Egiptenii au fascinantele piramide, peruvienii au impresionantul Machu Picchu, britanicii au enigmaticul ansamblu neolitic Angkor Wat, iar noi avem spectaculoasa cetate Sarmizegetusa Regia.
Capitala si cel mai important centru politic, militar si religios al statului dac, Sarmizegetusa Regia sau “Cetatea de pe stanca” se gaseste pe un deal cu o lungime de circa 4,5 km, la altitudinea de 1200 de metri, in comuna Orastioara de Sus, judetul Hunedoara.
Avea sa fie cea mai ampla fortificatie geto-dacica din intregul sistem defensiv al regelui Decebal, care cuprindea inca alte 5 fortarete.
Cum poti ajunge la cetate?
Orastia este considerata a fi punctul de plecare spre toate cetatile antice din zona, atat spre Sarmizegetusa Regia, cat si spre cetatile Costesti, Blidaru, Piatra Rosie, Fetele Albe, Capalna, etc. Catre Sarmizegetusa, cel mai frecventat drum de acces este traseul Orastie – Beriu – Orastioara de Sus – Costesti – Gradistea de Munte. Drumul este foarte bun, iar peisajul inconjurator pare a fi desprins din povesti, ducand in cele din urma la o parcare generoasa, unde vei fi nevoit sa lasi masina (parcarea nu este cu plata). Din acest loc, va trebui sa faci o plimbare pe jos de circa 15 minute, urcand o panta ce indica Sarmizegetusa Regia 2km. Excursiile de la Scorilotravelvacante.ro iti pot oferi experiente complete, cu plecari din Bucuresti.
Ce include cetatea?
In urma sapaturilor efectuate de arheologi in jurul anului 1950, la Sarmizegetusa a fost descoperit un complex de sanctuare. Templele, realizate din piatra si lemn, aveau marimi impresionante si formeaza, impreuna cu altarul (denumit Soarele de andezit) un ansamblu in care dacii desfasurau ceremonii religioase.
Unul dintre cele mai importante temple din acest ansamblu este Templul mare de andezit, despre care se crede ca a fost ridicat cu putin inainte de confruntarile dacilor cu romanii. In forma de patrulater, acesta avea in componenta 60 de coloane (6 siruri a cate 10 coloane), doar cateva dintre ele mai existand in ziua de azi.
Turistii pot vizita, de asemenea, Templele patrulatere mici, din care se mai pot observa doar 16 coloane de andezit, precum si Templul mare circular (probabil cel mai fotografiat loc din aceasta cetate), al carui perimetru era delimitat printr-o centura dubla de andezit, prima din blocuri masive, iar cea de-a doua din grupuri de pilastri.
De remarcat, de asemenea, discul solar, situat chiar langa Templul mare circular. Discul solar este practic o reprezentare in piatra a calendarului dacic si este format dintr-o bucata imensa de andezit. Discul solar avea sa fie, de asemenea, locul in care se realizau faimoasele sacrificii ale dacilor pentru satisfacerea zeilor.
Din pacate, dupa ce cetatea Sarmizegetusa a fost cucerita de trupele romane, o buna parte din constructiile sale au fost distruse. Cu toate acestea, nu putem ignora maretia acestui loc si importanta pe care o are in istoria noastra. Impreuna cu celelalte 5 cetati dacice din Muntii Orastiei, Sarmizegetusa Regia este, din anul 1999, parte a Patrimoniului Mondial UNESCO.