Odata cu venirea sezonului rece, te gandesti cum sa-ti asiguri un confort termic ridicat. Pe langa metodele traditionale de incalzire, ce includ folosirea centralelor termice ori a caloriferelor electrice, exista un produs despre care nu multe persoane stiu, dar care se dovedeste a fi extrem de utilꓽ tunul cu aer cald (cunoscut drept tun de caldura).
Desi unele tunuri de caldura sunt destinate in special spatiilor industriale, trebuie sa stii ca faptul ca acestea sunt utilizate si in mediile rezidentiale, adica in locuinte. In functie de sursa folosita, aceste produse pot fi electrice, care se alimenteaza la 230V sau 380V, sau modelele care necesita combustibil pentru a functiona (benzina, motorina, gaz). Deoarece au o putere de incalzire mare, distribuind caldura pe o raza de pana la 25 metri, tunurile se pot folosi si in exterior.
Tipuri de tunuri de caldura
Am mentionat anterior cele doua tipuri, iar in ceea ce priveste tunurile electrice, acestea pot avea ardere directa sau indirecta. Cea dintai asigura o incalzire completa, punand la dispozitie toata caldura pe care o genereaza.
Tunul cu ardere directa este recomandat pentru utilizare in aer liber, in incinte extrem de bine aerisite, in agricultura, dar si pe santierele exterioare, deoarece in timpul folosirii emana gaze, iar daca este amplasat in medii inchise, acest fapt poate conduce la evenimente nedorite.
Modelele cu ardere indirecta au camera de ardere total separata de aerul ce trebuie sa fie incalzit, iar acestea sunt potrivite pentru medii rezidentiale, uscarea materialelor de constructii, spatii in care exista materiale inflamabile, care nu permit alte metode de incalzire.
In functie de directia de raspandire a aerului, tunurile pot avea doua directiiꓽ locala (tunul va directiona caldura pe o suprafata delimitata, de exemplu, in cazul unui concert, tunurile se vor orienta spre scena si public) si dispersata (aceste tipuri imprastie caldura pe toata suprafata ce trebuie incalzita, de exemplu, pentru corturile destinate desfasurarii evenimentelor). Indiferent de model, este bine ca intotdeauna tunul sa fie pozitionat pe o suprafata plana, fara denivelari, deoarece in caz contrar, se poate rasturna, cauzand daune.
Totodata, tunurile de caldura au diferite puteri, iar alegerea se va face in functie de spatiul ce urmeaza a fi incalzit. Tot ca un criteriu in vederea achizitionarii unui astfel de produs este si portabilitatea modelului, deoarece unele versiuni vin insotite de roti, astfel incat sa poata fi mutate cu usurinta.
Avantajele tunurilor de caldura
Un avantaj major al tunurilor este distribuirea rapida a caldurii, datorita mecanismului de ventilare pe care il au incorporate. In acest mod nu va mai trebuie sa astepti o anumita perioada de timp, deoarece aerul este incalzit instant, astfel apare un confort termic imediat.
De asemenea, preturile de achizitie sunt accesibile, iar in ceea ce priveste instalarea acestora, modalitatea este una usoara, pe care o poti urma chiar tu, citind instructiunile produsului, ca atare nu va fi necesar sa apelezi la un specialist. In plus fata de cele mentionate, tunurile de caldura pot fi utilizate si in locuinte, fie ca sursa unica de incalzire, fie ca una aditionala.
Tunurile cu aer cald sunt o solutie buna pentru incalzirea spatiilor industriale, rezidentiale, atat interioare, cat si exterioare. Aceste dispozitive sunt sigure atat timp cat se folosesc respectandu-se specificatiile producatorului, dar au si eficienta energetica, putand contribui si la economisire, deoarece daca sunt folosite, vor fi capabile sa asigure un confort termic sporit, fara a fi nevoie de alte surse de caldura.
Nu in ultimul rand, tunurile sunt excelente de utilizat in hale, santiere, ori in ateliere de lucru, practic in orice loc este nevoie de incalzirea spatiului, iar alegerea se va face tinandu-se cont de locul unde se doreste a fi folosit, daca este unul interior sau exterior.