Sindromul de tunel carpian – Tratament

Sindromul de tunel carpian (STC) este o afectiune dureroasa care se produce atunci cand nervul median din tunelul carpian aflat in incheietura mainii este comprimat.

Situat pe aceeasi parte a mainii cu palma, nervul median ofera functii senzoriale degetelor, precum si impulsuri catre muschiul care duce catre degetul mare.

Cand incheietura mainii se inflameaza ca urmare a utilizarii excesive, poate determina comprimarea nervului median. Ca atare, va cauza simptome specifice, precum amorteala, furnicaturi si slabiciune in degetul mare, degetul aratator, degetul mijlociu si in jumatate din degetul inelar. In stadii avansate, sindromul de tunel carpian poate provoca dureri care pot fi destul de intense in timpul noptii, dar si tremuraturi, neindemanare si atrofia unor muschi ai mainii.

Cauza compresiei nervului median in incheietura mainii poate avea la baza o afectiune medicala, cum ar fi diabetul, hipertensiunea arteriala, artrita reumatoida sau o boala tiroidiana. Fluxul sanguin obstructionat poate si el sa provoace inflamatii in tunelul carpian.

Sindromul de tunel carpian poate fi agravat de efectuarea repetitiva a anumitor sarcini, cum ar fi folosirea mouse-ului si a tastaturii, cantatul la pian, etc. Evitarea efectuarii acestor activitati poate ameliora simptomele, insa pentru ca activitatile pot fi necesare la locul de munca, unii oameni nu isi permit sa faca pauze semnificative.

​Cum se trateaza sindromul de tunel carpian?

Tratamentul pentru sindromul tunelului carpian se hotaraste in functie de gravitatea bolii. Medicul specialist in chirurgia mainii este cel care se ocupa de diagnosticarea si tratarea acestei afectiuni. Tot el va efectua interventia chirurgicala daca aceasta este necesara si va urmari recuperarea postoperatorie a pacientului.

Acestea fiind spuse, pentru pacientii cu STC in stadiu incipient, medicul poate recomanda urmatoarele metode de tratament:

  • Purtarea unei orteze. Orteza poate mentine incheietura mainii intr-o pozitie fixa ce favorizeaza ameliorarea presiunii asupra nervului median.

  • Fiziokinetoterapia. Anumite exercitii fizice speciale pot ajuta la reducerea durerii si amortelii mainii.

  • Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene. Acestea pot alina durerea, insa doar pe termen scurt.

  • Injectiile cu corticosteroizi.

Pacientilor cu sindrom de tunel carpian li se recomanda evitarea oricarui tratament naturist, deoarece acestea vor aduce din start un dezavantaj, intarziind tratamentul adecvat.

In cele din urma, trebuie stiut ca metodele de tratament nechirurgical, desi sunt utile in ameliorarea simptomelor, nu vor indeparta cauza aparitiei acestora.

Singurul tratament eficient al sindromului de tunel carpian, care inlatura banda compresiva, este cel chirurgical.

​Interventia chirurgicala in sindromul de tunel carpian

Operatia implica sectionarea structurii fibroase a ligamentului carpian transvers si, in acest fel, marira calibrului canalului. Procedura se efectueaza sub anestezie locala, este relativ scurta ca perioada de timp (pacientul va petrece in jur de 2 ore in clinica) si complet nedureroasa.

Operatia este minim invaziva, cu incizie de doar 2 centimetri, iar cicatricea ramasa devine aproape invizibila dupa vindecare.

In cazul in care pacientul are ambele maini afectate, se recomanda interventie seriata la distanta de 1-2 saptamani, prima mana operata fiind cea mai grav afectata.

Recuperarea postoperatorie si prognosticul sunt foarte bune daca interventia este facuta la timp. Daca insa nervul este modificat ireversibil, prognosticul este afectat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.