Dinti lipsa: 3 solutii pentru aceasta problema

Ti-ai pierdut unul sau mai multi dinti? Exista o multime de motive sa ii inlocuiesti cat mai repede posibil, de la impactul pe care lipsa acestora il poate avea asupra abilitatii tale de a mesteca sau de a vorbi corect pana la riscul aparitiei altor probleme stomatologice grave.[2] Din fericire, in zilele noastre exista mai multe optiuni de tratament la care se poate apela in astfel de situatii si in acest articol iti vom vorbi despre 3 dintre acestea: implantul dentar, puntea dentara si proteza dentara.

1. Implantul dentar

Implantul dentar este un dispozitiv cu o forma asemanatoare unui surub, realizat de obicei din titan, care se insereaza in os pentru a inlocui radacina unui dinte pierdut. Peste implantul propriu-zis se monteaza un bont protetic iar peste acesta o coroana dentara care va inlocui partea vizibila a dintelui lipsa.

Este cea considerata cea mai buna metoda de inlocuire a dinților pierduți. Are o rata mare de succes, nu afecteaza in niciun fel dinții din jurul spațiului gol,  ofera rezultate naturale si va rezista foarte mult timp. Dezavantajul acestei proceduri este acela ca de la inserarea implantului si pana la montarea coroanei dentare finale pot trece cateva luni deoarece este necesar sa se astepte finalizarea procesului de osteointegrare, adica de fuzionare a osului cu implantul.[1]

Daca nu vrei sa astepti luni intregi pentru a te bucura de noul tau zambet, intreaba-ti medicul stomatolog daca poti beneficia de sistemul de implant dentar Fast and Fixed in Brasov sau in orice alt oras locuiesti.

2. Puntea dentara

Daca iti lipsesc mai multi dinti si nu vrei sa optezi pentru un implant dentar, o alta solutie la care ai putea apela este puntea dentara. Aceasta este o lucrare protetica fixa sau mobila, alcatuita din dintele sau dintii falsi si doua coroane dentare cu ajutorul carora este ancorata pe dintii vecini spatiului edentat.

Ca si implanturile dentare, permite obtinerea unor rezultate cu aspect natural si imbunatateste aspectul zambetului. Are insa si anumite dezavantaje. In primul rand, procesul de fixare a puntii dentare afecteaza dintii invecinati celui/celor inlocuiti deoarece este necesara slefuirea prealabila a acestora. In al doilea rand, poate fi dificila curatarea corecta a dintilor dupa montarea puntii dentare, ceea ce creste riscul aparitiei cariilor ori a unei infectii.[1]

3. Proteza dentara

O alta optiune la care se poate apela, in special atunci cand ai pierdut toti sau aproape toti dintii din gura, o reprezinta proteza dentara, o lucrare formata din mai multi dinti artificiali si o baza cu un aspect similar cu cel al gingiei. Exista diverse tipuri de proteze de dentare (totale sau partiale, fixe sau mobile etc.) iar alegerea celei potrivite se face in functie de numarul de dinti care trebuie inlocuiti si alte criterii. Fiecare are avantajele si dezavantajele sale.

Un avantaj comun il reprezinta aspectul natural al lucrarii. La capitolul dezavantaje putem mentiona usorul disconfort initial provocat de o astfel de lucrare si faptul ca procesul de acomodare cu noii tai dinti falsi poate dura putin. De asemenea, in functie de tipul de proteza pentru care se opteaza, va trebui scoasa si curatata in fiecare seara.

Daca nu ai grija de igiena ta orala, risti sa te confrunti cu probleme precum respiratia urat mirositoare, gingivia, carii dentare, afte bucale si nu numai.[1][3]

Lipsa unuia sau a mai multor dinti poate avea un impact considerabil asupra sanatatii tale orale. Poate afecta felul in care pronunti anumite sunete, felul in care mesteci, chiar si aspectul fetei, si poate contribui la aparitia altor probleme dentare.[1] Exista insa diverse solutii la care se poti apela pentru a te bucura din nou de un zambet sanatos si frumos, fara dinti lipsa. Medicul stomatolog ti-o poate recomanda pe cea mai potrivita pentru tine, in functie de nevoile si bugetul tau.

Bibliografie:

  1. Higuera, Valencia. „3 Options for Replacing Missing Teeth.” Healthline, Healthline Media, 14 Aug. 2019, www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/missing-teeth. Accessed 28 Nov. 2022.
  2. „Missing Teeth.” Mouthhealthy.org, 2022, www.mouthhealthy.org/all-topics-a-z/missing-teeth. Accessed 28 Nov. 2022.
  3. NHS Choices. „Dentures (False Teeth).” 2022, www.nhs.uk/conditions/dentures/. Accessed 28 Nov. 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.