Tunelurile secrete schitate de Leonardo da Vinci in 1400, descoperite sub Castelul Sforza

O descoperire arhitecturala de exceptie a fost facuta recent sub Castelul Sforza din Milano: o retea de tuneluri subterane despre care se credea ca au existat doar in schitele lui Leonardo da Vinci. Aceste pasaje, ramase necunoscute timp de peste 500 de ani, par sa fi fost concepute ca rute strategice pentru soldati in caz de atac asupra castelului, conform unui raport CNN.

Construit in secolul al XV-lea la cererea ducelui Ludovico Sforza, fortareata a fost un simbol al puterii, dar si un centru de inovatie militara si artistica. Ludovico i-a cerut lui Leonardo da Vinci sa contribuie atat la proiectele de arta, cat si la sistemele defensive ale castelului. Astazi, cercetatorii confirma ca influenta sa asupra structurii este mai profunda decat se credea anterior.

Descoperirea tunelurilor: tehnologie moderna, mistere vechi de secole

O echipa de experti de la Universitatea Politehnica din Milano a utilizat radare cu penetrare in sol, scanere laser, GPS si fotogrammetrie pentru a cartografia tunelurile ascunse sub Castelul Sforza. Folosind aceste tehnici avansate, specialistii au reusit sa creeze un model virtual 3D al retelei subterane, confirmand astfel existenta pasajelor despre care, pana acum, existau doar speculatii bazate pe schitele lui Leonardo din jurul anului 1495.

„Descoperirea intareste influenta acestui mare ganditor asupra istoriei si dezvoltarii arhitecturale a Castelului Sforza”, a declarat Francesca Biolo, arhitecta la Politecnico di Milano, intr-un email citat de CNN.

Rolul tunelurilor: refugiu secret sau drum catre Bazilica Santa Maria delle Grazie?

Istoricii cred ca aceste pasaje subterane aveau un scop strategic. CNN mentioneaza ca ele erau cel mai probabil destinate soldatilor, permitandu-le sa se retraga sau sa lanseze atacuri-surpriza in cazul in care castelul era asediat.

Exista insa si o alta teorie: unii specialisti sugereaza ca ducele Ludovico Sforza, cunoscut si sub numele de Ludovico il Moro, ar fi ordonat construirea unui tunel secret care sa faca legatura intre castel si Bazilica Santa Maria delle Grazie, locul unde a fost inmormantata sotia sa, Beatrice d’Este. Aceasta ipoteza nu este inca confirmata, dar descoperirea pasajelor ofera o noua directie pentru cercetarile viitoare.

Leonardo da Vinci – artist, om de stiinta si arhitect militar

Desi Leonardo da Vinci este cunoscut in primul rand ca pictor si inventator, contributiile sale in domeniul arhitecturii militare sunt la fel de impresionante. In timpul Renasterii, geniul sau a revolutionat strategiile de aparare, proiectand fortificatii avansate, sisteme de tuneluri si mecanisme defensive.

Potrivit CNN, implicarea lui Leonardo in constructia Castelului Sforza ramane partial necunoscuta, dar aceasta descoperire confirma faptul ca viziunea sa a influentat semnificativ designul defensiv al fortaretei.

Castelul Sforza – simbol al puterii si al inovatiei renascentiste

Castelul Sforza, situat in inima orasului Milano, este una dintre cele mai importante constructii ale Renasterii italiene. Ridicat initial in secolul al XIV-lea, castelul a fost transformat intr-o fortareata impunatoare de Ludovico Sforza, care a angajat cei mai mari artisti si ingineri ai epocii pentru a-i consolida structura.

In prezent, Castelul Sforza este un important obiectiv turistic si muzeu, iar descoperirea tunelurilor ascunse ar putea aduce un nou val de vizitatori interesati de misterele sale arhitecturale.

Ce urmeaza? Noi cercetari asupra retelei subterane

Echipa de cercetatori care a descoperit tunelurile intentioneaza sa continue explorarea acestora, pentru a determina dimensiunea exacta, scopul si posibilele legaturi cu alte structuri istorice din Milano. De asemenea, specialistii spera sa descopere documente suplimentare care sa confirme rolul lui Leonardo da Vinci in proiectarea acestora.

Descoperirea subteranelor Castelului Sforza nu este doar o realizare istorica, ci si o dovada a geniului ingineresc si militar al lui Leonardo da Vinci, un om care a reusit sa imbine arta, stiinta si strategia de aparare intr-un mod unic.

Aceasta noua perspectiva asupra mostenirii sale ar putea redefini modul in care intelegem fortificatiile medievale si tehnologiile defensive din perioada Renasterii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.