In ultimul timp, citim tot mai putin. In plus, nu mai investim in bibliotecile personale. Cu toate acestea, exista cateva carti pe care este bine sa le avem la indemana atunci cand avem nevoie de ele. Iata cateva recomandari din care te poti inspira.
Dictionarul explicativ
Aceasta propunere se afla pe primul loc, fiindca dictionarul este foarte util, orice preocupari ai avea. Este important sa stii sa scrii si sa vorbesti corect, prin urmare un dictionar trebuie sa fie nelipsit din casa ta. Exista dictionare de sinonime, antonime, tehnice, ortografice, de regionalisme, de expresii, cu termeni folositi in diferite domenii.
Enciclopedii
Enciclopediile sunt tot un fel de dictionare, dar cumva mai specializate, in sensul ca ofera mult mai multe informatii din domenii variate (stiinta, istorie, geografie, drept). In plus, enciclopediile sunt volume extrem de complexe, iar informatiile sunt prezentate intr-un mod atragator si sunt insotite de imagini care starnesc curiozitatea copilului sau adultului care rasfoieste enciclopedia.
Carti de povesti
Cartile de povesti sunt de foarte mare ajutor daca in casa sunt copii. Aceste carti le stimuleaza celor mici creativitatea si imaginatia. De asemenea, le pot explica, pe intelesul lor, prin ce se deosebeste binele de rau si contribuie la cresterea inteligentei emotionale a acestora. Mai exista si un alt beneficiu al cartilor de povesti: obisnuiesti copilul sa aiba propria biblioteca.
Tot pentru copii sunt foarte importante si necesare cartile cu activitati, care propun o serie de actiuni amuzante si educative pe care copiii le pot realiza impreuna cu parintii. Sunt utile, mai ales in cazul prescolarilor. Nu trebuie sa uitam nici cartile de colorat, potrivite pentru orice varsta (inclusiv pentru adulti). Rolul lor este acela de a dezvolta creativitatea si simtul artistic.
Sunt și alte carti care ar trebui sa nu lipseasca din biblioteca adultilor. Unele dintre ele ne imbogatesc imaginatia si le citim cu placere pentru ca sunt capodopere ale literaturii universale. Exista multe astfel de carti, dar una in mod special ar putea sa ne atraga.
Dante Alighieri: Divina Comedie
Cuprinde trei volume, descrie coborarea lui Dante in Infern, trecerea prin Purgatoriu si ascensiunea in Paradis. Lucrarea a fost scrisa in secolul al XIV-lea si este considerata un reper cultural si literar de seama. Contine nenumarate metafore si simboluri si chiar daca ati citit volumele in tinerete, lectura lor cu ochii maturitatii poate insemna foarte mult.
Yuval Noah Harari: Sapiens – Scurta istorie a omenirii
Este o carte publicată in 2011, dar despre ea probabil ca se va vorbi multi ani de acum inainte, pentru ca acest volum a revolutionat cultura si istoria internationala. Cartea trebuie citita si pastrata pentru ca raspunde la multe dintre intrebarile pe care probabil ti le-ai pus de-a lungul vremii.
Robert T. Kiyosaki: Tată bogat, tata sarac
Foarte multi oameni s-au gandit in ultima perioada cum sa-si inceapa propriile afaceri. Aceasta este o carte despre educatia financiara, recomandata de doi oameni care chiar stiu ce inseamna succesul (dar si esecul) in afaceri: Bill Gates si Elon Musk. Cartea ofera un set de reguli care sunt de folos in orice domeniu de activitate.
Daniel Goleman: Inteligenta emotionala
„Inteligenta emotionala” este o carte care te ajuta sa iei cele mai bune decizii in viata, inclusiv in baza sentimentelor. De altfel, cu ajutorul sentimentelor putem interpreta mai bine evenimentele la care asistam si tot ele ne ajuta sa ne dezvoltam mai bine personalitatea. Inteligenta emotionala, explicata foarte pe scurt, reprezinta capacitatea noastra de a manifesta si gestiona emotiile, dar intr-un mod care sa fie eficient pentru noi (sa nu ne lasam dusi de val) si empatic fata de ceilalti.
Arianna Huffington: Succesul redefinit
Se întampla sa ajungi in a doua parte a vietii si sa te intrebi ce inseamna, de fapt, sa ai o viata buna, sau cum arata succesul pentru tine. Succesul poate fi redefinit de mai multe ori in decursul vietii, fiindca altfel arata el in imaginatia unui tanar de 30 de ani si cu totul altfel il concepe o persoana de 50 de ani, trecuta prin viata, cu experienta si multi ani de scoala.
Pe de alta parte insa, si cel de 30 de ani dar si cel de 50 de ani pot fi nefericiti, in principal fiindca nu au in conturi atat de multi bani cum ar fi dorit, nu au cariera infloritoare la care au visat, nu ocupa in corporatie pozitia pe care cred ca merita sa o ocupe. Arianna Huffington ne explica de ce suntem frustrati cei mai multi dintre noi. Solutia ei nu este aceea de a cobori standardele, ci de a întelege ca traim intr-o societate in care se pune prea mult accent pe bani si putere. Avem nevoie de o redefinire a succesului in asa fel incat sa ne ajute sa devenim persoane implinite, indiferent de traseele parcurse in viata.