Cum au evoluat cele mai profitabile companii producatoare de calculatoare

In ultimii ani companiile de pe piata de producere a calculatoarelor sunt in continua evolutie. Totusi, sunt unele branduri care-si mentin pozitiile de frunte, iar acest succes se datoreaza multiplelor investitii si a aportului din partea producatorilor.Despre cum au evoluat aceste companii si care sunt elementele de a baza a dezvoltarii lor, vom relata mai jos.

Bill Gates si Paul Allen nu sunt doar fondatorii companiei Microsoft, ei sunt promotorii unei schimbari globale. Compania Microsoft a fost lansata oficial pe 13 martie 1986, iar de atunci a devenit cea mai profitabila companie din lume. Primul sistem de operare creat de companie se numea Microsoft Disk Operating System sau MD-DOS.

DOS a fost raspandit in lume datorita unei strategii de marketing agresiv. Tinta de baza a fost compania Amstrad din Brentwood, Marea Britanie. Directorul acestei companii, Alan Sugar, a refuzat propunerea, iar dezvoltatorii de la Microsoft veneau zilnic la Sugar pana l-au convins sa cumpere DOS. Pentru a simplifica DOS si a atrage utilizatori simpli, cei de la Microsoft au creat prima interfata grafica Windows 1.0, care comparativ cu DOS a fost o performanta.

Windows continua sa se dezvolte, iar in 1988 Microsoft a devenit cel mai vandut software pentru PC-uri. Windows 3.0 din 1990 si Windows 3.1 din 1992 a fost vandut in 10 milioane de exemplare in primii 2 ani de la lansare.Windows 95 a fost vandut in 7 milioane de copii in primele 5 saptamani, iar datorita cresterii popularitatii internetului a crescut si numarul de calculatoare vandute. In decembrie 1999 compania era evaluata la 62 miliarde de dolari, iar Gates castiga 114 dolari pe secunda.

In ultimii ani datorita cresterii concurentei si Microsoft este in continua evolutie. Apar noi actualizari care sa faciliteze experienta utilizatorilor. Microsoft a lansat console de jocuri video, telefoane, jocuri video si o multime de servicii pentru securitate cibernetica.
La moment, compania numara peste 131 300 de angajati si este cotata la 717 miliarde de dolari in 2018.

O alta companie legendara care se mentine in topuri de frunte este Apple. Calculatoarele fabricate de aceasta companie sunt faimoase pentru sustenabilitatea de care dau dovada, fiind rareori observate pe rafturile vreunui service laptop.

In 1976 Steve Jobs si Steve Wozniak au lansat primul calculator Apple in Alto, California. Era format dintr-un circuit de board, fara caracteristici de baza cum ar fi tastatura, monitorul si carcasa.Un an mai tarziu, Apple II cu procesorul de un megahertz devine cel mai vandut calculator in masa, iar in 1984 este lansat PC-ul Macintosh care este primul calculator comercial care avea mouse, disk drive si monitor incorporat.

Anii 90 debuteaza cu PowerBook, o linie de calculaoare portabile Macintosh, iar din 1998 incepe producerea calculatoarelor iMac. Primul iPod a fost lansat in 2001, fiind un succes cu 100 milioane de unitati vandute in 6 ani. Tot atunci compania si-a deschis primul magazin in California.Acest succes a fost urmat, peste 2 ani, de lansarea magazinului online de muzica, iTunes.

Din 2006 incepe perioada de glorie a MacBook-urilor si Mac Pro, un an mai tarziu fiind lansat si smartphone-ul revolutionar cu touchscreen- iPhone. In 2010 apare iPadul si tot atunci, Apple a devansat Microsoft la capitolul cea mai mare companie de tehnologii informationale la capitolul valoare pe piata.La moment, Apple este evaluat la 752 miliarde de dolari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.