Tot ceea ce trebuie sa stii despre electromiografie (EMG)

Procedurile si investigatiile medicale sunt foarte diverse atunci cand se doreste punerea unui diagnostic in baza unor simptome care pot fi asociate cu diverse afectiuni medicale. In alta ordine de idei, multi pacienti care apeleaza la un medic specialist nu cunosc faptul ca pot beneficia de anumite proceduri pentru un diagnostic cat mai precis care sa permita definitivarea unui tratament optim.

Informarea este esentiala pentru oricare pacient, iar faptul ca astazi putem sa ne informam cu privire la majoritatea procedurilor si metodelor medicale este un mare avantaj. In ceea ce urmeaza vei putea descoperi care sunt caracteristicile in ceea ce priveste procedura numita electromiografie (EMG).

Ce este electromiografia si cand este utilizata?

Atunci cand vorbim despre procedura numita electromiografie, prescurtat EMG, avem in vedere procedura esentiala folosita pentru a evalua functia nervilor si a muschilor. Este o procedura extrem de utila pentru a stabili un diagnostic cat mai precis pentru patologiile care pot afecta sistemul nervos periferic.

Electromiografia se recomanda in acele situatii unde medicul trebuie sa identifice afectiuni medicale de tipul neuropatiei nervului facial, sindromul de canal carpian, hernia de disc sau poliomelita. Simptomele pentru care medicii recomanda frecvent pacientilor sa efectueze o electromiografie sunt cele care pot semnala riscul ca nervul periferic sau nervul muschiului sa fie afectat.

Printre simptomele pentru care se recomanda efectuarea electromiografiei se regasesc amortelile, paresteziile (sau senzatiile de furnicaturi si arsuri), slabiciunile musculare, durerile musculare din categoria crampelor si a carceilor sau dureri localizate intr-un membru, fie ca este vorba despre mana, fie ca este vorba despre picior.

Cum se deruleaza examenul electromiografic?

Efectuarea unei electromiografii implica doua parti distincte. Totusi trebuie spus ca sunt situatii in care medicul specialist poate recomanda efectuarea unei singure etape. Pacientii in mare parte tolereaza foarte bine ambele etape ale examenului EMG. Este bine de spus ca anumiti pacienti pot manifesta totusi o serie de stari de disconfort, dar care nu presupun riscuri la adresa starii generale de sanatate.

Prima parte in procedura de electromiografie (EMG) se mai numeste electroneurografie sau studiu de conducere nervoasa. Este etapa in care sunt stimulati nervii din diferite puncte prin intermediul unor usoare descarcari electrice.

A doua parte a studiului este reprezentata de examinarea musculara cu ajutorul unui ac. Aceasta etapa este cunoscuta sub denumirea de electromiografie propriu-zisa. In cadrul acestei etape a procedurii un ac foarte subtire va fi introdus in anumite zone la nivelul musculaturii.

Acest ac are un electrod microscopic care va inregistra un tip de activitate normala sau anormala pentru fibrele musculare. In toata aceasta procedura, momentul usor neplacut este atunci cand acul penetreaza pielea. Tot ceea ce face acul este sa inregistreze raspunsul muschilor la stimuli.

Durata electromiografiei si pregatiri necesare

Pentru efectuarea electromiografiei (EMG) trebuie luate anumite masuri esentiale. Nu se recomanda folosirea produselor cosmetice pe piele, medicul trebuie informat in cazul unor suplimente luate de pacient, iar daca exista o examinare EMG anterioara, rezultatele trebuie sa fie aratate medicului. Procedura de electromiografie (EMG) dureaza intre 30 si 90 de minute, tinand cont de patologia investigata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.