Cum sa alegi cel mai potrivit vin pentru tine?

Vinul este o bautura cu traditie in Romania, fiind nelipsit de pe mesele de sarbatoare. El se potriveste unei game cat mai diversificate de preparate culinare. Data fiind varietatea de vinuri disponibile in prezent, alegerea sortimentului potrivit pentru tine poate fi dificila. Tocmai de aceea iti venim in ajutor cu informatii despre caracteristicile vinurilor, pentru a sti cum se diferentiaza acestea.

Clasificarea vinurilor in functie de culoare

In functie de culoare vinurile sunt clasificate in 3 tipuri, dupa cum urmeaza:

● Vinuri rosii

Vinurile rosii sunt corpolente, cu o tarie moderata spre ridicata si un continut crescut de flavonoide si taninuri. Ele se pot consuma alaturi de vita, porc, miel, vanat si berbec.
Printre cele mai cunoscute vinuri rosii se afla Cabernet Sauvignon, care se remarca prin notele lui de cirese amare, condimente si ardei verde.

Un vin rosu mai moale este Pinot Noir, cu arome de fructe, precum prune, cirese si capsuni. Spre deosebire de alte tipuri de vinuri rosii, acesta poate fi servit alaturi de somon sau carne de pasare.Daca iti doresti un vin rosu mai usor decat Cabernet Sauvignon, dar mai tare decat Pinot Noir, atunci poti opta pentru Merlot. Acesta incanta prin aroma lui usor fructata si continutul ridicat de taninuri.

● Vinuri albe

Vinurile albe se remarca prin aroma lor bogata, care difera in functie de soiul de struguri din care sunt obtinute. Astfel, vinul Pinot Gris are o aroma florala, gratie careia poate fi servit alaturi de mancaruri vegetariene, preparate din paste sau din fructe de mare. Persoanele care prefera un vin putin dulce si acid pot opta pentru Muscat Ottonel.

Acesta poate fi servit alaturi de mancaruri din cruditati.Carnea alba poate fi insotita de un Sauvignon Blanc, care este un vin cu arome de citrice. Un vin perfect pentru peste, care are note discrete de mar, ananas si lamaie, este Chardonnay.

● Vinuri rose

Vinurile rose se obtin prin pastrarea strugurilor rosii la fermentat pentru o perioada mai scurta impreuna cu pulpa lor. Ele sunt vinuri cu o aroma incantatoare de fructe si flori, in functie de tipul de struguri din care sunt obtinute.
Un vin rose poate insoti orice tip de preparat culinar, de la salate si peste la cele din carne. De asemenea, poate fi servit ca aperitiv sau alaturi de un desert.

Maturarea vinurilor

Maturarea reprezinta un alt criteriu de alegere a vinurilor. Astfel, exista vinuri maturate in recipiente de mari dimensiuni din inox sau stejar, dar si vinuri obtinute prin invechirea in sticla. Daca preferi cea de-a doua modalitate de maturare, poti opta pentru un vin spumant care este maturat in sticla.

Continutul de zahar, un alt criteriu de clasificare a vinurilor

Continutul de zahar rezidual din compozitia vinurilor este foarte important pentru gustul acestora. In functie de continutul de zahar ramas in vin dupa fermentare, vinurile se clasifica in urmatoarele tipuri:

● Vinuri seci – cu un continut de zahar de pana la 4 grame la un litru;
● Vinuri demiseci – cu un continut de zahar cuprins intre 4 si 12 grame la un litru;
● Vinuri demidulci – cu un continut de zahar cuprins intre 12 si 50 grame la un litru;
● Vinuri dulci – cu un continut de zahar ce depaseste 50 de grame la un litru de vin.

Tinand cont de aceste caracteristici ale vinurilor, iti este mult mai usor sa alegi vinul potrivit pentru tine. alege vinul in functie de culoare, in functie de tipul mancarii sau chiar de ocazia cu care vrei sa il servesti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.