Calitatea apei si combustibililor sub lupa RENAR: Siguranta consumatorilor pe primul loc

Laboratoarele acreditate RENAR joaca un rol esential in asigurarea sigurantei si calitatii apei potabile si a combustibililor comercializati in Romania. Acreditarea RENAR, recunoscuta la nivel european, garanteaza ca aceste laboratoare indeplinesc standardele stricte de calitate si competenta, oferind astfel consumatorilor garantia ca produsele pe care le utilizeaza sunt sigure si conforme cu reglementarile legale.

Prezentarea la Conferinta SYMECH 2024

In cadrul Conferintei SYMECH 2024, organizata la Universitatea Constantin Brancusi, prof. univ. dr. ing. Fanel Iacobescu, presedinte RENAR, a abordat mai multe teme de interes pentru consumatorii romani. Acesta a subliniat importanta verificarii si monitorizarii continue a calitatii apei si combustibililor, evidentiind rolul esential al laboratoarelor acreditate RENAR in acest proces.

Verificarea calitatii combustibililor

Organismele de inspectie acreditate RENAR au un rol crucial in monitorizarea calitatii combustibililor la statiile PECO. Prof. univ. dr. ing. Fanel Iacobescu a explicat ca, in cazul in care benzina si motorina nu sunt comercializate conform standardelor tehnice legale, RENAR sesizeaza autoritatile competente pentru a lua masurile necesare.

Procesul de verificare:

Prelevarea probelor: Probele de combustibil sunt colectate si trimise la un laborator independent, diferit de cel al distribuitorului sau furnizorului.
Analiza probelor: Laboratorul efectueaza analize detaliate pentru a verifica parametrii de calitate, inclusiv cifra octanica.
Raportul de inspectie: Inspectorul de specialitate stabileste masuri corective in cazul identificarii unor probleme si, in cazuri grave, transmite raportul autoritatilor competente.

Siguranta calitatii apei potabile

Calitatea apei potabile este monitorizata constant de laboratoarele acreditate RENAR. In Romania, exista aproximativ 180 de companii de apa, iar legislatia prevede ca monitorizarea calitatii apei se face de catre producatori, distribuitori si Directiile de Sanatate Publica (DSP). Prof. univ. dr. ing. Fanel Iacobescu a explicat ca acreditarea RENAR garanteaza competenta laboratoarelor, asigurand astfel corectitudinea si impartialitatea analizelor efectuate.

Rolul laboratoarelor acreditate:

Competenta si impartialitate: Acreditarea RENAR elimina potentialele conflicte de interese, asigurand ca analizele sunt realizate conform standardelor internationale.
Supraveghere continua: Laboratoarele monitorizeaza permanent calitatea apei, prelevand si analizand probe pentru a detecta orice abateri de la standardele de siguranta.

Proiecte viitoare in colaborare cu Ministerul Agriculturii

RENAR colaboreaza cu Ministerul Agriculturii pentru a dezvolta scheme de acreditare destinate produselor alimentare bio si traditionale. Aceste scheme vor asigura ca etichetele de „bio” sau „traditional” sunt aplicate doar produselor conforme, protejand astfel consumatorii de informatii inselatoare.

Schema de acreditare:

Dezvoltarea schemelor: RENAR si autoritatile din domeniul agriculturii dezvolta scheme de acreditare pentru diverse domenii ale sigurantei alimentare.
Certificarea produselor: Organismele acreditate de RENAR vor certifica produsele alimentare, asigurand ca acestea respecta standardele de calitate si sunt de origine geografica cunoscuta.

Parteneriate educationale si de cercetare

In cadrul Conferintei SYMECH 2024, a fost stabilita semnarea unui parteneriat intre RENAR si rectoratul Universitatii Constantin Brancusi. Luminita Popescu, rector al Universitatii Constantin Brancusi din Craiova, a mentionat ca universitatea doreste sa obtina acreditarea pentru mai multe laboratoare, care vor contribui la cresterea calitatii educatiei si cercetarii in diverse domenii.

Domenii vizate pentru acreditare:

Laboratorul de incercari fizico-mecanice pentru materiale de constructii: Acest laborator va fi acreditat pentru a asigura standarde inalte de calitate in cercetarile legate de materialele de constructii.
Laboratorul de criminalistica: Acreditarea acestui laborator va contribui la imbunatatirea standardelor in investigarea criminalistica.
Laboratorul de siguranta a alimentelor: Acreditarea acestui laborator va permite universitatii sa participe activ la monitorizarea si asigurarea sigurantei alimentare, oferind solutii bazate pe cercetari riguroase.

Rolul RENAR in acreditarea laboratoarelor universitare

Luminita Popescu, rector al Universitatii Constantin Brancusi, a subliniat importanta parteneriatului cu RENAR pentru acreditarea laboratoarelor universitare. Aceste laboratoare vor contribui la dezvoltarea competentelor studentilor si cercetatorilor, oferind oportunitati de formare si cercetare la standarde internationale.

Beneficiile acreditarii:

Cresterea calitatii educatiei: Acreditarea laboratoarelor universitare asigura un mediu de invatare de inalta calitate, bazat pe standarde riguroase.
Dezvoltarea competentelor: Studentii si cercetatorii vor avea acces la echipamente si metodologii de ultima generatie, contribuind la dezvoltarea competentelor profesionale.
Colaborari internationale: Acreditarea internationala faciliteaza colaborarile cu alte institutii de invatamant si cercetare, promovand schimbul de cunostinte si bune practici.

Activitatea RENAR in domeniul acreditarii laboratoarelor pentru verificarea sigurantei si calitatii apei si combustibililor este esentiala pentru protejarea consumatorilor romani. Prin parteneriate strategice si proiecte inovatoare, RENAR contribuie la cresterea increderii in produsele si serviciile disponibile pe piata, asigurand standarde de excelenta si siguranta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.