Schimbari majore: UE pune frana platilor cash!

Uniunea Europeana a facut un pas semnificativ in lupta impotriva spalarii banilor si finantarii terorismului prin adoptarea, in data de 25 aprilie 2024, a unui nou pachet de legi. Acesta include o serie de masuri menite sa intareasca arsenalul de instrumente de care dispune blocul comunitar in acest sens. Una dintre cele mai notabile schimbari este impunerea unei limite de 10.000 de euro pentru platile in numerar pe teritoriul UE.

Detalii despre noul cadru legislativ

Noul pachet legislativ cuprinde mai multe reglementari esentiale, printre care se numara obligatiile sporite de diligenta pentru cluburile si agentii de fotbal incepand cu anul 2029, dar si infiintarea unei noi agentii a UE, dedicata supravegherii directe a entitatilor cu cele mai mari riscuri.

Unitatile de informatii financiare (FIU) vor beneficia de competente extinse pentru a analiza si detecta cazurile de spalare de bani si de finantare a terorismului. Acestea vor avea, de asemenea, puterea de a suspenda tranzactiile considerate suspecte. Un alt aspect important al noilor legi este acela ca vor asigura accesul liber, direct si neingradit la informatii despre beneficiarii reali, informatii ce vor fi disponibile in registrele nationale si cele interconectate la nivelul UE.

Impactul asupra societatii civile si autoritatilor

Legislatia nou adoptata garanteaza ca diverse categorii de persoane si entitati, cum ar fi jurnalistii, profesionistii din mass-media, organizatiile societatii civile, autoritatile competente si organismele de supraveghere, vor avea un acces facil la informatii vitale. Aceste date vor include nu doar informatii curente, ci si arhive ce se intind pe o perioada de cel putin cinci ani, consolidand astfel transparenta si posibilitatile de supraveghere.

Noile masuri de diligenta si verificatiile de identitate

Noile legi impun masuri de diligenta sporita si verificari ale identitatii clientilor. Entitatile obligate, precum bancile, administratorii de active si de criptoactive sau agentiile imobiliare si virtuale, vor trebui sa raporteze orice activitate suspecta catre unitatile de informatii financiare si alte autoritati competente. In plus, incepand cu 2029, cluburile de fotbal profesioniste de top vor fi, de asemenea, obligate sa verifice identitatea clientilor si sa monitorizeze tranzactiile semnificative.

Supravegherea centralizata a noilor norme

Autoritatea pentru combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului (AMLA), ce va fi infiintata la Frankfurt, va juca un rol crucial in supravegherea directa a entitatilor financiare cu cel mai mare risc. AMLA va interveni in cazul deficientelor de supraveghere si va media litigiile intre autoritatile de supraveghere, asigurand astfel o implementare eficienta a sanctiunilor financiare specifice.

Votul si urmatorii pasi

Pachetul de masuri a fost adoptat prin votul Parlamentului European, cu 513 voturi pentru, 25 impotriva si 33 de abtineri pentru a sasea directiva privind combaterea spalarii banilor, 479 de voturi pentru si 61 impotriva pentru regulamentul UE privind „cadrul unic de reglementare”, si 482 de voturi pentru adoptia regulamentului privind AMLA. Aceste legi trebuie sa fie adoptate oficial si de catre Consiliu, inainte de a fi publicate in Jurnalul Oficial al UE.

Adoptarea acestui pachet legislativ raspunde solicitarilor cetatenilor prezentate in concluziile Conferintei privind viitorul Europei, subliniind in special prevenirea evaziunii fiscale si cooperarea in domeniul impozitarii societatilor. Aceste masuri reflecta un angajament ferm al Uniunii Europene de a intari normele existente si de a se asigura ca finantele europene sunt protejate impotriva activitatilor ilegale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.