,” a spus directorul ANM.
Pana atunci, Romania va continua sa experimenteze fenomene meteorologice specifice primaverii. Incepand de joi dimineata, de la ora 10:00, pana vineri seara, la ora 23:00, este in vigoare o atentionare meteorologica de cod galben pentru sudul Banatului, Transilvaniei si zona Carpatilor Meridionali. In aceste zone, vantul va avea intensificari la rafala de 55-65 km/h, iar temporar peste 70-80 km/h.
Coduri galbene si portocalii
Pe langa codul galben, un cod portocaliu va intra in vigoare in aceasta seara, la ora 21:00, si va fi valabil pana maine la ora 12:00. Acesta vizeaza judetul Caras-Severin, unde vitezele vantului vor atinge limite cuprinse intre 80 si 85 km/h, iar temporar peste 90 km/h.
„Din punct de vedere termic, de la o zi la alta, incepand de la sfarsitul acestei saptamani, vorbim de valori de temperaturi in crestere. Daca astazi contam pe 15-24 de grade, de sambata deja contam pe valori de pana la 27 de grade, duminica 28 de grade. Si saptamana viitoare, vorbim de acelasi ecart care va caracteriza, mai ales in regiunile extracarpatice, o vreme mai calda decat in mod obisnuit inclusiv in Capitala, cu maxime de peste 25-26 de grade Celsius, pragul unei zile de vara,” a adaugat Elena Mateescu.
Prognoza meteo ANM pentru perioada 13 mai – 10 iunie 2024
Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a actualizat prognoza meteo pentru perioada 13 mai – 10 iunie 2024, oferind detalii despre temperaturi si precipitatii pentru saptamanile urmatoare.
Vremea in saptamana 13 – 20 mai
Mediile valorilor termice se vor situa sub cele specifice pentru aceasta perioada in cea mai mare parte a tarii, in special in regiunile estice si sud-estice. Cantitatile de precipitatii vor fi in general deficitare in majoritatea regiunilor, dar mai ales in cele nordice, centrale, estice si local in cele sudice.
Vremea in saptamana 20 – 27 mai
Temperatura medie a aerului se va situa in jurul celei specifice pentru aceasta perioada la nivelul intregii tari. Cantitatile de precipitatii se vor situa peste cele normale pentru aceasta perioada in vestul si sud-vestul teritoriului, in timp ce in restul tarii vor fi in general apropiate de mediile multianuale.
Vremea in saptamana 27 mai – 3 iunie
Temperatura medie a aerului va avea valori in general apropiate de mediile multianuale in toata tara. Cantitatile de precipitatii vor fi in general apropiate de cele specifice pentru aceasta perioada in majoritatea regiunilor, posibil usor deficitare local in estul si sudul tarii.
Vremea in saptamana 3 – 10 iunie
Mediile valorilor termice se vor situa usor peste normele climatologice ale perioadei la nivelul intregii tari. Regimul pluviometric va fi in general apropiat de cel normal pentru acest interval in cea mai mare parte a tarii.
Perspective pentru viitor
Prognozele actualizate de ANM ofera o imagine clara asupra evolutiei vremii in Romania in urmatoarele saptamani. Cresterea temperaturilor si fenomenul de incalzire anticipat pentru finalul lunii mai si inceputul lunii iunie indica o vara timpurie si calda. Cu toate acestea, vremea capricioasa, caracterizata de fluctuatii ale temperaturilor si precipitatiilor, va continua sa fie o constanta pana la instalarea completa a sezonului estival.
Astfel, este esential ca cetatenii sa fie pregatiti pentru schimbarile rapide ale vremii si sa urmeze sfaturile si avertizarile emise de ANM. Atat codurile galbene, cat si cele portocalii de vant puternic, reprezinta riscuri semnificative, iar respectarea recomandarilor autoritatilor poate preveni incidente nedorite.
Pentru cei care planuiesc activitati in aer liber sau calatorii in perioada urmatoare, este recomandat sa urmareasca indeaproape prognozele meteo si sa se adapteze in functie de conditiile atmosferice. Vremea capricioasa poate aduce atat zile calde si insorite, cat si perioade de instabilitate atmosferica, cu vant puternic si precipitatii.
Administratia Nationala de Meteorologie ramane o sursa de incredere pentru informatii actualizate despre vreme si schimbarile climatice. Prin monitorizarea constanta a conditiilor meteo si emiterea de avertizari si prognoze precise, ANM contribuie la siguranta si binele publicului larg.
Asadar, pe masura ce ne apropiem de vara anului 2024, sa fim pregatiti pentru o perioada de tranzitie marcata de cresteri semnificative de temperatura si de fenomene meteorologice variate, care vor defini climatul din Romania in saptamanile urmatoare.