In continuarea acestui articol vom discuta despre 5 informatii legate de fibromul uterin, pentru ca tu sa fii cat mai bine informata cu privire la sanatatea ta si sa stii cand sa apelezi la servicii medicale specializate cum ar fi cele din cadrul Departamentului Fibroid Center.
5 informatii bine de stiut despre fibromul uterin
De la dimensiuni la simptome, factori de risc si asa mai departe, urmatoarele informatii te vor ajuta sa ai o idee mai buna despre aceasta problema intalnita foarte des in randul persoanelor de gen feminin.
Fibroamele uterine pot avea diferite marimi, forme si locatii
Pe langa faptul ca acestea pot varia la numar, putand fi prezent doar un singur fibrom sau mult mai multe, ele pot varia si din punct de vedere al dimensiunii, fibromul putand fi de marimea unui bob de mazare sau de marimea unui pepene.
Mai mult decat atat, acestea se pot dezvolta si in diferite zone ale uterului cum ar fi cavitatea interioara a acestuia, exteriorul uterului sau in grosimea muschiului uterin (miometru).
Anumiti factori pot creste riscul de aparitie a fibroamelor uterine
Chiar daca nu este stiuta cauza exacta care duce la dezvoltarea acestor formatiuni tumorale benigne, au fost evidentiati insa anumiti factori de risc care pot creste probabilitatea de aparitie a fibroamelor cum ar fi:
- Istoricul medical familial de fibrom uterin, ceea ce inseamna ca probabilitatea de aparitie a fibroamelor este mai mare daca mama sau sora au avut si ele aceasta problema;
- Ciclu menstrual inceput la o varsta mai mica decat cea normala;
- Obezitate sau supraponderabilitate;
- Consumul ridicat de carne rosie;
- Deficit de vitamina D;
- Varsta de 30-40 de ani. Cu toate ca fibroamele pot fi prezente la orice varsta, acestea tind sa fie mai des intalnite in randul femeilor cu varsta de 30-40 de ani si sa scada in prevalenta dupa perioada menopauzei.
Fibroamele pot fi simptomatice sau asimptomatice
Majoritatea fibroamelor sunt asimptomatice, acestea fiind descoperite de obicei in timpul consultatiilor ginecologice regulate.
Cu toate acestea, exista insa si numeroase cazuri in care fibroamele uterine pot prezenta simptome specifice, in functie de locatia si de marimea acestora.
Cele mai frecvente simptome prezentate de fibroamele uterine includ:
- Sangerare excesiva in timpul ciclului menstrual;
- Crampe si durere intensa;
- Constipatie;
- Probleme asociate cu tractul urinar.
Fibroamele uterine pot cauza anumite complicatii
Din cauza anumitor simptome cum ar fi sangerarile excesive in timpul ciclului menstrual, fibroamele uterine pot creste riscul de aparitie a anemiei, o afectiune caracterizata printr-un deficit de eritrocite (celule sangvine care transporta oxigen catre organe).
Mai mult decat atat, fibroamele uterine pot afecta atat fertilitatea cat si sarcina, fie prin ingreunarea procesului de conceptie fie prin aparitia anumitor complicatii in timpul sarcinii cum ar fi nasterea prematura, sangerari sau probleme asociate cu placenta.
Exista numeroase optiuni terapeutice
In functie de marimea fibromului, de locatia acestuia si de simptomele prezentate, medicul specialist are la dispozitie o gama variata de proceduri din care sa aleaga optiunea cea mai buna fiecarui caz in parte.
De la simpla monitorizare pentru fibroamele asimptomatice la tratamente medicamentoase si interventii minim invazive cum ar fi embolizarea fibromului uterin, trebuie sa stii ca exista numeroase optiuni de tratament inainte de a ajunge la proceduri mai invazive cum ar fi histerectomia.
Daca prezinti simptome asociate cu fibroamele uterine sau consideri ca ai unul sau mai multe formatiuni de acest tip, atunci poti sa apelezi la serviciile medicale ale clinicilor specializate, personalul de acolo putand sa evidentieze cu exactitate prezenta si numarul acestora si sa recomande tratamentul corespunzator cazului tau.