Progresul tehnic din intreaga lume a facut un pas urias inainte cu mult timp in urma si a mers foarte departe in multe sectoare ale economiei nationale. Dar, in ciuda acestui fapt, problema folosirii incalzirii cuptorului ramane actuala astazi.
In evolutia sa, cosurile de fum au suferit modificari in ceea ce priveste materialele folosite, precum si in modurile de instalare. In zilele noastre cosurile de fum din caramida sunt foarte putin folosite, acestea fiind inlocuite cu materiale si tehnologii mai moderne.
In comparatie cu alte materiale cunoscute, hornul metalic are o serie de avantaje incontestabile, care au permis acestui tip de cos sa ocupe o pozitie de lider printre alte tipuri:
Cosul de fum metalic din otel inoxidabil are o forma cilindrica si o suprafata interioara absolut neteda, ceea ce mareste semnificativ tirajul natural al cosului de fum. Frecarea gazelor de esapament si formarea de turbulente la colturile unui cos dreptunghiular sunt eliminate. Este folosit cu succes pentru sobe, seminee si cazane care functioneaza pe orice tip de combustibil, cu temperatura gazelor emise 200 de grade.
Sunt realizate din perete simplu si perete dublu, continand un strat de izolatie bazaltica – asa-numitul tub „sandwich”. Acest lucru va permite sa le combinati cu succes si sa utilizati pentru dispozitiv atat cosul de fum interior, cat si exterior.
Tuburile din inox pentru cuptoare sunt realizate din otel inoxidabil de calitate superioara, cu un grad ridicat de rezistenta refractara si anticoroziva, ceea ce permite cosului de fum sa nu se teama de proprietatile distructive ale condensului agresiv si ale temperaturilor ridicate. Asamblat usor si rapid conform principiului unui designer pentru copii datorita unui set de elemente de orice configuratie necesara.
Se introduce cu usurinta in cosurile de fum vechi si gropi care necesita reparatii, permitandu-va sa actualizati un cos de fum din caramida si sa-l utilizati pentru aparate moderne de incalzire. Au dimensiuni mici, aspect estetic si greutate redusa (nu este nevoie sa construiti o fundatie separata), sunt transportate convenabil.
Datorita designului lor, acestea sunt usor de curatat de reziduurile de ardere. Constructia durabila nu este costisitoare de intretinut (durata de viata de pana la 50 de ani). Pe langa avantajele mentionate mai sus, teava din otel inoxidabil „sandwich” cu pereti dubli este sigura atunci cand trece pe langa pereti, pereti despartitori, podele din materiale combustibile. In aceste scopuri se folosesc elemente speciale – conducte de tranzitie realizate in conformitate cu reglementarile de securitate la incendiu.
Cel mai des intalnit in zilele noastre este tubul cuptorului din otel inoxidabil, al carui material este otelul inoxidabil. Otelul inoxidabil este obtinut prin doparea otelului cu crom, pe langa adaugarea de nichel, molibden si titan in compozitia sa.
Fiecare element are propriul sau sens in compozitia aliajului:
-Proprietatile sale anticorozive depind de procentul de crom din compozitia otelului.
-Nichelul asigura vascozitatea si ductilitatea aliajului: otelul nichel-crom contine cel putin 8% nichel si 17% crom, este marcat ca AISI 321 sau AISI 304, dar cu restrictie de gaz de esapament.
-Crescand procentul de nichel la 20% si de crom la 25% se obtine otelul termorezistent AISI 309, folosit la fabricarea cosurilor de fum pentru seminee si cazane ce folosesc combustibili solizi.
-Titanul si molibdenul sporesc capacitatea otelului de a rezista la coroziune si de a rezista la formarea calcarului. Tuburile de cuptor din otel inoxidabil din otel AISI 316 rezista la temperaturi de pana la 800 de grade, rezistand la coroziune prin expunerea la acid sulfuric continut in gazele de ardere.
Curatarea cosurilor de fum ar trebui sa fie o rutina anuala, sa fie efectuata de proprietari si chiriasi, ca masura preventiva pentru reducerea riscului de incendiu.
Ori de cate ori se aprinde un semineu, gazele si fumul extras se acumuleaza pe pereti si formeaza o substanta foarte inflamabila – creozotul. Cu utilizarea constanta, combinata cu lipsa curateniei, se creeaza conditii pentru a se produce un incendiu.
Adoptarea unei atitudini preventive, efectuarea de intretinere periodica care sa permita curatarea acestei substante, precum si a altor resturi care se pot acumula in cosuri, este o recomandare de luat in considerare.
Aceasta intretinere previne riscul de incendiu si previne deteriorarea proprietatii, precum epuizarea slaba a fumului care, de-a lungul anilor, provoaca mirosuri neplacute in casa si intunecarea peretilor. Desi nu exista un standard de reglementare specific pentru constructia cosurilor de fum, este important sa retineti ca conducta trebuie sa aiba o latime si o inaltime specifice pentru a putea trage si imprastia eficient fumul.
In general, se recomanda ca aceasta conducta sa aiba o suprafata egala cu 10% din suprafata deschiderii in care se vor arde lemne de foc sau carbuni (pentru o inaltime medie de 10 metri). Ar trebui sa fie intre 50 cm si 80 cm mai inalt decat acoperisul.
In plus, unele coduri tehnice generale estimeaza de obicei inaltimea botului (adica: deschiderea libera) intre 67% si 75% din latimea proprie, in timp ce adancimea acestuia poate fi definita intre 45 cm si 60 cm. Multi oameni prefera cosurile maxstil-cosuridefum.ro, deoarece sunt durabile si nu sunt costisitoare.
Acestea ofera o are o rezistenta mare, mai ales daca un cos din inox este de buna calitate, poate fi supus atat precipitatiilor, substantelor chimice sau chiar temperaturilor extrem de mari, fara a suferi schimbari. De asemenea acesta este foarte flexibil. Flexibilitate se regaseste atat in fabricarea, transportul si montarea unui cos de fum, tocmai de aceea cosurile de fum din inox pot fi realizate in diferite dimensiuni.