Prin pelerinaj, credinciosii se apropie mai multe de divinitate si cauta sa isi exprime rugaciunea avand diferite scopuri sau multumirea la adresa divinitatii. Pelerinajele trebuie sa respecte anumite reguli, avand in vedere ca vorbim despre accesul in diferite manastiri si locase sfinte. Prin urmare, atunci cand urmeaza sa participi la un pelerinaj, este important sa tii cont de anumite sfaturi, indiferent daca urmeaza sa mergi intr-un pelerinaj Arsenie Boca sau intr-un pelerinaj pe Muntele Athos.
Tine cont de tinuta vestimentara
Un aspect extrem de important pentru orice persoana care urmeaza sa participe la un pelerinaj trebuie sa fie tinuta vestimentara pe care urmeaza sa o imbrace. Accesul in interiorul manastirilor si a locasurilor de cult se poate face doar respectand anumite norme stricte in privinta tinutei vestimentare.
Trebuie ca aceasta sa acopere cat mai mult din partile corpului. In cazul femeilor trebuie ca tinuta vestimentara sa nu puna in evidenta formele corpului si sa acopere capul. In anumite locuri de pelerinaj este recomandat ca tinuta vestimentara sa fie foarte sobra, de preferat de culoare inchisa.
Informeaza-te cu privire la cine are acces
Un al doilea sfat pe care trebuie sa il ai in vedere in momentul in care vrei sa mergi intr-un pelerinaj este de a te informa cu privire la accesul in respectivul locas de cult. Exista situatii in care in anumite locasuri sau manastiri nu pot intra decat barbatii. Cel mai bun exemplu in acest sens este Muntele Athos. Aici doar barbatii pot merge in pelerinaj. In acest context este foarte util ca inainte de a merge in pelerinaje, sa te informezi cu atentie daca accesul este permis tuturor persoanelor.
Programul de acces al locasurilor de cult
In momentul in care vrei sa ajungi intr-un loc considerat sfant, trebuie sa stii care este programul manastirilor sau al locasurilor de cult respective. Indiferent daca vrei sa mergi intr-un pelerinaj la manastirile din nordul Moldovei sau daca vrei sa mergi intr-un pelerinaj Arsenie Boca, este foarte important sa cunosti intervalul orar intre care vei avea acces in interiorul lacaselor de cult.
Tine cont de perioadele foarte aglomerate
Fiecare manastire sau locas de cult are propriul hram. Este o zi de mare sarbatoare pentru fiecare manastire si de multe ori este perioada in care cei mai multi dintre pelerini aleg sa mearga intr-un pelerinaj la respectivul locas de cult. Pe de alta parte, daca vrei sa eviti aglomeratia foarte mare si preferi ca pelerinajul pe care il faci sa fie mai linistit, poti alege alte perioade in care numarul pelerinilor si al credinciosilor sa fie unul mai mic.
Spre exemplu in 14 septembrie cu ocazia Zilei Inaltarii Sfintei Cruci Manastirea Prislop din judetul Hunedoara are hramul. Daca vrei sa mergi intr-un pelerinaj Arsenie Boca, trebuie sa stii ca in perioada respectiva foarte multi credinciosi din intreaga tara sunt prezenti la manastirea unde este inmormantat calugarul Arsenie Boca. Poti alege sa fii prezent la hramul manastirii, sau poti alege o perioada in care numarul pelerinilor este mai mic.