Tipuri de masini hybrid: sfaturi pentru a alege modelul potrivit

Masinile hybrid reprezinta o combinatie intre o modelele cu motor conventional si autoturismele 100% electrice. Motorul pe care il utilizeaza vehiculele din aceasta gama este unul dual: un motor ce functioneaza cu ajutorul combustibilului (benzina / diesel) si un motor electric, ce are si rol in stocarea surplusului de energie.

In functie de modelul auto hybrid, incarcarea componentei electrice a motorului dual se poate realiza fie prin conectare la o sursa de curent compatibila (ex: statii de incarcare; prize normale care pot suporta acest proces), fie prin realizarea unor manevre in timpul deplasarii masinii (incarcare regenerativa).

Care sunt avantajele unei masini hybrid?

In cazul masinilor cu tehnologie hybrid, trecerea de la un sistem de propulsie la altul se poate face fie manual, fie in timpul condusului, ca urmare a unor manevre realizate in trafic. Printre factorii care determina aceasta tranzitie (motor electric – motor manual / motor manual – motor electric) se numara:
• nivelul redus al bateriei electrice a motorului;
• deplasarea in marsarier, accelerarea sau decelerarea;
• stilul de condus practicat pe anumite portiuni de drum;
• deplasarea masinii pe zone cu serpentine si curbe etc

Datorita acestei dinamici, masinile cu tehnologie de propulsie hibrida asigura un consum de combustibil mult mai redus, comparativ cu masinile traditionale. Acest lucru genereaza costuri medii lunare la pompa mai mici, precum si un nivel redus al emisiilor de noxe, factor determinant pentru scaderea poluarii urbane.

Mai mult decat atat, masinile hybrid se bucura de o autonomie mai buna, spre deosebire de autoturismele 100% electrice disponibile pe piata, pentru ca bateria se poate incarca in timpul condusului, atunci cand functioneaza motorul cu ardere interna. Nu in ultimul rand, beneficiile oferite de autoritati – locuri de parcare gratuite, subventii prin programul RABLA PLUS, scutirea de la plata anumitor taxe si impozite – trebuie, de asemenea, mentionate.

Cate tipuri de masini hybrid sunt pe piata?

Clasificarea masinilor hybrid se realizeaza in functie de puterea motorului sau modul de incarcare. Iata principalele tipuri:

Autoturisme Mild Hybrid

Designul compact reprezinta o trasatura definitorie pentru modelele din gama Mild Hybrid, de aceea, autoturismele respective sunt ideale pentru cei care petrec foarte mult timp in traficul urban. Motorizarile de 12V si 48V sunt printre cele mai cunoscute, oferind putere optima pentru deplasarea prin oras.

O masina Mild Hybrid asigura un consum redus de combustibil, prin utilizarea energiei recuperate la franare (franare regenerativa). Sistemul de propulsie de dimensiuni reduse este ideal pentru modelele compacte. Generatorul poate avea un rol important atat in deplasare, cat si in incarcarea consumatorilor electrici mici.

Autoturisme Plug-In Hybrid

Modelele auto Plug-In Hybrid se pot incarca de la surse de curent electrice, asa cum sunt statiile specifice sau prizele compatibile. In functie de model, te poti bucura de o autonomie de pana la 75 km, exclusiv pe modul electric. Acest lucru asigura un consum mult mai redus de combustibil in oras si un nivel al poluarii scazut.

Insa cele mai noi modele din aceasta gama de hibride pot asigura si incarcarea regenerativa a bateriei de mare putere. De exemplu, modelul de autoturism Suzuki Across Plug-In Hybrid permite o incarcare a bateriei electrice a sistemului de propulsie de pana la 80% din capacitatea acesteia, utilizand motorul termic.

Autoturisme Full Hybrid

Aceste modele auto hybrid sunt prevazute cu unele dintre cele mai puternice motorizari. De aceea, sunt ideale atat pentru mediul urban, cat si pentru calatorii in afara orasului. Datorita bateriei mult mai mari, modelele Full Hybrid pot rula fara probleme doar pe modul electric al motorului, chiar si la viteze mici.

Motorul cu ardere interna preia automat controlul sistemului de propulsie dual, atunci cand nivelul bateriei electrice este redus, sau atunci cand este necesara mai multa putere, in functie de manevrele efectuate sau de vreme. Bateria se reincarca fie in urma rotatiilor puternice ale motorului, fie in timpul condusului.

Autoturisme Strong Hybrid

Sistemul este disponibil pe modelul Suzuki Vitara Strong Hybrid 140V. Cele doua motoare ale ansamblului de propulsie – BOOSTERJET si DUALJET – asigura o manevrabilitate optima, atat in oras, cat si in afara sa. Sistemul unic de tractiune 4×4 ALLGRIP permite o deplasare fara probleme chiar si pe teren accidentat.

Suzuki Vitara Strong Hybrid 140V dispune de o Unitate Motor / Generator ce genereaza o putere maxima de 24 kW (33CP) si un cuplu maxim de 60 nM. Poate sustine motorul termic la accelerare, pentru mai multa putere si poate propulsa masina pe modul 100% electric, la viteze mici sau in marsarier.

In aceste conditii, consumul de combustibil se reduce semnificativ. Acest beneficiu este asigurat si de sistemul performant EGR pentru recircularea gazelor, astfel incat se obtin temperaturi de ardere la valori mult mai scazute. Daca esti interesat sa afli mai multe despre acest model, vezi oferta Suzuki Vitara Hybrid.

Alege masina hybrid potrivita pentru tine

Daca ai o familie numeroasa, este posibil sa ai nevoie de un vehicul mai mare, ca un SUV hybrid, care sa ofere suficient spatiu pentru toti pasagerii si bagajele luate cu voi in vacante. Pe de alta parte, daca esti singur sau ai o familie mica, o masina compacta, precum un model din gama Mild Hybrid poate fi ceea ce cauti pe piata.

Stilul de viata poate influenta, de asemenea, alegerea masinii hybrid. Daca traiesti intr-un oras aglomerat sau conduci in principal pe distante scurte, o masina Plug-In Hybrid poate fi o alegere buna. Poate fi incarcata la statie si utilizata apoi fara probleme pe distante scurte, doar cu energie electrica.

Insa daca te deplasezi regulat pe distante lungi, o masina Full Hybrid sau Strong Hybrid, dotata cu un motor mult mai puternic, pentru o autonomie foarte ridicata, reprezinta cea mai buna varianta auto pentru tine. Asadar, exploreaza intreaga gama de masini hybrid, pentru a achizitiona un model adaptat nevoilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.