Spune-mi cat te speli pe dinti ca sa iti spun cine esti: fie ca iti vine sa crezi, fie ca nu, atentia pe care o acorzi rutinei de ingrijire a danturii te poate plasa in randul pacientilor ale caror probleme intra sub umbrela cautarilor pe Google de tip cat costa un implant dentar sau sub umbrela celor care sunt interesati de un simplu periaj dentar sau de imbunatatirea metodelor de preventie.
Dincolo de chestiunile complicate pe care stomatologia le implica, sunt, totusi, cateva obiceiuri care merita atentia noastra pentru ca rolul lor in sanatatea orala este fundamental: rutina de ingrijire acasa.
S-a demonstrat clinic ca pacientii care se periaza cu atentie, folosesc ata dentara recurent, apa de gura si dus bucal au mai putine carii si mai putine probleme cu gingiile, pe termen lung. Asadar, iata raspunsul la intrebarea din titlu. Acum, luate pe rand.
1. Inainte de periaj, foloseste ata dentara
Desi frecvent neglijata, aceasta este o parte foarte importanta a ingrijirii orale. Include aceasta etapa in rutina zilnica. Ata dentara poate ajunge in spatiile inguste dintre dinti, acolo unde periuta de dinti nu poate.
Rupe o bucata de 30-45 cm, infasoar-o pe degetele aratatoare sau tine-o prinsa cu aratatorul si degetul mare al fiecarei maini si, in fata oglinzii, curata fiecare dinte (de 8-10 ori) cu miscari usoare, pentru a nu rani gingia.
Ata dentara nu este recomandata doar pentru a indeparta resturile de mancare. Folosirea regulata poate reduce bolile gingivale si respiratia urit mirositoare prin indepartarea placii care se formeaza in timp pe linia gingiei.
2. Periaza corect
Un periaj corect dureaza cel putin doua minute — exact, 120 de secunde! Majoritatea adultilor nu respecta acest timp. Pentru a-ti da seama cat dureaza periajul, foloseste un cronometru. Pentru un periaj corect, folositi miscari scurte, usoare, cu mare atentie la jonctiunea dento-gingivala, la dintii din spate si la zonele din jurul obturatiilor, coroanelor si altor lucrari dentare.
Concentreaza -te pe fiecare zona de periaj, dupa cum urmeaza:
● Periaza suprafetele exterioare ale dintilor de sus, apoi ale dintilor de jos.
● Periaza suprafetele interioare ale dintilor de sus, apoi ale dintilor de jos.
● Periaza suprafetele ocluzale.
● Pentru improspatarea respiratiei, periaza si limba.
Daca porti aparat, mergi la ortodont Bucuresti si cere-i sfatul despre cum ar trebui sa abordezi periajul.
3. Completeaza rutina cu dusul bucal
Dusul bucal sau irigatorul bucal e un dispozitiv manuale ce utilizeaza presiunea usoara a apei pentru a indeparta resturile alimentare si placa bacteriana. Inainte de utilizare, se umple rezervorul aparatului cu apa calduta. In momentul activarii, acesta emite un jet constant de apa cu o viteza foarte mare, dizlocand resturile alimentare. Irigatorul se pozitioneaza in dreptul maxilarelor, directionandu-l manual pe traseu indicat de gingie si spatiile interdentare.