Back to school: de ce ai nevoie de un incarcator wireless?

In prezent, utilizarea telefoniei mobile reprezinta un fapt atat de firesc, incat face parte atat din viata profesionala, cat si din cea personala. Tehnologia de incarcare wireless a telefoanelor inteligente este prezenta de cativa ani printre noi si cunoaste o raspandire din ce in ce mai larga, datorita avantajelor pe care le ofera utilizatorilor. Desigur, pentru a putea folosi un incarcator wireless este necesar ca telefonul sa permita o astfel de incarcare.

Ce trebuie sa stii despre tehnologia de incarcare wireless?

Acum mai bine de 100 de ani, Nikola Tesla a demonstrat ca se poate transmite electricitate prin aer, utilizand un camp electromagnetic. Utilizarea efectiva a inventiei revolutionare a avut loc in anul 1894, cand M. Hutin si M. Le-Blanc au incercat lansarea unui prototip de vehicul electric, insa abia in 2012 Wireless Power Consortium a pus bazele standardului Qi – din acel moment, incarcarea wireless a cunoscut o dezvoltare vertiginoasa.

In fapt, incarcarea wireless sau incarcarea inductiva este un mod de a transfera energie electrica prin intermediul unui camp electromagnetic, datorita cuplarii inductive. Practic, aceasta se produce atunci cand doi conductori sunt astfel configurati, incat schimbarea intensitatii curentului intr-un conductor transfera energie electrica in capetele celuilalt.

Utilizarea unei astfel de tehnologii

In conditiile in care avem incarcatoare de priza, auto sau wireless, de ce sa le alegem tocmai pe cele wireless? Care sunt avantajele pe care ni le ofera?

Avantaje

Primul si poate cel mai mare beneficiu este legat de confortul alimentarii telefonului: acesta se aseaza pe suprafata de alimentare sau in apropierea ei si poate fi preluat oricand, fara niciun fel de dificultate. In tot timpul in care sta pe suportul de alimentare, telefonul se va incarca automat. Daca este un suport care permite utilizarea telefonului, acesta poate fi folosit si incarcat in acelasi timp.

Un alt avantaj major tine de prevenirea utilizarii excesive a conectorului de alimentare si a uzarii premature a acestuia. Si nu este putin lucru: la telefoanele moderne, mufa de alimentare este lipita direct pe placa de baza si, in multe cazuri, deteriorarea acesteia implica inlocuirea completa a placii de baza, deci costuri de reparatii considerabile.

Compatibilitatea universala este un alt mare plus: spre deosebire de alimentarea prin cablu, care poate fi realizata doar daca avem conectorii potriviti (lightning port pentru Iphone sau USB-C pentru ultimele generatii de telefoane Android premium), alimentarea wireless functioneaza la fel, indiferent de dispozitiv, sub singura conditie ca dispozitivul sa fie capabil de incarcare wireless.

Nu este de neglijat nici faptul ca incarcarea wireless nu supraincalzeste bateria telefonului, lucru care se intampla destul de frecvent, chiar si in cazul telefoanelor premium alimentate cu incarcatorul original.

Dezavantaje

Daca avem in vedere eventuale aspecte deficitare, primul la care ne-amputea referi are legatura cu incarcarea efectiva, care se produce intr-un ritm mai lent decat prin conectarea la priza – in medie cu 50%-70% mai lenta decat incarcarea clasica prin cablu. Acest lucru se petrece deoarece incarcarea wireless se produce printr-un camp electromagnetic, iar curentul electric astfel creat este de intensitate redusa.

Un al doilea dezavantaj ar fi legat de cost, care poate fi destul de mare in unele cazuri, mai ales la accesoriile premium pentru incarcarea wireless.

Ce ne rezervă viitorul?

In ceea ce priveste viitorul acestei tehnologii, incarcarea va fi posibila la distante mai mari de suprafata de incarcare – in prezent, incarcarea nu este posibila intre dispozitive situate la mai mult de cativa centrimetri distanta unul de altul. De asemenea, eficienta incarcarii va fi mult mai mare, incarcarea rapida fiind un standard absolut realizabil. In timp, tehnologia va deveni mult mai accesibila si in spatiile publice, o astfel de optiune sporind confortul celor care aleg transportul public, se intalnesc in spatiile comerciale sau in institutii.

Chiar daca tehnologia nu este inca in mod complet descoperita si implementata, incarcatoarele wireless reprezinta, in mod cert, viitorul. In definitiv, este vorba despre un mod foarte convenabil de a incarca un dispozitiv mobil si de o tehnologie care poate reduce din costurile de productie ale unui telefon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.