Beneficiile pe care ti le ofera un software pentru planificarea, lansarea si monitorizarea productiei

In ultimii douazeci de ani, pe piata romaneasca s-au remarcat din ce in ce mai mult furnizorii de solutii software pentru supply chain (lantul de aprovizionare). Aplicatiile software dezvoltate de acestia au venit in sprijinul companiilor din diferite industrii – de la productie la HoReCa si eCommerce – care, odata cu cresterea volumului sarcinilor de lucru, au fost nevoite sa eficientizeze procesele impuse de activitatile logistice pe care le desfasoara: de la planificarea si executia propriu-zisa a productiei, pana la gestionarea depozitelor si a transporturilor. 

Fiecare solutie software pentru supply chain urmareste niste obiective clare, specifice si raspunde unor anumite nevoi ale companiilor. De asemenea, datorita avantajelor oferite, fiecare aplicatie pentru managementul lantului de aprovizionare contribuie considerabil la eficientizarea activitatilor si, implicit, la scaderea costurilor operationale.

In randurile urmatoare vom vorbi despre beneficiile uneia dintre cele mai cautate si apreciate solutii software pentru supply chain, si anume sistemul MES (Manufacturing Execution System). Dupa cum ii spune si numele, acesta este o aplicatie de gestionare a proceselor de productie, prin care se realizează planificarea, lansarea în executie si monitorizarea tuturor operatiunilor tehnologice.

Planificarea automata a productiei

Un sistem MES include functionalitatea de planificare a productiei, cunoscuta sub denumirea de Advanced Planning and Scheduling. In timp ce planificarea traditionala, pe hartie, implica efort si resurse uriase de timp, planificarea automata se remarca prin rapiditate si eficienta. 

Practic, un sistem MES realizeaza planificari in functie de o serie de parametri, printre cei mai importanti numarandu-se timpii necesari de productie si calibrare, programul de lucru al utilajelor, prioritatea comenzii, data de livrare a produselor, disponibilitatea angajatilor. In cadrul planificarii clasice, este extrem de dificil sa se tina cont de toti acesti factori, iar riscul de producerii unei erori umane care sa o invalideze este destul de ridicat. 

Pe langa beneficiile legate de reducerea erorilor umane si a timpului dedicat planificarii productiei, automatizarea acestui proces de lucru mai prezinta avantajul realizarii rapide a unor noi planificari ori de cate ori apar modificari sau rectificari. In plus, ofera posibilitatea de stabilire a unor termene clare de finalizare a executiei comenzilor. Astfel de informatii sunt extrem de utile in procesul de negociere cu clientul a datei de livrare si de modificare, daca este cazul, a prioritatii fiecarei comenzi.    

Reducerea consumului de materii prime

In cadrul planificarii clasice, realizate integral de un operator uman, calcularea materiilor prime necesare pentru procesul de productie este aproximativa, ceea ce prezinta riscul costisitor de alocare a unei cantitati prea mari de materii prime si materiale pentru realizarea unei comenzi. 

Calculul automat al cantitatilor necesare, realizat de sistemul MES, ajuta la stabilirea mult mai precisa a cantitatilor necesare, iar functionalitatile aplicatiei permit o urmarire stricta a consumurilor, ceea ce are, per total, drept consecinta reducerea costurilor materiilor prime si materialelor. Mai mult, aplicatia contorizeaza automat si rebuturile ce pot fi reutilizate pentru alte comenzi. 

Optimizarea procesului de productie

Intr-un sistem MES, planificarea este un fact determinant de eficientizare a executiei propriu-zise. De asemenea, planificarea este etalonul in functie de care se stabileste respectarea graficului de executie a comenzilor. Prin intermediul terminalelor mobile care colecteaza date la finalizarea fiecarei operatiuni tehnologice, in aplicatie sunt inregistrate si ulterior procesate informatii ce ofera in timp real o imagine de ansamblu a stadiului de executie a comenzilor. Iar aceasta “imagine” poate fi utilizata nu numai pentru a stabili daca datele de livrare convenite cu clientul sunt respectate sau unele consumuri sunt depasite, ci si pentru a lua masuri de remediere a situatiilor aparute sau chiar de replanificare in cazul in care exista intarzieri in productie.

Alte beneficii MES care te-ar putea convinge ca merita sa apelezi la aceasta solutie software sunt:

  • utilizarea la maximum a timpilor de lucru;
  • sincronizarea stocurilor;
  • predictibilitate; 
  • trasabilitate de la stadiul de materie prima la cel de produs finit;
  • controlul automat al mutarilor de materiale intre utilajele implicate in procesul de productie. 

In concluzie, sistemul MES este un “instrument” de gestionare automata a activitatilor de productie, care impune un control riguros al planificarii, operatiunilor tehnologice, consumurilor si resurselor umane. Implementarea sa conduce la maximizarea eficientei, minimizarea costurilor de productie, cresterea calitatii produselor, respectarea termenelor limita de livrare a comenzilor si, implicit, fidelizarea clientilor.

Apeland la o astfel de solutie software pentru supply chain, iti sporesti sansele de a avea un business mult mai eficient si profitabil. Investitia intr-un sistem MES este o investitie inteligenta, cu timp redus de amortizare si rezultate financiare remarcabile in timp. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.