Primavara aduce in Romania nu doar temperaturi mai ridicate si primele semne de inverzire, ci si un fenomen meteorologic spectaculos si tot mai prezent in peisajul climatic al ultimilor ani: norii de praf saharian. Iar in aceasta saptamana, tara noastra se afla din nou sub influenta unei mase de aer incarcate cu particule fine de nisip provenite din nordul Africii.
Desi acest fenomen poate parea exotic sau chiar fascinant la prima vedere, are implicatii reale asupra calitatii aerului, sanatatii populatiei, dar si asupra mediului inconjurator. Sa vedem, asadar, ce presupune acest nou val de praf saharian, care sunt regiunile afectate si cum ne pregatim in fata lui.
De unde vine praful saharian si cum ajunge pana in Romania
Praful saharian nu este un eveniment izolat, ci un proces natural care se repeta periodic, mai ales in sezonul cald, dar care poate aparea si in timpul primaverii. Acesta se formeaza atunci cand vanturile puternice din desertul Sahara antreneaza particulele fine de nisip si praf in atmosfera. Odata ridicate in aer, aceste particule sunt transportate pe distante uriase de catre curentii atmosferici, ajungand chiar si la mii de kilometri departare fata de punctul de origine.
Romania se afla pe traseul uneia dintre rutele frecvente ale acestui transport aerian de particule, in special in perioadele in care circulatia aerului se face predominant dinspre sud-vest. Asa se explica prezenta norilor de praf saharian in regiunile sudice ale tarii noastre.
Potrivit specialistilor de la Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), in intervalul 23 – 27 martie 2025, o noua masa de aer incarcata cu praf saharian va traversa sud-estul Europei, atingand si sudul Romaniei. Fenomenul va fi vizibil in special in zonele unde va ploua, deoarece ploaia favorizeaza depunerea particulelor pe sol, masini, geamuri si alte suprafete.
Ce spun meteorologii: date oficiale si harti actualizate
ANM a emis o informare detaliata in legatura cu acest episod, insotita de harti actualizate ce ilustreaza traseul masei de aer incarcate cu praf saharian. Conform prognozelor, cele mai vizibil afectate regiuni vor fi cele din sudul Romaniei, dar masa de aer se va extinde si in alte zone pe parcursul celor cinci zile in care fenomenul se manifesta.
Depunerile de praf saharian vor putea fi observate cu precadere in timpul ploilor, deoarece picaturile de apa actioneaza ca un mediu de captare pentru particulele aflate in suspensie. Acest lucru va duce la aparitia unui strat fin de praf de culoare brun-rosiatica pe suprafete exterioare, un aspect pe care soferii il cunosc deja foarte bine.
Meteorologii avertizeaza ca, desi spectaculos, acest fenomen nu trebuie ignorat, mai ales din perspectiva sanatatii respiratorii.
Un fenomen recurent: Romania, din nou sub nori de praf in martie
Nu este prima oara cand tara noastra se confrunta cu un astfel de episod in aceasta primavara. Intre 11 si 14 martie, un alt val de praf saharian a traversat teritoriul Romaniei, afectand in special regiunile sudice si centrale. Aceasta frecventa din ce in ce mai mare a fenomenului este o consecinta a schimbarilor climatice globale, dar si a intensificarii circulatiei atmosferice dinspre Africa de Nord.
Se estimeaza ca, in medie, Europa este lovita de 4 pana la 8 ori pe an de astfel de mase de aer provenite din Sahara, insa in ultimii ani, frecventa a crescut semnificativ. Romania, datorita pozitionarii geografice, se afla printre tarile europene expuse in mod constant acestui tip de transport atmosferic.
Efecte asupra sanatatii: ce trebuie sa stim si cum ne protejam
Particulele de praf saharian pot avea diametre foarte mici, unele chiar sub 10 microni, ceea ce le permite sa patrunda adanc in caile respiratorii. Din acest motiv, persoanele cu probleme respiratorii, astm sau alergii, pot resimti efecte neplacute in aceste zile.
De asemenea, expunerea prelungita la aerul incarcat cu particule fine poate agrava afectiunile preexistente sau poate cauza iritatii la nivelul ochilor si gatului.
Recomandarile specialistilor includ:
- evitarea activitatilor intense in aer liber in zonele afectate;
- purtarea mastilor de protectie, mai ales pentru persoanele vulnerabile;
- mentinerea geamurilor inchise in timpul episoadelor de vant si praf;
- folosirea purificatoarelor de aer in locuinte.
Chiar daca fenomenul nu este periculos pentru majoritatea populatiei, masurile de precautie sunt esentiale pentru cei mai sensibili.
Avertizare de vant puternic: cod galben in mai multe regiuni
In contextul acestui val de praf saharian, ANM a emis si o atentionare de cod galben de vant, valabila pentru ziua de duminica, 23 martie, in intervalul orar 9:00 – 23:00. Zonele vizate includ Moldova, Dobrogea, estul Munteniei, Banatul si zonele montane precum Carpatii Meridionali, Carpatii de Curbura si Muntii Banatului.
Conform comunicatului ANM, vantul va sufla cu intensificari de 50 – 60 km/h, iar local, in zonele montane inalte, rafalele pot atinge chiar 110 km/h. Sambata, intensificari ale vantului, de pana la 50 km/h, vor fi resimtite si in sudul Banatului, estul Munteniei, Dobrogea, Moldova, sudul Transilvaniei si in zonele montane. Aceasta dinamica atmosferica va contribui la raspandirea si mai eficienta a prafului saharian pe teritoriul tarii.
Cat dureaza fenomenul si ce urmeaza
Meteorologii estimeaza ca masa de aer cu praf saharian se va mentine deasupra Romaniei pana joi, 27 martie, cand circulatia aerului va incepe sa se modifice. Odata cu schimbarea directiei curentilor atmosferici, norul de praf se va dispersa sau va fi impins catre alte regiuni ale Europei.
Pana atunci, insa, romanii trebuie sa se astepte la ceruri tulburi, apusuri spectaculoase datorate filtrarii luminii prin particulele de praf, dar si la acele depuneri fine pe masini si geamuri care vor face deliciul postarilor de pe retelele sociale.