Tipurile si simptomele accidentului vascular cerebral

0
636

Accidentul vascular cerebral (AVC) reprezinta o urgenta medicala care apare in urma intreruperii circulatiei sangvine catre creier. Private de sange, celulele cerebrale incep sa moara provocand simptome severe, dizabilitate sau, chiar, deces.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, accidentele vasculare cerebrale reprezinta a doua cea mai frecventa cauza de deces pe plan mondial si a treia cauza de dizabilitate. Cand vine vorba despre AVC, fiecare secunda conteaza, tratamentul rapid putand preveni aparitia posibilelor leziuni la nivelul creierului.

Cunoscand semnele si simptomele unui accident vascular cerebral, poti lua masuri mult mai rapide, atat pentru tine cat si pentru persoanele din jur. De aceea, in continuarea acestui articol, vei afla mai multe despre tipurile de AVC si simptomele prezentate.

Tipurile accidentului vascular cerebral

AVC-urile sunt clasificate, in primul rand, in functie de mecanismul care produce intreruperea circulatiei sangvine. Aditional, acestea pot fi numite si in functie de zona creierului pe care au afectat-o. Cand vine vorba despre mecanismele declansatoare, insa, exista doua tipuri principale si anume: accidentul vascular cerebral ischemic si accidentul vascular cerebral hemoragic.

Accidentul vascular cerebral ischemic

Acest tip de accident vascular cerebral este cauzat de ingustarea sau obstructionarea unei artere, actiuni care impiedica sangele bogat in oxigen si nutrienti sa ajunga la celulele cerebrale. Obstructionarea arterei poate fi cauzata de ateroscleroza sau de acumularea de colesterol – care se poate rupe, la un moment dat, si poate bloca artera afectata-, ori poate fi cauzata de un cheag de sange aparut direct la nivelul vaselor sangvine cerebrale. Accidentul vascular cerebral ischemic este cea mai frecventa forma de AVC, acest tip reprezentand aproximativ 87% din toate cazurile aparute.

Accidentul vascular cerebral hemoragic

Spre deosebire de AVC-ul ischemic, aparut ca urmare a blocarii circulatiei sangvine catre creier, accidentul vascular cerebral hemoragic apare din cauza rupturii unui vas de sangvin, care elimina sange in tesuturile inconjuratoare.

Acest tip de AVC poate fi cauzat de hipertensiune arteriala care slabeste peretii vaselor de sange odata cu trecerea timpului, prezenta unui anevrism sau anumite malformatii congenitale in care arterele si venele nu se contecteaza corespunzator (malformatii arterio-venoase).Pe langa aceste doua cauze principale de AVC, mai exista, insa, si atacul ischemic tranzitoriu, caracterizat, de multe ori, ca un semnal de alarma sau un mini-AVC.

Atacul ischemic tranzitoriu

Fiind la fel ca un accident vascular cerebral, atacul ischemic tranzitoriu se diferentiaza, totusi, prin faptu ca blocarea sangelui este temporara iar simptomele de scurta durata. De obicei, atacul ischemic tranzitoriu nu produce leziuni permanente, dar, poate indica, totusi, un risc mult mai mare de aparitie a unui accident vascular cerebral. Din acest motiv, este nevoie de un consult medical specializat cat mai rapid posibil.

Simptomele accidentului vascular cerebral

Semnele si simptomele accidentului vascular cerebral depind, de obicei, de ce parte a creierului a fost afectata. De ce mai multe ori, acestea includ:

  • tulburari de vorbire si stare de confuzie; multe persoane care au suferit un accident vascular cerebral pot avea dificultate in pronuntarea cuvintelor sau intelegerea informatiilor oferite.
  • paralizie sau amorteala a fetei, bratului sau piciorului; Afectand, de obicei, doar o parte a corpului, prezenta acestui simptom poate fi evidentiata prin incapacitatea de a zambi corect sau de a misca ambele brate, in acelasi ritm.
  • tulburari de vedere; in functie de zona afectata, este posibil ca persoana sa aiba probleme de vedere, aceasta putand vedea dublu sau in ceata.
  • cefalee; durerea brusca de cap, starea de ameteala, varsaturi si posibila pierdere a constientei, toate acestea pot indica prezenta unui accident vascular cerebral.
  • probleme de miscare si balans; unele persoane afectate pot avea probleme de coordonare si balans sau pot prezenta un ritm diferit de mers.

Este important ca toate aceste simptome sa fie observate cat mai rapid pentru a suspecta existenta unui AVC si pentru a apela imediat la serviciile de urgenta.

Referinte:

Johnson, Walter, et al. Stroke: A Global Response Is Needed. 2016, www.who.int/bulletin/volumes/94/9/16-181636/en/.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.