Pentru a putea desfasura activitati economice este nevoie de organizarea intr-o forma legala permisa de legislatia in vigoare din tara noastra. Conform acestei legislatii, exista mai multe forme de organizare atunci cand vine vorba despre tipurile de societati sau entitati cu personalitate juridica. Una dintre cele mai simple forme de desfasurare a unei activitati economice este reprezentata de Persoana Fizica Autorizata (PFA).
Chiar daca vorbim despre cea mai simpla metoda pentru a desfasura activitati economice conform normelor legale din tara noastra, atunci cand vorbim despre infiintare PFA, vorbim despre un proces de completare a unei documentatii si de depunerea acestei documentatii la Registrul Comertului. Cu toate ca nu este in sine un proces complicat, vorbim despre un proces care consuma timp si energie.
Apeleaza la profesionisti pentru infiintare PFA
Pentru a economisi timpul si energia necesare pentru intocmirea dosarului de infiintare PFA, dar si pentru a te asigura de faptul ca intreg procesul decurge rapid si fara intarzieri, poti avea in vedere o firma care presteaza servicii de infiintare a diferitelor tipuri de societati si entitati cu personalitate juridica. O astfel de firma va avea grija sa iti ofere consultanta privind intreaga documentatie necesara pentru infiintarea PFA-ului si se va ocupa pentru ca in cel mai scurt timp sa ai certificatul de inregistrare pentru a putea incepe activitatea propriu-zisa.
In acest sens, o firma specializata in infiintare PFA se va ocupa de rezervarea denumirii pentru viitorul PFA, de redactarea contractului de comodat pentru sediul profesional sau de oferirea de servicii pentru gazduirea sediului social, de redactarea declaratiei specifice pentru infiintarea PFA-ului si ulterior de depunerea dosarului la Registrul Comertului. Odata ce acest dosar a fost aprobat, urmeaza ca firma la care ai apelat sa ridice documentele de la Registrul Comertului si sa iti inmaneze acele documente, certificand astfel faptul ca poti sa incepi sa desfasori activitatea economica.
Avantaje si dezavantaje privind infiintarea unui PFA
Foarte multa lume care intentioneaza sa inceapa o mica afacere se gandeste la cea mai potrivita forma de persoana juridica. Iar de cele mai multe ori, oscileaza intre SRL si PFA. Trebuie spus ca ambele tipuri de organizare inseamna deopotriva avantaje si dezavantaje.
Din acest punct de vedere, atunci cand vorbim despre infiintare PFA, putem aminti avantaje precum administrarea mai facila din punct de vedere contabil si din punct de vedere al documentelor care trebuie emise, posibilitatea de a presta activitati pe mai multe coduri CAEN, dar si faptul ca proprietarul poate dispune de veniturile din activitati dupa bunul sau plac.
De cealalta parte, PFA-ul inseamna si impozite mai mari comparativ cu un SRL, daca nu se opteaza pentru impozitul pe norma de venit.Insa si aici exista riscul de a nu atinge pragul stabilit ca norma de venit, ajungandu-se astfel la plata unui impozit mai mare.
Tot la dezavantaje, vorbim despre faptul ca este nevoie de atestarea pregatirii pentru activitatea pe care intentionezi sa o desfasori ca si PFA. Pune in balanta aceste avantaje si dezavantaje atunci cand vrei sa infiintezi un PFA.