Scurta istorie a sosetelor. Ce trebuie sa stii despre ele?

Le porti aproape zilnic, atat prin cat si atunci cand iesi la plimbare. Desi sunt ieftine si simple, sosetele joaca un rol important in confortul fizic si termic al piciorului, in siguranta si in estetica. Pe www.insosete.ro poti gasi mii de modele de sosete, care mai de care mai interesante: colorate, simple, lungi, scurte sau invizibile, acestea iti pot imbogati garderoba si iti pot oferi un instrument excelent pentru accesorizarea cat mai estetica.

Daca astazi sosetele au un puternic rol estetic, lucrurile nu au stat asa dintotdeauna. In trecut, sosetele erau gandite strict pentru capacitatea lor de a incalzi piciorul si erau realizate manual, din materiale naturale.

Cand incepe poveste sosetelor?

Cea mai veche pereche de sosete din lume dateaza din secolul VIII inainte de Hristos. Hesoid, un poet grec, a scris ddeespre sosetele realizate din fire de par dde animale, care aveau rolul de a oferi confort termic.

In secolul II, romanii au inceput sa poarte sosete realizate din diverse tesaturi sau din benzi de piele. Pentru foarte multa vreme, sosetele erau destinate doar aristocratilor si celor care isi perrmiteau o mica doza de lux. Din 1589 lucrurile au inceput sa se schimbe, insa.

1589 este anul in care William Lee inventeaza prima masina de tricotat ciorapi din lume, care putea prelucra lana si matasea. Pana la mijlocul secoluluii 17 foarte multi oameni purtau sosete albe, cu scopul de a se proteja de frig. Timp de mai multe secole tehnica de fabricare a sosetelor a ramas neschimbata. Din 1930 insa, lucrurile s-au schimbat in mod decisiv. Este anul in care s-a inventat o noua masina de tricotat care permitea tricotarea ciorapilor intr-o singura bucata.

Evolutia a fost una naturala, de-a lungul timpului existand mai multe momente importante in dezvoltarea sosetelor:

  • 1939 – apare un inlocuitor al matasei realizat din fibra sintetica, denumit nylon. Este o adevarata revolutie pe piata textilelor;
  • 1940 – In prima zi cand apar sosetele din nylon pe piata sunt vandute peste 72000 de perechi;
  • Anii 50 – Apar ciorapii cu fir mult mai fin si in mai multe culori. Scade foarte mult pretul acestor piese vestimentare;
  • Anii 60 – Apar colantii si ciorapii cu chilot, foarate practici pentru ca eliminau port jartierele;

Astazi, magazinele de sosete au mii de modele, care mai de care mai interesante, realizate atat din materiale naturale, cat si din materiale sintetice. Acestea sunt gandite pentru diversele activitati zilnice, ofera confort si pot iesi in evidenta prin aspectul lor deosebit. Desi sosetele din ziua de astazi sunt ieftine, acest lucru se datoreaza istoriei care a adus o multime de tehnologii noi de productie si foarte multe materiale, crescand concurenta in randul producatorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.