Familia metodologie Agile devine treptat standardul pentru dezvoltarea de aplicatii mobile, site-uri web si produse software.Principalele schimbari pe care metodologiile de dezvoltare Agile le-au adus in activitatea echipelor de proiect, sunt concentrarea asupra oamenilor si imbunatatirea comunicarii intre acestia, in loc de a construi procese super-rigide.
Prin metodologie Agile se pune accentual pe concentrare pe produs, in loc sa se creeze documentatie de proiectare complexa pe care nimeni nu o citeste. Restrictiile severe si termenii incomozi ai contractelor au ramas in trecut, deoarece acum companiile construiesc parteneriate reale si descopera adevaratele nevoi ale clientului.
Echipe pregatite mereu pentru schimbare
Echipele sunt mereu pregatite pentru schimbari, pentru ca inteleg ca lumea din jurul lor se schimba si ceea ce parea absolut necesar in proiectul de acum o luna, nu mai este necesar deloc in prezent. Intr-o versiune mai riguroasa, aceste teze au fost formulate de catre parintii fondatori de metodologie Agile intr-un document numit Manifestul Agile.
Acestia spun ca oamenii si interactiunea lor sunt mai importante decat procesele si instrumentele. Produsul finit este mai important decat documentatia pentru acesta. Cooperarea cu clientul este mai importanta decat restrictiile contractuale stricte. Raspunsul la schimbare este mai important decat respectarea unui plan.
Metodologia Agile de management de proiect a fost dezvoltata ca o modalitate mai flexibila si mai eficienta de a aduce produse pe piata. Cuvantul englezesc agile inseamna capacitatea de a se misca lucrurile rapid si usor.In consecinta, prin metodologie Agile echipele de proiect au posibilitatea sa se adapteze mai usor si mai rapid la schimbare.
Numarul de necunoscute in multe dintre proiectele de astazi depaseste capacitatea de a le gestiona adecvat in cadrul metodologiei traditionale de management de proiect.Aceasta incertitudine face foarte dificila documentarea cerintelor si adaptarea cu succes la schimbari.
Imbunatatire continua a planului
Metodologia Agile consta in defalcarea planificarii si executiei proiectelor in iteratii (sprinturi), ceea ce iti permite sa adaptezi si sa imbunatatesti continuu planul, domeniul de aplicare si structura pe tot parcursul proiectului.
Proiectele Agile necesita o abordare iterativa care ofera clientilor produse din ce in ce mai bune in mod regulat si consecvent. Aceasta metoda inovatoare de management de proiect asigura ca echipa ta de proiect poate lansa produse specifice din cand in cand, fara intarzieri din cauza modificarilor si clarificarii cerintelor.
O metodologie Agile necesita implicarea activa a clientului si verificari frecvente ale progresului atat de catre echipa de proiect, cat si de catre client. Poti folosi diferite cadre pentru a gestiona proiecte Agile. Cele mai populare includ: Scrum, Kanban, Programare extrema, DSDM.
Primul principiu al metodologiei Agile sugereaza ca clientii ar trebui sa primeasca rezultatele sau iteratiile proiectului la intervale regulate pe tot parcursul proiectului, si nu un singur produs final in sine. Schimbarea cerintelor este binevenita, chiar si cu intarziere in dezvoltare.
O metodologie Agile iti permite sa utilizezi schimbarea pentru a oferi clientului un avantaj competitiv. Autorii manifestului au constatat ca este dificil sa implementezi cereri de modificare de ultima ora in managementul traditional de proiect.
Acest principiu afirma ca proiectele Agile sunt capabile sa se adapteze la orice schimbare, indiferent cat de tarziu, cu intarziere minima. Planurile de proiect agile constau in intervale scurte, suficiente pentru a elibera rapid produsele de lucru. Echipele despart adesea proiectele Agile in sprinturi sau intervale de proiecte de 1-4 saptamani, fiecare incheindu-se cu o lansare a produsului.