Legatura dintre carti pentru copii si dezvoltarea copilului

0
421

Arthur Koestler spunea: „Cuvintele sunt aer. Iar aerul devine vant, si vantul face corabiile sa navigheze”.

Cartile sunt precum vantul in dezvoltarea unui copil. Aceste carti pentru copii inseamna pentru micuti mai mult decat sa-si stimuleze propria imaginatie si sa invete o limba.

Rolul unei carti pentru copii

Copiii descopera imprejurimile prin observare si curiozitate. Mai presus de toate insa, reactioneaza la vocea umana si experimenteaza afectiunea lingvistica si fizica din partea parintilor. De aceea, este deosebit de important sa le oferim copiilor posibilitatea de a-si cunoaste vocea si limbajul cu toate simturile chiar de la inceput. Deoarece simturile joaca un rol deosebit de important in copilarie, ele ar trebui stimulate de carti copii ilustrate. Inca de la o varsta frageda, anumite carti sunt indicate pentru cei foarte mici, deoarece, prin intermediul lor, acestia au diverse experiente tactile si vizuale.

Unde gasesti cele mai potrivite carti pentru copii

Astfel de carti pot fi gasite la edituri pentru copii precum Usborne, oferite de universenciclopedic.ro. Copilul invata astfel de la o varsta frageda ca o carte ilustrata este ceva placut si util.De asemenea, apropierea si securitatea sunt nevoi umane de baza importante.

Acestea pot fi satisfacute cel mai bine intr-o situatie linistita si calma, cum ar fi citirea unei povesti. Acest lucru este deosebit de important pentru relatia parinte-copil. Copilul invata ca este acceptat asa cum este si ca poate obtine apropierea de care are nevoie. Daca nu este satisfacuta nevoia unei legaturi cu parintii, comportamentul explorator nici macar nu este activat.

Prin urmare, o carte pentru copii este un instrument important pentru a construi si a consolida relatia dintre parinti si copii, pentru a tine cont de nevoi si pentru a promova abilitatile diferite ale copilului.

O poveste inainte  de culcare este o minune. Acest mic punct al zilei are o mare valoare emotionala atat pentru copil cat si parintele sau. Povestea nu numai ca ii arata copilului ca este timpul sa se culce. Pentru copil, un astfel de ritual este un moment important in timp, deoarece ii confera siguranta in viata de zi cu zi.

Ii arata copilului o anumita structura care ii permite sa stie ce se intampla in ziua urmatoare. In timpul unei povesti citita la culcare, copilul poate reflecta la ceea ce a trait in timpul zilei si poate vorbi despre unele lucruri. Acest lucru este important pentru un somn linistit si echilibrat. Experienta poate fi procesata citind cu voce tare si examinand impreuna o carte ilustrata inainte de a adormi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.