Diplomatia internationala este un joc complex de putere, negocieri si interese strategice. Insa, uneori, astfel de intalniri nu decurg conform planului, iar tensiunile latente dintre lideri ies la suprafata. Acesta a fost si cazul intalnirii dintre presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, si omologul sau american, Donald Trump, care s-a transformat intr-un esec rasunator, marcat de reprosuri si acuzatii.
Discutii esuate si acuzatii reciproce
Vineri, la Casa Alba, liderul ucrainean si presedintele SUA s-au intalnit pentru un summit crucial care ar fi trebuit sa marcheze un nou capitol in relatiile bilaterale dintre cele doua tari. Insa, in loc de un dialog constructiv, discutiile au escaladat rapid intr-o confruntare publica tensionata.
Potrivit agentiilor de presa Reuters si AFP, schimbul de replici dintre cei doi lideri s-a transformat intr-o disputa in fata camerelor de filmat. Trump l-a acuzat pe Zelenski de lipsa de respect fata de Statele Unite si i-a transmis un mesaj dur pe reteaua sa de socializare Truth Social:
„Mi-am dat seama ca presedintele Zelenski nu este pregatit pentru pace daca America este implicata, pentru ca el simte ca implicarea noastra ii da un mare avantaj la negocieri. Eu nu vreau avantaj, eu vreau PACE. El a manifestat lipsa de respect fata de SUA chiar in pretuitul Birou Oval. Poate sa revina cand va fi pregatit pentru pace.”
Acest mesaj subliniaza divergentele profunde dintre Trump si Zelenski in ceea ce priveste strategia de abordare a razboiului cu Rusia. In timp ce Trump pare sa promoveze o solutie rapida de pace prin compromisuri, Zelenski insista pe necesitatea unor garantii ferme din partea SUA pentru securitatea Ucrainei.
Trump, „arbitru” sau negociator dur?
Inainte ca discutiile sa se inflameze, Trump s-a declarat un „arbitru” si „mediator” intre Ucraina si Rusia, exprimandu-si dorinta de a facilita un acord de pace. Totusi, pozitia sa nu a fost deloc bine primita de presedintele ucrainean, care a raspuns ferm ca nu este dispus sa faca niciun compromis cu Vladimir Putin, pe care l-a numit „criminal”.
Zelenski a subliniat ca Ucraina nu poate accepta o solutie care sa implice concesii teritoriale sau politice in fata agresorului rus. Aceasta pozitie inflexibila a fost insa interpretata de Trump si echipa sa ca o lipsa de recunostinta pentru sprijinul american oferit pana in prezent.
Un moment tensionat: Vicepresedintele JD Vance intervine
Confruntarea verbala dintre Trump si Zelenski a devenit si mai tensionata atunci cand vicepresedintele american JD Vance a intervenit, reprosandu-i liderului ucrainean ca nu a aratat suficienta apreciere pentru ajutorul primit din partea SUA.
„Nu ati spus ‘multumesc’ pentru sprijinul nostru”, i-a spus Vance lui Zelenski pe un ton ridicat.
Presedintele ucrainean a ripostat imediat:
„Am spus de multe ori ‘multumesc’ poporului american.”
Acest schimb de replici a evidentiat o problema mai larga in relatiile dintre cele doua tari – asteptarile diferite privind modul in care Ucraina ar trebui sa se raporteze la sprijinul american. Administratia Trump pare sa doreasca o recunoastere publica si o atitudine mai docila din partea Kievului, in timp ce Zelenski insista ca Ucraina nu poate face compromisuri pe seama independentei sale.
Trump ameninta cu retragerea sprijinului militar
Cel mai tensionat moment al intalnirii a fost atins atunci cand Trump l-a avertizat pe Zelenski ca SUA ar putea sa-si retraga sprijinul militar daca Ucraina nu accepta sa negocieze cu Rusia.
„Va jucati cu vietile a milioane de oameni. Va jucati cu Al Treilea Razboi Mondial,” i-a spus Trump, aratand cu degetul spre Zelenski.
Presedintele ucrainean a incercat sa raspunda, insa Trump si Vance l-au intrerupt de mai multe ori, transmitandu-i mesajul clar ca fara sprijinul american, Ucraina nu poate continua razboiul.
„Oamenii mor, nu mai aveti soldati. Incheiati un acord (cu Rusia), altfel va abandonam. Daca noi iesim, nu veti mai putea lupta. Nu cred ca va fi foarte placut,” a adaugat Trump.
Aceasta declaratie a fost insotita de o mentiune despre recentele sale convorbiri cu Vladimir Putin, sugerand ca exista deja negocieri in desfasurare intre SUA si Rusia.
Un acord strategic blocat
Summitul de la Casa Alba nu a fost doar o oportunitate pentru dialog diplomatic, ci si un cadru in care trebuia semnat un acord strategic intre SUA si Ucraina. Documentul urma sa ofere Statelor Unite acces preferential la resursele minerale ucrainene, un aspect crucial pentru economia americana, dar si pentru efortul de reconstructie al Ucrainei.
Insa, in urma confruntarii dintre lideri, semnarea acordului a fost amanata pe termen nedeterminat. Nu este clar daca si cand va fi reluata aceasta initiativa economica, insa blocajul diplomatic ridica semne de intrebare asupra viitorului relatiilor dintre cele doua tari.
Conferinta de presa, anulata in ultimul moment
Un alt efect imediat al esecului summitului a fost anularea conferintei de presa comune pe care Trump si Zelenski trebuiau sa o sustina la finalul intalnirii. Un oficial american a declarat ulterior ca exista posibilitatea de a reprograma conferinta daca partea ucraineana doreste acest lucru, dar in conditiile actuale, o reluare a dialogului pare putin probabila.
Intre timp, Zelenski si-a scurtat vizita la Washington si a plecat catre Londra, unde urmeaza sa participe duminica la un summit cu liderii europeni. Aceasta mutare ar putea semnala o schimbare de strategie a Ucrainei, care ar putea incerca sa se bazeze mai mult pe sprijinul european, in conditiile in care relatiile cu administratia Trump par sa devina din ce in ce mai tensionate.