Pizza este unul dintre cele mai faimoase preparate culinare din intreaga lume. Aproape ca nu exista tara unde sa nu regasim acest minunat produs fast-food, pregatit in moduri ingenioase, apropiate de retetele autentice italiene. In mod sigur, oricine a incercat macar o data sa pregateasca pizza, insa chiar daca pare usor sa faci o lipie rotunda cu sos de rosii, mozzarella si selectia favorita de topping-uri, rezultatul final nu este intotdeauna cel asteptat. Aceasta mancare delicioasa, coapta in cuptorul incins intr-un timp foarte scurt, provine din orasul italian Napoli. Haide sa vedem cateva sfaturi si recomandari pentru obtinerea unei pizza perfecte.
Prepara aluatul cu atentie
Se pare ca cea mai importanta parte a acestui minunat preparat o reprezinta baza sa. In mod traditional, aluatul contine doar cateva ingrediente, respectiv faina cu continut ridicat de gluten, drojdie, sare si apa. Din acestea se framanta un aluat elestic, care se lasa la dospit, dupa care se imparte in bucati din care se formeaza bile ce vor fi modelata manual in blaturi de pizza. Daca te gandesti sa mai adaugi si alte ingrediente, iata ca aluatul de pizza nu are nevoie de prea multe pentru a fi atat de gustos.
Respecta proportiile de apa si faina
Chiar daca esti tentat sa improvizezi, afla ca un aluat de pizza reusit inseamna folosirea unui procent de 60% apa. De exemplu, pentru 1 kilogram de faina va trebuie sa adaugi 600 de grame de apa, 50 de grame de drojdie si 20 de grame de sare.
Intinde blatul foarte subtire
Ca sa obtii un aluat aerat ce va deveni pufos in timpul coacerii este recomandat sa cerni faina prin sita, nu sa optezi pentru un blat gros. In mod normal, grosimea acestuia trebuie sa fie de doar cativa milimetri. Daca vrei ca aluatul sa fie crocant la exterior, un truc util este sa presari gris peste foaia de copt, inainte de-a pune aluatul de pizza.
Foloseste suc de rosii proaspat
Sosul este unul dintre ingredientele principale ale acestui fel de mancare. Cel mai potrivit este sosul salsa, datorita caruia pizza capata un gust picant sau sosul de rosii proaspat care fragezeste aluatul, il pastreaza pufos in interior si crocant la exterior.
Tine cont de cantitatea de ingrediente
Pizza are un gust unic, deosebit, daca folosesti produse proaspete si de calitate. Totusi, chiar daca vrei sa obtii un preparat bogat, nu adauga o cantitate prea mare de ingrediente peste blat. Toppingul se pune doar intr-un singur strat, pentru ca daca vor fi mai multe este ingreunata coacerea si nu vei simti gustul adevarat al preparatului.
Pregateste corect ingredientele pentru pizza
Un alt aspect important tine si de pregatirea produselor folosite pentru pizza. Acestea trebuie sa fie taiate aproape in aceeasi marime pentru a se asigura o gatire uniforma. De asemenea, anumite legume pot lasa lichid in exces, asa ca este indicat sa-l elimini atunci cand le tai, pentru a nu afecta gatirea blatului in cuptor.
Ai grija ca cuptorul sa fie incins
Pentru un real succes, cuptorul in care va fi coapta pizza trebuie sa fie foarte incins, cel putin cu 30 de minute inainte de introduce preparatul. O temperatura ridicata, care ajunge pana la 450 de grade Celsius intr-un cuptor de caramida pe lemn bun, iti va garanta un blat perfect copt. Aceasta caldura cauzeaza bule in aluat, iar gustul delicicos de copt si senzatia de crocant sunt atuurile pentru blaturile de pizza autentice.
Utilizeaza piatra de copt sau tava de metal
Daca ai la indemana o piatra de copt, foloseste-o pe post de plita pentru a coace pizza. Avantajul este ca pastreaza o caldura constanta si uniforma, care permite coacerea aluatului in profunzime, din interior spre exterior. In caz contrar, tava din metal este o optiune buna. Ai grija s-o incingi bine inainte de-a aseza blatul si sa folosesti foaie de copt pentru a preveni arderea.
Pizza se prepara oriunde in lume. Este un fel de mancare deosebit, dar nu foarte usor de facut, asa ca daca nu te descurci sa obtii un preparat perfect, vezi meniul Presto Pizza pe FoodPanda si alege-ti favorita. Pregatita de tine sau comandata online, important este sa te bucuri de o pizza delicioasa alaturi de toti cei dragi!