Cum sa alegi un rom de calitate? 5 sfaturi de care sa tii cont

Romul este o bautura cu o istorie bogata, obtinut prin fermentarea si distilarea zaharului sau a melasei din trestia de zahar. Aceste doua ingrediente de baza sunt esentiale si definesc caracteristicile sale: taria, culoarea, buchetul de arome sau compatibilitatea cu alte ingrediente esentiale intr-un cocktail.

Sortimentele de rom sunt variate, de aceea, pentru a fi sigur ca identifici optiunile potrivite pentru tine, trebuie sa cunosti care sunt principalele criterii de alegere la care sa te raportezi. In acest articol vei descoperi 5 sfaturi de care sa tii cont, atunci cand vrei sa cumperi o sticla de rom.

1. Alege sortimentul ideal pe baza unei distinctii clare

Romul se imparte in mai multe tipuri, fiecare cu propriile sale caracteristici:

  • romul alb (white) este cel mai usor si cu cel mai neutru gust, fiind optiunea ideala pentru cocktailuri.
  • romul auriu (gold) dobandeste nuantele specifice de la butoaiele de lemn in care este depozitat; are un gust mai bogat si mai complex decat romul alb.
  • romul brun (dark) este mai robust, cu un gust profund de zahar ars, maturat in butoaie de lemn, pentru a-i conferi o culoare mai intunecata.
  • romul aromat (spiced) este puternic aromatizat cu diferite condimente; comanda o sticla de rom Bumbu de 0.7L, daca preferi un astfel de sortiment.
  • romul invechit (aged) este maturat in butoaie de lemn pentru o perioada de timp considerabila, de aceea, este descris de o complexitate unica a aromelor.

Alegerea tipului de rom depinde de preferinta personala a fiecarui consumator. O degustare corecta poate dezvalui complexitatea si calitatea fiecarui sortiment, transformand astfel fiecare inghititura intr-o experienta senzoriala intensa, esentiala pentru identificarea produselor de care esti interesat.

2. Raporteaza-te la vechimea romului pentru o alegere inspirata

Fabricarea romului este un proces complex, ce implica trei etape principale: fermentarea, distilarea si maturarea. Fermentarea este procesul prin care zaharul din melasa sau trestie de zahar este transformat in alcool. Dupa fermentare, lichidul este distilat pentru a-i creste concentratia de alcool si a-i purifica aroma. In cele din urma, romul este maturat in butoaie de lemn, de obicei de stejar, care ii adauga note de vanilie, caramel si alte arome complexe.

Pe parcursul etapei de maturare, se inchide la culoare, buchetul de arome devine mai complex, iar textura sa devine din ce in ce mai delicata. Durata maturarii variaza, de la cativa ani pana la decenii, in functie de tipul sau. Asadar, un rom maturat pentru o perioada lunga de timp are un profil aromatic complex si o cromatica distincta.

Perioada de maturare determina calitatea acestui produs si, in consecinta, pretul de achizitie. Comanda online un rom Bumbu XO, 0.7L de pe Nitelashop.ro, imbuteliat doar dupa ce a petrecut 18 ani in butoaie de bourbon din stejar alb american, bucurandu-se apoi de un finish de scurta durata, in butoaie din stejar alb andaluz.

3. Sorteaza aceste produse in functie de provenienta lor

Din punct de vedere istoric, romul de calitate premium este adesea asociat cu tarile din zona Caraibelor. Jamaica, Cuba, Republica Dominicana, Barbados si Guyana sunt renumite pentru productia de rom. Jamaica este cunoscuta pentru romul sau intunecat si bogat, in timp ce Cuba produce un rom mai usor, ideal pentru cocktail-uri.

Republica Dominicana si Barbados sunt cunoscute pentru romurile lor premium, in timp ce Guyana produce un rom mai dulce, cu note de caramel si vanilie. Insa aceasta bautura alcoolica este produsa in prezent si in alte parti ale lumii. Descopera bautura Bumbu si bucura-te de gustul unic al acestui sortiment de rom originar din Barbados.

De fapt, productia de rom este raspandita pe intregul Glob, din America Centrala si de Sud pana in Australia, India si chiar in unele parti ale Europei. Pe continentul nostru, romul a devenit popular incepand cu secolul al XVIII-lea, odata cu stabilirea unor noi obiceiuri de consum, influentate de expeditiile catre Lumea Noua.

4. Citeste cu atentie informatiile de pe eticheta sticlei de rom

Intelegerea etichetei unei sticle de rom este esentiala pentru a determina calitatea acestuia. Unul dintre elementele de baza pe care trebuie sa le identifici pe eticheta este producatorul. In general, producatorii renumiti garanteaza calitatea si autenticitatea romului.

Cateva dintre cele mai apreciate marci de rom provin din Caraibe, precum Bacardi (Cuba), Mount Gay (Barbados), Bumbu (Barbados) sau Appleton Estate (Jamaica). Tot de pe eticheta sortimentului de care esti interesat poti afla informatii importante pentru alegerea ta, privind specificul proceselor de fabricatie si maturare.

In industria romului, termenii single estate” releva complexitatea procesului de maturare. semnaleaza faptul ca romul provine dintr-un singur butoi, garantand un gust si un caracter unic. lacrimi” pe peretii paharului, indicand un continut ridicat de alcool sau zahar.

Ai invatat astazi cum se alege corect un rom de calitate, pe baza acestor sfaturi simplu de pus in practica. Raporteaza-te la aceste idei, pentru a gasi mai simplu in oferta Nitela Shop sortimentele de rom potrivite pentru preferintele tale. Profita de ofertele momentului si comanda online cele mai bune bauturi alcoolice!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.