Tendinita de Quervain

Tendinita (tenosinovita) de Quervain apare atunci cand tendoanele din jurul degetului mare sunt iritate sau inflamate. Expresia “tendinita mana” se refera la inflamarea unor tendoane la nivelul mainii. In cadrul acestei afectiuni, este vorba, mai exact, de inflamarea tendoanelor muschilor lung abductor si scurt extensor ai policelui, acesti muschi fiind implicati in miscarile de prehensiune.

Cu toate ca nu se cunoaste cu exactitate incidenta de Quervain in randul populatiei, estimarile arata ca afectiunea este de 6 ori mai des intalnita in randul femeilor decat in randul barbatilor, dezvoltandu-se cu precadere la persoanele ce au slujbe sau hobby-uri care implica efectuarea miscarilor repetitive de flexie-extensie ale policelui (degetului mare).

Cauzele maladiei de Quervain

Cauzele exacte ale acestui tip de tendinita sunt inca necunoscute, insa studiile indica faptul ca la baza bolii exista anumite modificari degenerative, cum ar fi denegerare mixoida, depunere de mucopolizaharide si neovascularizatie. In cele mai multe cazuri, insa, afectiunea este idiopatica. Se crede ca maladia de Quervain se instaleaza din cauza microtraumatismelor repetitive ce au loc odata cu miscarile de flexie-extensie ale policelui.

Pe de-o parte, tendinita apare din cauza unei stenoze a canalului osteofibros prin care trec tendoanele muschilor lung abductor si scurt extensor police sau poate sa fie cauzata de o hipertrofie a ligamentului anular dorsal al carpului la nivelul stiloidei radiale.

Un video eplicat cu tot ce trebuie sa stii despre aceasta tendinita de Quervain poti vedea mai jos:

​Simptomele maladiei de Quervain

  • Durere mana, in special la nivelul policelui. Acesta este principalul simptom. Durerea poate aparea fie treptat, fie brusc si se poate resimti chiar si la incheietura mainii sau pe antebrat. In momentele in care mana si degetul mare sunt folosite, durerea este mai suparatoare. Acest lucru este valabil mai ales atunci cand apuci cu forta obiecte sau rasucesti incheietura mainii.

  • Umflarea zonei aflate la baza degetului mare. Aceasta umflare poate insoti un chist umplut cu lichid.

  • Senzatie de “prindere” sau “rupere” in momentul miscarii policelui.

Durerea si umflarea pot face dificila miscarea degetului mare si a incheieturii mainii.

Cum se recunoaste tendinita de Quervain?

Pentru a determina daca ai sau nu tendinita de Quervain, medicul specializat in chirurgia mainii iti poate cere sa efectuezi testul Finkelstein. Acesta consta in plasarea degetului mare in palma si in sustinerea lui cu celelalte degete, in timp ce mana este deviata ulnar. Daca simti dureri la nivelul stiloidei radiale, inseamna ca intr-adevar ai tendinita de Quervain.

Un video cu testul Finkelstein, util in stabilirea suspiciunii tendinitei De Quervain poti vedea mai jos:

Metode de tratament

Scopul in tratarea maladiei de Quervain este de a ameliora durerile cauzate de inflamatii.

Tratament nechirurgical:

In fazele incipiente, boala poate fi tratata prin purtarea unei atele specifice. De asemenea, se pot administra medicamente antiinflamatoare sau se pot face infiltratii locale cu corticosteroizi.

Tratament chirurgical:

Chirurgia poate fi recomandata daca simptomele sunt severe sau nu se amelioreaza prin metodele de tratament nechirurgical. Scopul operatiei este de a detensiona conflictul dintre tendoane, retinacul si teaca sinoviala.

Mai multe detalii despre sindromul De Quervain

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.