Cum te pregatesti pentru o operatie?

O interventie chirurgicala reprezinta un moment important in viata oricui, deoarece produce o trauma in organism, insa, este si un lucru necesar pentru tratamentul unor afectiuni. De obicei, interventiile chirurgicale sunt programate si necesita o anumita pregatire, cum ar fi unele investigatii si discutia pacientului cu anestezistul. Acestea au rolul de a preveni complicatiile.

Daca esti programat pentru operatie, trebuie sa te asiguri ca te pregatesti in mod corect pentru procedura. In acest mod, poti alunga temerile si poti trece cu bine peste acest eveniment. Iata ce trebuie sa faci.

Informeaza-te!

De cele mai multe ori, ne temem de necunoscut. De aceea, informarea este si ea o forma de pregatire. Informarea corecta te poate lamuri cu privire la procedura chirurgicala, iar, astfel, aceasta poate fi mai usor de tolerat. Discuta cu echipa medicala si afla care sunt investigatiile pe care trebuie sa le faci, durata spitalizarii, cine te va opera si solicita informatii despre ceea ce presupune interventia chirurgicala. Discuta despre medicatia pe care o urmezi in mod normal, deoarece, in unele cazuri, poate fi nevoie de intreruperea tratamentului. 

Interventiile chirurgicale se pot efectua atat in spitalele de stat, cat si in cele private, Spitalul Arcadia, de exemplu. Daca interventia va fi efectuata intr-un spital privat, cere toate informatiile cu privire la costuri. In acest mod, eviti platile suplimentare care pot aparea pe factura. 

Discuta cu medicul anestezist

Inainte de operatie, este obligatoriu ca pacientului sa i se efectueze o anamneza de catre medicul anestezist. Acest lucru inseamna ca medicul va discuta cu tine cu privire la istoricul tau medical personal si familial – afectiuni personale sau familiale (cum ar fi alergii), tratamente medicamentoase dar si alte interventii chirurgicale din trecut. Trebuie sa mentionezi si tipurile de anestezie la care ai fost supus, daca ai si alte operatii. 

Este important sa te pregatesti pentru aceasta discutie si sa nu omiti nicio informatie. Daca nu stii detalii despre bolile de care au suferit sau sufera membrii familiei, este cazul sa le afli. Pe baza tuturor informatiilor tale personale, anestezistul decide tipul de anestezie care ti se potriveste. In acest mod, se pot evita reactiile adverse ale substantelor folosite. Atunci cand discuti cu medicul anestezist, ii poti impartasi si temerile tale cu privire la interventia chirurgicala. Acesta te poate ajuta sa te relaxezi.

Urmeaza recomandarile de dinainte de operatie

Inainte de operatie, este absolut necesar sa urmezi recomandarile echipei medicale cu privire la alimentatie. Acestea depind de tipul operatiei si anesteziei. De obicei, nu ai voie sa mananci in seara premergatoare interventiei. 

In seara de dinainte, dar si in dimineata interventiei, este posibil sa ti se efectueze o clisma. Aceasta este o procedura prin care se stimuleaza evacuarea fecalelor si se face prin introducerea unui lichid in rect, cu ajutorul unui irigator special. Efectuarea clismei depinde de tipul interventiei chirurgicale. 

Asigura-te ca indepartezi bijuteriile, proteza dentara si lentilele de contact, inainte de operatie. De asemenea, este important sa ai la tine haine largi de schimb, pentru a nu te jena dupa operatie. 

Dupa o inteventie chirurgicala, condusul nu este permis. Asadar, daca esti externat la cateva ore de la interventie, este indicat sa mergi insotit de un prieten sau un membru al familiei.

Nu te speria de posibilele dureri post-operatorii

Durerile de dupa operatie nu sunt excluse, fiindca orice interventie chirurgicala are un impact puternic asupra organismului. Totusi, trebuie sa stii ca suferintele post-operatorii se pot calma cu ajutorul medicamentelor, iar echipa medicala se va ocupa de acest aspect. 

Perioada de recuperare difera in functie de tipul si complexitatea operatiei, dar, si de fiecare organism. Spre exemplu, o interventie chirurgicala laparoscopica are o perioada mai scurta de recuperare. De obicei, dupa orice operatie se contraindica efortul fizic pentru o anumita perioada de timp. Medicul iti va explica tot ce ai voie si ce nu ai voie sa faci dupa interventie.

In concluzie, o interventie chirurgicala necesita o pregatire speciala care depinde de tipul si complexitatea procedurii. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.