La sfarsitul lunii august 2023, statia GPL din Crevedia, judetul Dambovita, a fost scena unei tragedii de proportii. Explozia devastatoare a condus la pierderea tragica a vietii a sase persoane si ranirea a peste 50 de cetateni, printre care si multi pompieri interveniti pentru stingerea focului. Urmarile exploziei s-au simtit nu doar in randul victimelor directe, ci si in intreaga comunitate locala.
Analiza cauzelor exploziei
Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Miniera si Protectie Antiexploziva (INSEMEX) Petrosani a efectuat o investigatie amanuntita pentru a determina cauzele acestei catastrofe. Raportul emis de experti a identificat mai multe factori cheie care au contribuit la declansarea evenimentului fatal:
Formarea unui nor de gaze: S-a constatat ca un nor de gaze, format pe un perimetru de aproximativ 40 de metri, a fost unul dintre factorii principali. Acest nor, inclusiv deasupra cladirii statiei GPL, a creat conditiile ideale pentru o explozie.
Transvazarea GPL-ului: Procesul de transvazare a gazului petrolier lichefiat (GPL) din cisterna mare in cea mica a fost realizat cu echipamente neadecvate, crescand semnificativ riscul de scurgere si, implicit, de explozie.
Sursa de ignitie necunoscuta: Desi nu s-a putut determina cu exactitate sursa izbucnirii flacarilor, specialistii au mentionat ca aceasta ar fi putut fi de natura electrica, termica, mecanica, foc deschis sau electrostatica. O tigara aprinsa sau o scanteie puteau fi suficiente pentru a declansa o explozie.
Impactul si consecintele exploziei
1. Pierderi umane si raniri:
Decese: Sase persoane si-au pierdut viata in urma exploziei.
Raniti: Peste 50 de persoane, inclusiv pompieri, au suferit rani.
2. Daune Materiale:
Distrugeri structurale: Multe case din apropierea statiei GPL au fost grav afectate de suflul exploziei.
Spitale implicate: Ranitii au fost transportati la spitale din Capitala si chiar din strainatate pentru ingrijiri medicale.
3. Constatari legale si reglementari:
Functionarea fara autorizatie: S-a descoperit ca statia GPL opera fara autorizatie de securitate la incendiu inca din iulie 2020.
Investigatii si audieri: Procurorii si expertii au examinat scurgerile de gaze si au audiat peste 150 de persoane vatamate, multe dintre acestea constituindu-se ca parte civila in cauza.
Masuri de prevenire si siguranta
Aceasta tragedie subliniaza necesitatea unor masuri stricte de securitate in gestionarea si operarea statiilor GPL. Este cruciala existenta unor protocoale riguroase de securitate, verificarea periodica a echipamentelor si a procedurilor de lucru, precum si asigurarea unei formari adecvate a personalului. Totodata, trebuie sa se acorde o atentie sporita obtinerii si mentinerii tuturor autorizatiilor necesare pentru functionarea in conditii de siguranta.
Lectii importante de invatat
Tragedia de la Crevedia nu este doar o statistica nefericita, ci un amintire dureroasa a importantei respectarii normelor de siguranta. Trebuie sa invatam din aceste greseli si sa ne asiguram ca astfel de evenimente nu se vor mai repeta. Protectia vietilor umane si prevenirea dezastrelor trebuie sa fie intotdeauna prioritatile noastre principale.