Conform unui material publicat de BBC, decizia presedintelui Joe Biden de a permite Ucrainei sa utilizeze rachete cu raza lunga de actiune furnizate de SUA pentru a lovi in interiorul teritoriului rus a starnit reactii aprinse la Moscova. Desi liderul rus Vladimir Putin nu a oferit inca o declaratie oficiala, ecourile acestei miscari se resimt profund in peisajul politic si militar al Rusiei.
Rossiyskaya Gazeta, publicatia oficiala a guvernului rus, a catalogat decizia drept una „provocatoare si lipsita de calcul”, avertizand asupra unor „consecinte catastrofale”. Pe aceeasi linie, deputatul rus Leonid Slutsky, lider al Partidului Liberal-Democrat pro-Kremlin, a declarat ca aceasta miscare „va conduce inevitabil la o escaladare serioasa, amenintand consecinte grave”. Senatorul Vladimir Dzhabarov a mers chiar mai departe, considerand-o „un pas fara precedent catre Al Treilea Razboi Mondial”.
Desi tonul este incarcat de indignare, reactia Rusiei nu surprinde pe deplin. Tabloidul pro-Kremlin Komsomolskaya Pravda a descris evenimentul drept „o escaladare previzibila”. Totusi, intrebarea cruciala ramane cum va raspunde presedintele Putin.
Kremlinul si avertismentele repetate catre Occident
In lunile recente, Kremlinul a transmis mesaje clare catre Occident, subliniind ca furnizarea de arme cu raza lunga de actiune catre Ucraina reprezinta o linie rosie. In septembrie, Vladimir Putin avertiza ca o astfel de decizie ar fi perceputa de Moscova drept o „participare directa” a tarilor NATO in conflictul din Ucraina. Intr-o declaratie ulterioara, liderul rus a sugerat ca Moscova va adapta doctrina nucleara pentru a reflecta noile provocari, semnaland indirect ca aceasta decizie ar putea duce la o escaladare periculoasa.
Intr-o intalnire din iunie cu reprezentanti ai agentiilor internationale de presa, Putin a fost intrebat despre posibilitatea ca Ucraina sa primeasca arme capabile sa loveasca adanc in teritoriul rus. Raspunsul sau a fost ferm: „Vom imbunatati sistemele noastre de aparare antiaeriana si vom distruge aceste rachete. Daca cineva crede ca este posibil sa furnizeze astfel de arme pentru a crea probleme Rusiei, de ce nu am putea noi, la randul nostru, sa furnizam arme similare regiunilor unde interesele lor sunt vulnerabile?”
Aceasta declaratie a alimentat speculatiile ca Moscova ar putea incepe sa sprijine grupari ostile Occidentului cu arme avansate, deschizand un nou capitol in razboiul proxy.
Belarusul, un aliat vocal al Rusiei
Intr-un interviu recent acordat BBC, liderul Belarusului, Alexander Lukasenko, a confirmat ca acest scenariu este luat in calcul la Kremlin. Lukasenko a relatat ca in timpul unei intalniri cu oficiali occidentali le-a transmis un avertisment clar: „Fiti atenti cu aceste rachete cu raza lunga de actiune. Daca Putin va raspunde prin a furniza sistemele de rachete Bastion rebelilor Houthi, ce se va intampla daca un portavion american sau britanic este lovit? Ce veti face atunci?”
Aceasta perspectiva subliniaza modul in care escaladarea deciziilor militare poate duce la o destabilizare globala, crescand riscul unor conflicte regionale cu implicatii majore.
Cum influenteaza schimbarea administratiei americane?
In acest context tensionat, un alt factor important este schimbarea politica iminenta din SUA. In doar doua luni, presedintele Biden va parasi Casa Alba, iar Donald Trump, cunoscut pentru pozitiile sale mai rezervate in privinta sprijinului militar pentru Ucraina, va prelua mandatul.
Ziarul rus Izvestia a incercat sa minimalizeze impactul rachetelor ATACMS furnizate Ucrainei, citand experti care sustin ca fortele ruse au interceptat deja astfel de arme in trecut, in timpul atacurilor asupra Crimeei. Mai mult, publicatia a speculat ca presedintele Trump ar putea „revizui” decizia de a furniza Ucrainei sprijin militar extins.
Aceasta incertitudine in privinta strategiei viitoare a SUA poate influenta semnificativ raspunsul Rusiei. Kremlinul, pragmatic in multe dintre calculele sale, ar putea prefera sa astepte noile directii ale administratiei Trump inainte de a lua masuri drastice.
Intrebarea cruciala: ce urmeaza?
Desi reactiile politice si militare din Rusia au fost intense, lipsa unui raspuns imediat din partea lui Vladimir Putin sugereaza o strategie de asteptare. Este posibil ca liderul rus sa isi pastreze optiunile deschise, analizand miscarile ulterioare ale Occidentului.
Cu toate acestea, avertismentele anterioare ale Kremlinului nu lasa loc de ambiguitate. Daca rachetele cu raza lunga de actiune vor fi folosite pe scara larga impotriva Rusiei, Moscova ar putea escalada conflictul, atat prin masuri militare directe, cat si prin sprijinirea fortelor anti-occidentale din alte regiuni.
Pe masura ce situatia evolueaza, deciziile luate in aceasta perioada vor avea implicatii de anvergura pentru stabilitatea globala. Ramane de vazut daca diplomatia va reusi sa evite un conflict de proportii, sau daca tensiunile actuale vor duce la o noua etapa a razboiului proxy intre marile puteri.
Sursa foto: Digi24