Testele pentru depistarea infectiei cu noul coronavirus SARS-CoV-2, atat in etapa acuta a bolii, cat si in faza declansarii raspunsului imun al organismului, pot fi realizate acum si acasa, fara a fi necesara prezenta in cabinetul medical de specialitate.
Cele doua tipuri de teste COVID, incluse in categoria formelor de testare autonoma pentru depistarea acestei infectii, sunt: testul rapid antigen si testul rapid pentru anticorpi. Daca iti doresti sa afli cum functioneaza acestea si cat de eficiente sunt, citeste pana la final acest articol:
Testul rapid antigen COVID
Aceasta modalitate autonoma de testare poate identifica prezenta materialului viral, in mostrele prelevate nazal sau nazofaringian.
Mai exact, daca exista proteine ale coronavirusului SARS-CoV-2 (denumite antigene virale), vor lua contact dupa recoltare cu o substanta speciala, regasita in kit-ul de testare, ce contine anticorpi COVID-19.
Astfel, se va produce o reactie cu efecte vizibile pe casuta de testare din kitul comandat online, simbolul afisat pe suprafata acesteia indicand prezenta antigenelor virale in organism, asadar, infectarea persoanei respective cu noul coronavirus.
Deoarece nasul si gatul reprezinta medii propice pentru dezvoltarea infectiei, mostrele cu material genetic prelevate din acest zone pot contine molecule de natura lichida, ca urmare a contaminarii comunitare prin respiratie sau tuse.
Odata ce un kit pentru testare rapida a antigenelor a ajuns in posesia utilizatorului, intregul proces este simplu de realizat, conform indicatiilor ce insotesc produsul, iar rezultatul testarii poate fi aflat la un interval de aproximativ 15 minute.
Interpretare rezultate test rapid antigen COVID-19
Pe suprafata casetei de testare sunt imprimate doua litere: C – regiunea de control si T – regiunea de testare.
Daca nu exista antigene virale in mostra prelevata, in dreptul literei C va aparea o linie rosie, adica rezultatul este negativ.
Daca exista antigene virale in mostra prelevata, atat in dreptul liniei C, cat si in dreptul literei T, va aparea cate o linie rosie, adica rezultatul este pozitiv.
Daca rezultatul este invalid, in dreptul liniei T va aparea o linie rosie, sau nicio linie nu va aparea pe suprafata casetei de testare.
Test rapid antigen Covid pentru acasa poti comanda online de pe Limemedical.ro
Testul rapid de anticorpi COVID
Exista si varianta realizarii individuale a unui test de identificare a anticorpilor specifici COVID-19 IgG / IgM, ca urmare a raspunsului imun al organismului uman in fata acestei boli.
Rezultatul acestuia infirma sau confirma o infectare anterioara sau recenta cu noul coronavirus SARS-CoV-2.
Spre deosebire de testul de anticorpi realizat la cabinetul medical, cel efectuat individual este un test rapid imunocromatografic pe suport solid, pentru identificarea rapida si calitativa a anticorpilor IgG si IgM, prezenti in sangele uman, ser sau plasma.
In timpul realizarii acestui tip de testare rapida, proba prelevata va intra in contact cu particulele acoperite cu antigenele SARS-CoV-2, din caseta de testare.
Daca exista anticorpi IgM si/sau IgG in esantionul prelevat, acestia se vor lega de complexul COVID-19, formand un complex anticorp-antigen, urmand ca o linie de culoare rosie, ce confirma un rezultat pozitiv, sa apara pe caseta de testare.
Asa cum poti observa, dinamica testarii autonome pentru identificarea anticorpilor SARS-CoV-2 este asemanatoare cu cea a procesului de testare rapida a antigenelor: ca urmare a contactului dintre anticorpii specifici si materialul viral, are loc o reactie manifestata prin prezenta unui rezultat vizibil pe caseta de testare.
Diferenta dintre cele doua teste rapide este simplu de observat
in cazul testului rapid antigen, mostra prelevata (ce poate contine material viral) intra in contact cu anticorpii din solutia de testare;
in cazul testului rapid pentru anticorpi, mostra prelevata (ce poate contine anticorpi IgG si/sau IgM) intra in contact cu antigenele specifice COVID-19 din solutia de testare.
Discuta cu medicul specialist despre cea mai eficienta metoda de testare autonoma, in functie de etapa de manifestare a bolii: etapa acuta (testul rapid antigen) sau etapa declansarii raspunsului imun al organismului (testul rapid pentru anticorpi).