Orice afacere necesita un spatiu adaptat obiectului de activitate. Insa, pe cat este acesta de vast, pe atat se impune optimizarea mobilitatii in interior. Prezenta unui ascensor sau a unor scari rulante in cladire nu reprezinta un moft, ci o necesitate, de care depinde, in mare masura, eficienta afacerii. Solutiile de mobilitate trebuie sa fie adaptate specificului activitatii din cladire, iar, in cele ce urmeaza, iti prezentam cele mai potrivire alegeri, in functie de afacere.
Cladiri de birouri
Cea mai practica solutie in cazul acestor spatii o reprezinta ascensorul. Instalarea unui astfel de dispozitiv trebuie prevazuta inca din faza de proiectare a cladirii, pentru ca este nevoie de amenajarea unui put special, in care se deplaseaza cabina liftului. Capacitatea ascensorului trebuie sa fie adaptata fluxului zilnic de utilizatori. In functie de dimensiunile cladirii, pot fi instalate doua sau chiar mai multe lifturi. O optiune demna de luat in seama o reprezinta si elevatoarele exterioare, care impresioneaza placut clientii si partenerii de afaceri.
Centrele comerciale
Marile centre comerciale sunt amplasate pe mai multe niveluri, iar clientii si angajatii trebuie sa aiba acces facil la fiecare dinte ele. Pentru astfel de spatii, scarile rulante sunt mai eficiente decat ascensorul. Asta fiindca spatiile comerciale sunt aglomerate, iar scarile rulante au capacitatea de a transporta un numar mai mare de persoane decat incap in cabina unui ascensor. In plus, fluxul este continuu, utilizatorii nefiind nevoiti sa astepte, asa cum se intampla in cazul lifturilor. Instalarea unui astfel de sistem presupune si incheierea unui contract cu o firma specializata, care sa asigure intretinerea scarilor rulante.
Hoteluri
Nu poti sa iti cazezi clientii la etajele superioare fara sa le asiguri si un mijloc rapid de a ajunge la camera/apartament. Si in cazul hotelurilor, ascensorul este cea mai practica solutie de mobilitate. Cabina trebuie sa fie suficient de spatioasa, astfel incat sa aiba loc si bagajele turistilor, iar motorul sa fie silentios, pentru a nu-i deranja pe clientii cazati. Marile hoteluri dispun de mai multe ascensoare pentru oaspeti, precum si de lifturi de serviciu, destinate personalului.
Solutii de mobilitate pentru spitale
Publice sau private, spitalele si centrele medicale au nevoie de solutii de mobilitate. Mai ales, ca este vorba despre oameni cu diferite probleme de sanatate. Pentru unii dintre ei poate fi un efort prea mare sa urce un singur etaj, astfel ca spitalul trebuie sa le puna la dispozitie un mijloc de deplasare. In al doilea rand, este vorba de transportul pacientilor in stare grava, al instrumentarului medical si al deseurilor, pentru care este nevoie de circuite separate. De aceea, un spital are nevoie de mai multe lifturi, dintre care unul destinat, exclusiv, pacientilor intenati. Cabina trebuie sa fie spatioasa, pentru a permite accesul targilor si carucioarelor speciale, pentru pacientii ce nu se pot deplasa. Mai este nevoie de un lift de serviciu si un altul destinat transportului deseurilor medicale, pentru a evita intersectarea circuitelor. Nu in ultimul rand, intr-un spital trebuie sa existe si un ascensor destinat apartinatorilor si pacientilor care apeleaza la serviciile ambulatorii.
Indiferent care este varianta potrivita pentru afacerea ta, solutia aleasa trebuie sa fie adaptata si pentru persoanele cu dizabilitati. La intrarea in sediu, nu trebuie sa lipseasca rampa speciala pentru carucioarele rulante, iar accesul in cabina ascensorului trebuie sa fie facil pentru cei aflati intr-o astfel de situatie. De asemenea, o solutie o constituie si lifturile speciale pentru persoane cu dizabilitati, ce pot fi montate de-a lungul scarilor.