Stiai ca te poti confrunta cu disfunctia temporo-mandibulara?

Informarea in cazul numeroaselor afectiuni medicale este foarte importanta pentru a stii cand este momentul sa apelezi la un specialist in domeniul medical respectiv. Medicina dentara acopera o paleta foarte larga de afectiuni si probleme la nivelul cavitatii orale si la nivelul mandibulei sau maxilarului. Dincolo de problemele foarte frecvente precum cariile dentare, stomatologia se ocupa inclusiv de afectiuni precum disfunctia temporo-mandibulara.

Este o problema medicala care nu este neaparat cunoscuta de foarte multa lume. Din acest motiv putini sunt aceia care apeleaza la un cabinet stomatologic Targu Mures datorita simptomelor care pot indica disfunctia de articulatie temporo-mandibulara. In continuare vom gasi mai multe detalii despre aceasta articulatie si despre disfunctia care poate sa apara in cazul acestei articulatii.

Pe scurt despre articulatia temporo-mandibulara

Inainte de a discuta despre disfunctia articulatiei temporo-mandibulare, este important sa aflam mai multe despre ce reprezinta aceasta articulatie si despre rolul pe care il indeplineste. Practic vorbim despre o mandibula regasita la baza craniului, aceasta avand rolul de a facilita procesul de inchidere si deschidere a gurii.

In alcatuirea articulatiei regasim oasele articulare si cartilajul care acopera aceste oase. Discul articular al acestei articulatii ofera un rol de amortizor intre zonele osoase si numeroasele ligamente aflate in aceasta zona a mandibulei. Cand vorbim despre aceasta articulatie temporo-mandibulara Targu Mures avem in vedere articulatia care are roluri foarte importante in procesele de vorbire, masticatie si inghitire.

Se spune ca este articulatia cea mai activa din tot corpul uman. Prin urmare, daca apare disfunctia articulatiei, putem gasi o serie de simptome si manifestari specifice. Pentru acestea se recomanda sa apelezi la un medic stomatolog. Vorbim despre articulatia care indeplineste un rol major in procese specifice precum cele de vorbire, masticatie sau inghitire.

Disfunctia articulatiei temporo-mandibulare: cauze si simptome

Exista mai multe cauze care pot sa genereze sau sa favorizeze aparitia disfunctiilor la articulatia temporo-mandibulara. Printre cauze amintim traumatismele care pot surveni in aceasta zona. Apoi urmeaza ocluzia dezechilibrata datorata anumitor anomalii dentare si la nivel de maxilar. Indiferent de cauza care poate genera dezechilibrul muscaturii, cu siguranta ca in timp se poate ajunge la disfunctia articulatiei respective.

Exista si alte cauze care pot favoriza aparitia disfunctiei acestei articulatii. Printre acestea sunt anumite comportamente nocive precum strangerea puternica din dinti, scrasnitul puternic din dinti sau roaderea unghiilor. Toate aceste comportamente sunt factori care pot provoca sau sustine aparitia unei astfel de disfunctii.

Pacientii care se confrunta cu problema disfunctiei temporo-mandibulare manifesta diferite simptome. Printre cele mai frecvente si specifice manifestari sunt aparitia zgomotelor si a pocniturilor in zona articulatiei, dureri ale articulatiei, dureri de cap si de ceafa, durere in zona gatului sau senzatie de durere in zona supraorbitala si in zona mandibulara.

Alte manifestari care pot fi atribuite acestei disfunctii sunt senzatia de oboseala si o tensiune mare in zona muschilor fetei. Durerile in zona urechilor, anumite dureri difuze de dinti fara alte semne patologice sau deschiderea si inchiderea gurii cu mare dificultate completeaza lista simptomelor care pot fi asociate disfunctiei temporo-mandibulare.

Apeleaza la o consultatie stomatologica

In situatia in care te confrunti cu astfel de manifestari si simptome, este recomandat sa te programezi pentru o consultatie la un cabinet stomatologic Targu Mures. In acest mod vei putea sa stii exact daca simptomele respective sunt datorita distunctiei articulatiei temporo-mandibulare sau au alte cauze.

In cadrul consultatiei stomatologice pentru eventuala disfunctie la nivel de articulatie temporo-mandibulara are loc discutia medic-pacient, se face palparea articulatiei si a muschilor fetei, dar si examinarea dinamicii mandibulare. In anumite cazuri sunt recomandate investigatii de tip RMN si CBCT. Stoma Ortho Plus este un cabinet care ofera servicii pentru diagnosticarea si tratamentul pacientilor care se confrunta cu disfunctie la nivel de articulatie temporo-mandibulara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.