TOP 3 substante de care orice gospodar are nevoie

Pentru buna desfasurare a activitatilor agricole, din magazia niciunui gospodar nu ar trebui sa lipseasca o serie de produse indispensabile anumitor operatiuni.

In general, este vorba de substante chimice, cu anumite proprietati, care le fac periculoase daca ajung pe mana copiilor sau a necunoscatorilor. Pentru siguranta ta si a familiei tale, iti prezentam principalele substante de care ai nevoie in gospodarie plus cateva recomandari legate de utilizarea lor.

Insecticide

Sunt substante folosite pentru combaterea insectelor, avand utilizare in domeniul agricol dar si in mediul gospodaresc. Au un potential toxic ridicat, astfel ca, inainte de a le utiliza, trebuie sa parcurgi, atent, instructiunile de pe prospect. In cazul insecticidelor folosite in culturile agricole, ai in vedere ca este nevoie si de un timp de repaus intre administrarea tratamentului si culesul recoltei. Întotdeauna, vei gasi termenul respectiv pe eticheta produsului si trebuie sa tii cont de el, pentru a fi sigur ca nu vei avea parte de o „recolta toxica”.

Insecticidele casnice sunt, de obicei, sub forma de spray ori de solutii, achizitionate ca atare sau se pot prepara acasa, pentru a fi administrate in zonele infestate. Cele mai cunoscute insecticide din aceasta gama sunt sprayurile de gandaci si cele de tantari.

De asemenea, mai exista si insecticide de uz veterinar, folosite, indeosebi, pentru a combate puricii, capusele si alti paraziti care le fac necazuri animalelor din gospodarie .

Indiferent de categorie, insecticidele trebuie pastrate la loc sigur, ferite de copii, iar utilizarea lor nu trebuie sa se faca „dupa ochi”, ci respectand strict indicatiile de pe eticheta.

Erbicide

Au utilizare exclusiv in domeniul agricol, fiind folosite pentru combaterea buruienilor din culturi. Au o actiune selectiva, atacand doar anumite specii de plante, mai precis pe cele care paraziteaza culturile agricole. Avand in vedere ca fiecare cultura favorizeaza dezvoltarea anumitor specii de buruieni, avem mai multe tipuri de erbicide, fiecare cu tinta precisa.

Spre exemplu, erbicidul Primstar Super pentru grau este eficient doar in cazul acestei cereale, fiind conceput pentru buruienile care se dezvolta in aceasta cultura: palamida, macul, musetelul salbatic, volbura si multe altele.

Si in cazul lor, utilizarea si depozitarea trebuie sa respecte reguli stricte, fiind vorba de substante cu potential toxic. De aceea, este indicat sa procuri erbicide doar din surse autorizate, si sa te asiguri ca pe ambalaj, sau in documentatia ce insoteste produsul, sunt mentionate aceste reguli.

Fungicide

Un alt inamic de temut al fermierilor sunt ciupercile, care stau la originea multor boli ce pot afecta culturile agricole. Pentru a nu compromite total recoltele, trebuie sa iei masuri, din timp. Aici intra in scena fungicidele, care sunt substante menite sa anihileze sporii de ciuperci ce ajung in culturi. Sunt folosite in egala masura in culturile agricole, in legumicultura,  pomicultura dar si in podgoriile de vita-de-vie, avand atat rol preventiv, cat si curativ, atunci cand ciupercile au inceput sa se dezvolte.

Se supun acelorasi reguli de siguranta mentionate si in cazul insecticidelor si erbicidelor, facand parte din categoria substantelor toxice. De asemenea, trebuie folosite doar in scopul destinat si doar in acele tipuri de culturi recomandate de producator. 

Toate cele trei de categorii de substante enumerate mai sus se incadreaza in grupa produselor de protectie a plantelor – denumite si pesticide – in lipsa carora, se estimeaza ca productia  de cereale, legume si fructe la nivel global, s-ar reduce cu 40%.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.