Triunghiul din design interior: ieftin, bun, repede. Ce alegi?

Hai sa vorbim despre forme in design interior. Avem cercul, ca simbol al perfectiunii, al ciclurilor repetitive. Apoi avem patratul, ca simbol al echilibrului si similaritatii. Dar ce spui despre triunghi?

Cand vine vorba de serivicii amenajari interioare, vrem sa ne raportam la triunghi nu ca un instrument incorporabil in design, ci mai degraba ca un instrument de planificare a amenajarii. Astazi vorbim cu arh. Sebastian Mindroiu si arh. Radu Calin, fondatori ai studioului de design interior PickTwo, despre logica triunghiului in design interior.

In viata, ce compromiti?

Ca sa intelegi mai bine regula triunghiului in design interior, hai sa facem o analogie cu viata. Vei fi nevoit sa faci compromisuri, pentru ca nu poti avea totul – asta ni se zice de la o varsta frageda. Intocmai asa stau lucrurile si in design interior: va trebui sa compromiti o parte din totul initial. Si aici intervin cele trei laturi ale triunghiului….

Ieftin, bun, rapid

Cand esti pe punctul de a te apuca de o amenajare interioara, focusul tau va fi indreptat spre trei concepte, spre trei piloni:

● durata
● eficienta, calitatea
● bugetul

Acesti piloni sunt, totodata, si laturile triunghiului de proiect – insa partea provocatoare survine atunci cand trebuie sa alegi doar doua idei din cele trei. Motivul? Un proiect nu poate fi concomitent si rapid, si calitativ, si ieftin. Trebuie sa alegi doua laturi si sa o compromiti pe a treia. De fapt, aceasta a fost si filosofia arhitectilor de la Pick Two cand au ales acest nume reprezentativ pentru studioul lor.

Insa ce e de compromis si ce e de pastrat?

1. Daca iti doresti un proiect rapid si ieftin, e posibil sa il primesti. Insa acesta NU va fi calitativ, indiferent daca vorbim despre mediul rezidential, HoReCa sau despre idei amenajare cabinet medical. Deci aici compromiti calitatea si e cea mai riscanta – si nerecomandata varianta pentru care poti opta.

Nu e sustenabila in termen lung – pentru ca nu va rezista mult – si chiar daca e o varianta rapida, acela se va dovedi, in cele din urma, timp pierdut. Calitatea nu trebuie niciodata compromisa. Oamenii nu mai accepta proiecte grabite, incomplete, necalitative.

Cred ca una din principalele componente in succesul unui spatiu public, si aici ma refer mai ales la restaurante, este colaborarea cu un designer de interior. Cred ca piata nu mai suporta concepte realizate „pe genunchi”, iar lucru cu un specialist poate asigura atat un concept inedit, cat si un plus de valoare in piata. Cred ca principalii jucatori din piata sunt foarte deschisi la colaborari cu designeri de interior, cel putin in orasele mari ale tarii, unde competitia este acerba. – arh. Sebastian Mindroiu

2. Daca iti doresti un proiect rapid si calitativ, bun, e posibil. Dar NU va fi un proiect ieftin; cu toate acestea, e o varianta mult mai buna pentru care poti opta.

Pentru ca se desfasoara pe o perioada scurta de timp si pentru ca rezultatul final va fi calitativ, costul nu are cum sa fie unul mic – insa trebuie privit ca pe o investitie, nicidecum ca pe o cheltuiala a la long.

3. Daca iti doresti un proiect ieftin si bun, e posibil, dar mai greu. Si cu siguranta acest proiect NU va fi unul de scurta durata. Vei avea nevoie de timp si de rabdare, insa rezultatul final va fi meritat.

Asadar, in design interior, inainte sa te apuci de amenajat, e nevoie sa te intrebi ferm, dar sincer in acelasi timp: „ce sunt dispus sa compromit?”; pentru ca indiferent de laturile pe care le vei alege, o vei exclude pe a treia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.