Vrei sa iti achizitionezi un hidrofor si nu stii cum sa il montezi? Afla si tu care sunt componentele sale si la ce se folosesc

Desi ai o fantana in gradina, probabil ca nu iti doresti sa cari galeti, deoarece o astfel de solutie nu este doar ineficienta dar implica si un efort substantial de care probabil iti doresti sa te lipsesti. Din fericire, sunt si dispozitive care ajuta la alimentarea casei cu apa curata, indiferent de cat de mare este aceasta.

Hidroforul reprezinta un sistem automatizat care te ajuta sa iei apa din reteaua subterana pentru a o distribui ulterior in functie de nevoile pe care le ai, la o presiune constanta. Un hidrofor este utilizat si in scopul de a trage apa din mai multe retele, de la conducte si ajungand pana la puturi foarte adanci.

Hidroforul este cel care indeplineste simultan doua procese cum ar fi aspirarea si refularea. Aspirarea este etapa in care hidroforul trage apa din diverse surse, iar refularea este etapa in care hidroforul trimite apa spre robinetii instalatiei.

Apa va fi aspirata cu ajutorul pompei care este introdusa in rezervorul tampon, denumit si vas de expansiune. Din rezervor aceasta apa ajunge ulterior in tevile de la casa, spre robinet. In timpul procesului, hidroforul are rolul de a regla presiunea apei.Pentru a intelege modul in care functioneaza un hidrofor, dar si modul in care acesta trebuie sa fie montat, este important sa fie cunoscute componentele acestuia.

Iata care sunt componentele unui hidrofor si utilitatea lor:

Pompa electrica

Pompa electrica poate fi de suprafata acolo unde nivelul hidrodinamic al forajului nu scade sub 8 metri. Pompa poate fi si de adancime (pompa submersibila) acolo unde nivelul hidrodinamic al putului coboara mai jos de 8 metri. In unele cazuri ajunge si la 150-200 metri.

Vas de expansiune

Vasul de expansiune este un recipient metalic cu membrana de guma (butelia). In interiorul lui se inmagazineaza apa sub presiune. Dimensiunea lui este de regula direct proportionala cu adancimea lucrarilor de foraje.

Presostat

Presostatul este un dispozitiv care cupleaza si decupleaza motorul electropompei. Atunci cand presiunea scade sub presiunea minima, presostatul porneste electropompa si se umple recipientul. Se decupleaza atunci cand se atinge presiunea maxima setata. Presiunea la care presostatul cupleaza sau decupleaza este reglabila. Din fabrica presiunea minima este Pmin=1,5 bari, iar presiunea maxima Pmax=2,8 bari.

Manometru

Manometrul ne arata presiunea apei din instalatie, nu cea extrasa din foraje.

Racord cu 5 cai

Racordul cu 5 cai permite racordarea tuturor componentelor.

Furtun

Furtunul flexibil asigura legatura elastica intre vasul de expansiune si pompa de apa.

Fitinguri

Fitingurile asigura conectarea componentelor intre ele (niplu, racord, robinet, mufa, reductie).Este recomandat ca instalatia de apa cu hidrofor de mare adancime sa fie montata intr-un camin sau o camera tehnica pentru a evita inghetul pe perioada iernii. In general, in foraje nu se pune problema inghetului. De asemenea, vasul de expansiune trebuie sa fie bine dimensionat astfel incat pompa sa aiba maxim 20 porniri/opriri pe ora.

Avand in vedere toate aceste aspecte, un hidrofor nu este un dispozitiv greu de montat insa necesita unele cunostinte tehnice pentru amplasarea lui in mod corect. Pe Shop-einstal.ro poti alege dintr-o gama larga de hidrofoare care corespund tuturor nevoilor.

Sursa foto: Unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.