Romania sub asediul frigului: Valul de aer rece aduce temperaturi scazute, bruma si ploi abundente

„Aceste temperaturi scazute nu sunt obisnuite pentru aceasta perioada a anului,” a spus meteorologul ANM Mihai Hustiu, la Antena 3 CNN. Romania se pregateste pentru o noua saptamana de temperaturi scazute si fenomene meteo extreme, conform ultimelor date furnizate de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM). Vremea capricioasa ramane o constanta in peisajul meteorologic al tarii, iar prognozele nu sunt deloc incurajatoare pentru perioada urmatoare.

Impactul continuu al furtunii Renata

Furtuna Renata continua sa afecteze diverse regiuni ale Romaniei, provocand temperaturi scazute la limita inghetului si conditii meteorologice dificile. Aceasta a adus vant puternic si temperaturi neobisnuit de scazute pentru aceasta perioada a anului, contribuind la destabilizarea conditiilor meteorologice deja capricioase.

In multe zone, Renata a determinat scaderea temperaturilor pana aproape de zero grade Celsius, fenomen insotit de precipitatii mixte care au complicat situatia pe drumurile nationale si in comunitatile afectate. Specialistii ANM monitorizeaza evolutia acestei furtuni si recomanda prudenta maxima, intrucat efectele sale se pot resimti inca pe parcursul saptamanii urmatoare.

Un nou val de aer rece peste Romania

Luni, un nou val de aer rece va traversa tara, aducand temperaturi sub cele normale pentru aceasta perioada a anului. „Am inregistrat chiar temperaturi record la trei statii meteorologice”, afirma Mihai Hustiu, subliniind severitatea acestui val de frig. In regiunile vestice si centrale ale tarii, mercurul in termometre a coborat pana la -3 grade Celsius, iar pe crestele muntilor, temperaturile au atins un frig patrunzator de -10 grade Celsius la Varful Omu.

Conditii meteorologice extreme

Pe langa frig, Romania se confrunta si cu fenomene meteo severe precum bruma si precipitatiile abundente. In noaptea de luni spre marti, conditii de bruma vor fi prezente in nord-vestul si centrul tarii, adaugand un strat suplimentar de dificultate pentru agricultori si pentru cei care calatoresc. „Vremea rece se va mentine cel putin pana marti”, adauga Hustiu, indicand o persistenta neobisnuita a temperaturilor scazute.

Ploi abundente si ninsori la munte

Un sistem frontal dinspre sud-vest va aduce ploi insemnate cantitativ incepand de duminica dupa-amiaza. „Ne asteptam la ploi cu cantitati de 15-20 de litri pe metru patrat”, specifica Hustiu, subliniind potentialul de inundatii si dificultati in gestionarea apelor. Zilele de luni si marti vor continua sa aduca ploi insemnate, mai ales in partea de nord a tarii. La altitudini de peste 1.500 de metri, in Carpatii Meridionali, sunt asteptate ninsori si lapovita, cu posibilitatea acumularii unui strat semnificativ de zapada.

Vanturi puternice

Pe langa precipitatii, vantul va avea viteze mari, ajungand la 60-70 km/h, in special in sudul Banatului si in Carpatii Meridionali. Aceste conditii de vant pot amplifica senzatia de frig si pot cauza probleme in zonele expuse.

O incalzire asteptata spre sfarsitul saptamanii

Desi inceputul saptamanii va fi dominat de vreme rece si fenomene meteo severe, spre sfarsitul saptamanii se prevede o imbunatatire a conditiilor. „Abia de miercuri incolo vremea incepe sa se incalzeasca in partea de sud-est a tarii, unde temperaturile ajung chiar la 24-25 de grade in Muntenia, estul Munteniei si in Dobrogea”, anunta Hustiu. Restul tarii va urma acest trend, cu o ameliorare a conditiilor meteo si o restrangere a precipitatiilor.

Aceasta perioada neobisnuit de rece si plina de fenomene extreme este un memento ca schimbarile climatice pot aduce surprize neplacute si ca este esential sa fim bine pregatiti pentru a face fata capriciilor vremii. Pe masura ce specialistii ANM monitorizeaza si analizeaza aceste conditii, este crucial pentru populatie sa ramana informata si sa ia masurile necesare de precautie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.