Istoria graffiti-ului dateaza din cele mai vechi timpuri dar aceste inscriptii pline de creativitate fac senzatie si in prezent. Daca in trecut acestea erau doat scrijeliri pe piatra incepand de la sfarsitul anilor ’60 acestea atrag o alta viziune, odata cu aparitia vopselei cu aerosoli.
La inceput, se credea ca graffiti reprezinta doar un act de vandalizare a cladirilor, metrourilor sau a altor locuri publice, Cu timpul, graffiti-ul s-a a devenit street art, iar astazi este extrem de apreciat peste tot in lume.
Artistii care s-au axat pe street art au dat frau liber imaginatiei si au realizat lucrari extrem de creative. Modul de realizare al lucrarilor a impresionat autoritatile in asa fel incat, acest tip de manifestare artistica se incadreaza perfect in mediul urban.
Prin urmare, Banksy care transmite mesaje social-politice, grupuri de artisti care transforma cladiri abandonate in expozitii inedite sau altii care aduc un aer amuzant mediului urban prin ilustratatiile lor, sunt foarte apreciate la nivel local si nu numai.
Astazi au loc tot mai multe festivaluri dedicate street art-ului precum si o serie de proiecte cum vin din partea primariilor. Parisul este un exemplu concludent in acest sens, pentru ca primaria face apel la artistii de graffiti cu scopul de a infrumuseta fatadele cladirilor si a creea adevarate muzee de street art in aer liber, spre incantarea tuturor.
Iata care sunt cele 10 momente de impact din istoria grafiiti-ului modern :
1.Cornbread si începutul istoriei graffiti-ului modern
Primele scrisuri de acest fel au aparut in Londra (Marea Britanie) si in Philadelphia (SUA). In Londra aceste manifestari au avut o stransa legatura cu muzica rock, punk iar in Philadelphia amprenta graffiti-ului modern a fost pusa de catre Cornbread (Darryl McCray).
2.TAKI 183 si Tagging
Inainte de existenta tag-urilor pe Facebook, au fost tag-urile in graffiti. Artistul in street art TAKI 183 a devenit celebru in anul 1971, cand ziarul The New York Times a scris despre el. Acesta si-a tag-uit numele peste tot in New York, astfel ca a devenit extrem de cunoscut.
3.Phase 2 si stilul de scris “Bubble”
Graffiti, are o puternica legatura cu muzica rap iar Phase 2 a fost unul dintre personajele de referinta in acest context. Acesta a fost breakdancer DJ la evenimentele hip-hop si a lansat diferite piese rap. In plus, Phase 2 este si inventatorul stilului de scris “Bubble”, care a transformat scrisul normal intr-un desen stilizat si colorat.
4.Documentarul despre graffiti “Style Wars”
Tony Silver in colaborare cu Henry Chalfant, a realizat documentarul “Syle Wars” ce a fost lansat in anul 1983. Acesta pune mare accentu pe artistii de graffiti si analizeaza atent acest fenomen. “
5.Jean-Michel Basquiat si SAMO
Jean-Michel Basquait este foarte cunoscut pentru picturile sale. Acesta si-a facut un renume in comunitatea graffiti prin seria SAMO, aducand in atentia tuturor fraze scurte, poetice, uneori chiar sarcastice.
6.Blek le Rat si Sabloanele
Dupa anii 80 graffiti-ul apare sub o noua forma de exprimare vizuala – si-anume prin sabloane. Initiatorul a fost francezul Xavier Prou, iar numele de Blek le Rat ii este atribuit pentru ca a folosit ca sablon un sobolan.
7.Shepard Fairey si OBEY
Shepard Fairey, grafician, designer, activist, foarte cunoscut pentru stickerul “Andre the Giant Has a Posse”, transformat apoi in sintagma “OBEY Giant”.
8.Banksy si Graffiti-ul
Bansky este unul dintre cei mai populari artisti de graffiti iar lucrarile lui ocupa un loc de top in galeriile de arta si casele de licitatii.
9.Razboiurile din Graffiti – King Robbo vs Banksy
Conflictele dintre artistii de graffiti sunt manifestate public pe strazile oraselor. Unul dintre cele mai cunoscute conflicte este cel dintre King Robbo si Bansky.
10.Cei mai bogati artisti de street art
Shepard Fairey si Bansky detin averi de 15 milioane si respectiv 20 de milioane de dolari dar titlul de cel mai bogat artist de graffiti si street art ii revine lui David Choe, cu o avere estimata la 200 de milioane de dolari.