Tipuri de rezistoare

Rezistoarele sunt prezente in aproape toate dispozitivele electrice pe care le folosim. Cele care se caracterizeaza printr-o putere mare (cele care pot converti o cantitate mare de energie electrica in energie termica) sunt, de asemenea, folosite in ramurile industriei grele – minerit, constructii si transport.

Datorita gamei largi de aplicatii posibile, fiecare rezistor are o specificatie diferita atunci cand vine vorba de parametri.Ne referim aici la proprietati precum rezistente, tensiunea nominala, puterea nominala, coeficientul termic al rezistentei si factorul de zgomot.

Care sunt cele mai des intalnite tipuri de rezistoare, pe care le putem distinge?

Rezistoare de putere

Rezistorul este confectionat dintr-o sarma speciala, invelita intr-o carcasa ceramica rezistenta la temperaturi ridicate. Astfel de rezistoare pot fi incarcate cu o putere de pana la cateva zeci de wati. Sunt folosite, de exemplu, in sistemele de incarcare artificiala.

Rezistoare de siguranta

Rezistoarele de acest tip sunt prezente in retelele de tensiune, iar rolul lor este de a le intrerupe atunci cand apare supraincarcarea. In acest fel, protejeaza celelalte componente electrice impotriva aprinderii. Sunt acoperite cu un strat de metal.

Rezistoare de incalzire

Atunci cand vine vorba de tipuri de rezistoare, nu putem omite rezistoarele de incalzire. Sunt responsabile, spre exemplu, de controlul temperaturii in interiorul dispozitivelor electrice. Acestea sunt placi ceramice acoperite cu un strat rezistiv.

Rezistoare audio

Rezistoarele audio sunt fabricate din sarma si carcasa ceramica. Se caracterizeaza printr-un factor de zgomot redus. De aceea sunt utilizate in amplificatoarele audio.

Rezistoare SMD

Tipurile de rezistoare de uz general sunt sinonime cu rezistoarele SMD. Sunt utilizate in cazul diverselor tipuri de plite electrice. Sunt disponibile in diferite dimensiuni –cu cat este mai mare dimensiunea, cu atat mai mare este curentul transportat de rezistor. Avand in vedere numarul mare de tipuri de rezistoare SMD, trebuie urmarita cu atentie stabilirea parametrilor acestora (rezistenta, tensiunea nominala, puterea nominala, coeficientul termic al rezistentei, factorul de zgomot).

Rezistoare de carbon THT

Rezistoarele de acest tip sunt accesibile ca pret si se folosesc in aplicatiile electrice in care parametrii, precum tensiunea nominala, rezistenta, puterea nominala, factorul de zgomot si coeficientul termic al rezistentei nu joaca un rol atat de important.

Rezistoare metalizate THT

Atunci cand vine vorba de tipurile de rezistoare cu parametri mai mari (precum tensiunea nominala, rezistenta, puterea nominala, factorul de zgomot, coeficientul termic al rezistentei) decat cei ai rezistoarelor de carbon THT, pe primul loc se afla rezistoarele metalizate THT.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.