Totul despre lumea vinurilor portugheze

Cunosti lumea vinului portughez?

In acest tinut al contrastelor, vita-de-vie a gasit un loc excelent de dezvoltare, dand nastere unor vinuri exceptionale. Portugalia este un loc minunat, cunoscut pentru peisajele si mancarea buna. Este tara europeana unde se gasesc cladiri foarte vechi si bine conservate, precum si oameni prietenosi care au reusit sa-si pretuiasca cultura si au reusit sa pastreze traditiile de-a lungul istoriei.

Portugalia, un producator semnificativ de vinuri la nivel mondial

Portugalia are o mare diversitate de stiluri si tipuri de vin. Topografia si demografia diferitelor regiuni situate in tara ii permit sa produca o gama de vinuri de inalta calitate. Climele diferite, compozitiile solului si altitudinile ofera conditiile perfecte pentru cultivarea diferitelor soiuri de struguri.

Izolarea Portugaliei pe coasta atlantica a Europei i-a conferit avantaje comerciale unice

In vreme ce alte tari erau preocupate sa cultive soiuri frantuzesti, Portugalia a ramas fidela soiurilor indigene, pastrandu-si cu indarjire gusturile. Dar aceste soiuri au o serie de calitati capabile sa ispiteasca multa lume.

Tara nu este mare, dar diferitele regiuni sunt supuse unor influente foarte diverse:

 • atlantice;
 • mediteraneene;
 • si chiar atlantice.

Si solurile Portugaliei variaza enorm:

 • granit;
 • gresie si sisturi, in nord si catre interior;
 • calcar;
 • argila si nisip, de-a lungul coastei;

Vinurile portugheze de masa s-au integrat rapid evolutiei moderne, gratie unei noi generatii de vinificatori portughezi cu scoala in domeniu

Acesti viticultori au jucat un rol important in captarea in sticla a caracteristicilor soiurilor portugheze si in producerea de vinuri care nu necesita o invechire de 10 ani pentru a putea fi baute. Viticultura portugheza a fost lipsita de legi si reglementari.

Cele mai faimoase vinuri portugheze

*Vinho Verde. Dintre numeroasele stiluri extrem de diferite de vin din Portugalia, cel mai inedit ramane Vinho Verde, tinerescul vin „verde” (verde este opusul maduro, care inseamna matur) din cea mai nordica provincie a tarii, Minho. Minho este raul care traverseaza frontiera nordica dintre Portugalia lu provincia spaniola Galicia. Provincia Minho da o optime din productia de vin tarii.

*Verde este un termen potrivit pentru peisajul acestei provincii inverzite, de pe malul Atlanticului, si multa vreme a fost si caracteristica vinurilor acrisoare, obtinute din struguri pe jumatate copti. Vinurile de aici sunt, in general, perfect echilibrate si pot atinge niveluri naturale de alcool de pana la 14%. Vinho Verde se distinge in continuare prin aciditatea sa ridicata. Aroma sa depinde de soiurile de struguri utilizate: Loureiro Trajadura, Arinto si finul Alvarinho. Vinho Verde este in general usor, racoritor si aromat.

*Douro si vinul de Porto. Valea Douro, patria vinului de Porto, a imbratisat o noua vocatie. Dupa secole in care a fost cunoscuta doar pentru vinul fortificat, si-a castigat acum o reputatie internationala pentru nefortificate distincte, etichetate Douro DOC. Climatul economic din Douro, unde cultivatorilor individuali, multi dintre ei mici fermieri, li s-a acordat dreptul de a produce o anumita cantitate de Porto in fiecare an, este mai fragil ca niciodata. In centrul regiunii, terasele istorice inguste de podgorie au fost declarate Patrimoniu Mondial UNESCO.

*In peninsula Setúbal se produc vinuri generoase, precum si vinuri dulci folosind struguri Moscatel. Aceasta regiune acopera aproximativ o treime din Portugalia si consta in cea mai mare parte din campii si dealuri, cu munti in nord-est, unde, in apropierea orasului Portalegre, lantul muntos Sao Mamede se ridica peste granita cu Spania si aerul devine mai rece.

*Vinurile fortificate din Madeira se pastreaza practic dintotdeauna, ba chiar se stie ca au supravietuit secole intregi. Insula se bucura de temperaturi blande pe tot parcursul anului, dar si clima este puternic influentata de ocean.Limbajul etichetei vinurilor portugheze1. Denumiri privind calitatea:

*Denominaçao de Origem Controlada (DOC): replica portugheza la apelatiunile franceze AOC/AOP si echivalenta Denominações de Origem Protegidas (DOP) a UE

*Indicações Geograficas Protegidas (IGP): apelatiunea UE care inlocuieste treptat Vinho Regional (VR)

*Vinho sau Vinho de Portugal: apelatiunea UE de baza

2. Alte expresii comune:

 • Adega: crama
 • Amarzém sau Cave: pivnita
 • Branco: alb
 • Colheita: recolta
 • Dolce: dulce
 • Engarrafado (na origem): imbuteliat (imbuteliat pe domeniu)
 • Maduro: vechi sau matur
 • Quinta: ferma sau domeniu
 • Rosado: roze
 • Séco: sec
 • Tinto: rosu
 • Verde: tanar
 • Vinha: podgorie

Lumea vinului portughez este vasta, deci ce mai aștepii? Lasă-te purtat pe meleagurile Portugaliei si încearca un vin de excepție!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.