Baia necesita o atentie deosebita in ceea ce priveste curatenia si igiena pentru a asigura un mediu sanatos si confortabil pentru toti cei care o folosesc. Ti-am pregatit cateva sfaturi care te vor ajuta sa te bucuri de un spatiu curat si igienic in fiecare zi.
Pregateste spatiul inainte de a incepe
Inainte de a incepe curatenia in baie, asigura-te ca elimini toate obiectele care ar putea ingreuna sau constitui un obstacol in timpul acestui proces: produsele de ingrijire personala, covoarasele de baie, prosoapele de baie, cosul de rufe etc. In acest fel, spatiul va fi pregatit corect pentru curatare, iar procesul de igienizare va fi mai eficient si mai rapid.
Foloseste produsele potrivite
Alegerea produselor potrivite poate ajuta la eficientizarea procesului de igienizare a baii si la mentinerea rezultatelor un timp mai indelungat. Principalele criterii dupa care trebuie sa te ghidezi sunt tipul de suprafata pe care vor fi folosite si ce pot face.
Fiecare suprafata din baie, fie ca este vorba de cada, dus, chiuveta, oglinda sau gresie, necesita un anumit tip de produs de curatare. Ce functioneaza pentru curatarea cazii sau a dusului poate sa nu fie eficient pentru curatarea oglinzii sau a gresiei. In functie de materialul din care sunt realizate acestea, anumite produse pot fi chiar daunatoare.
De asemenea, in functie de problema pe care doresti sa o rezolvi, poate fi nevoie de un tip anume de produs. De exemplu, in cazul care mirosul urat de canalizare isi face simtita prezenta si ai o fosa septica, poate fi un semn ca este nevoie de un bioactivator pentru fose septice.
Nu uita nici ca utilizarea corecta a produselor de curatare este esentiala pentru eficienta acestora. Instructiunile de pe ambalajul produsului de curatare trebuie urmate cu strictete. Unele produse necesita diluare, altele trebuie lasate sa actioneze un anumit timp inainte de a fi sterse. De asemenea, este important sa folosesti manusi pentru a te proteja de substantele chimice.
Curata de sus in jos
Pentru a-ti usura munca, incepe din partea superioara si continua spre cea inferioara. Acest mod de abordare asigura ca praful sau murdaria care cad in timpul curatarii zonelor superioare nu vor contamina zonele deja curatate de la nivelul inferior.
Incepe prin a indeparta praful de pe corpurile de iluminat, oglinzi si alte suprafete inalte. Dupa ce ai terminat cu partea superioara, continua prin a curata peretii si faianta. Apoi, curata cada si chiuveta. La final, curata si podeaua. Acesta este ultimul pas deoarece, in timpul curatarii celorlalte zone, murdaria si apa pot cadea pe podea.
Aeriseste bine
Aerisirea baii este un proces esential pentru a asigura un mediu curat si sanatos. Umiditatea excesiva si lipsa unei ventilatii adecvate pot duce la dezvoltarea mucegaiului si a bacteriilor, ceea ce poate cauza probleme de sanatate, inclusiv alergii si boli respiratorii. Prin aerisire se elimina umiditatea in exces, se previne formarea mucegaiului si se reduce numarul bacteriilor.
Pentru a asigura o aerisire eficienta a baii, dupa fiecare dus sau baie, lasa geamul deschis cel putin 15-20 de minute pentru a permite umiditatii sa se evapore. Aceasta practica simpla poate preveni acumularea de umiditate si dezvoltarea mucegaiului.
Daca baia nu are geam, se poate folosi un ventilator de baie. De asemenea, este recomandat sa aerisesti baia periodic, chiar si atunci cand nu este folosita, pentru a asigura un mediu curat si sanatos, dar si pentru a preveni aparitia mirosurilor neplacute, cum ar fi mirosul de canalizare in baie.
Nu neglija detaliile
Atunci cand vine vorba despre curatenia baii, detaliile conteaza. Rosturile dintre placile de faianta, de exemplu, aduna frecvent murdarie si mucegai, de aceea este important sa le curatam regulat cu produse potrivite. Robinetele sunt repede acoperite de amprente si pete de apa. O modalitate eficienta de a le mentine stralucirea este de a le lustrui cu o laveta moale si un produs special pentru inox. Sifonul, adesea neglijat, trebuie curatat regulat pentru a preveni infundarile. Perdeaua de dus, de asemenea, necesita ingrijire. Poate fi spalata regulat la masina de spalat sau in cada cu apa fierbinte si detergent.
Tot din categoria detaliilor, folosirea odorizantelor profesionale poate asigura un parfum proaspat si placut in baie, iar reumplerea dispenserelor de sapun si inlocuirea hartiei igienice trebuie facute ori de cate ori este necesar.
Tine cont de sfaturile de mai sus si intretinerea si igienizarea baii vor deveni sarcini mult mai simple, ce necesita doar putina atentie si efort minim!