Scena juridica romaneasca este din nou zguduita de un scandal cu implicatii majore. Potrivit motivarii Curtii de Apel Bucuresti, Laura Vicol ar fi fost informata in avans despre perchezitiile DIICOT, ceea ce ridica suspiciuni serioase legate de scurgerea de informatii confidentiale.
Cazul, care se invarte in jurul acuzatiilor de delapidare de milioane de euro din firmele grupului Nordis, ii are in prim-plan pe Laura Vicol si sotul sau, Vladimir Ciorba. Ancheta scoate la iveala detalii socante despre cum ar fi fost cheltuite sumele imense obtinute ilegal: vacante luxoase, zboruri cu avioane private si achizitii de masini exclusiviste.
Scurgerea de informatii: cum ar fi aflat Laura Vicol despre perchezitiile DIICOT?
Unul dintre cele mai controversate aspecte ale acestui dosar este faptul ca Laura Vicol ar fi stiut in avans despre perchezitiile ce urmau sa aiba loc. Acest lucru reiese din interceptarile convorbirilor telefonice depuse ca probe la dosar.
Intr-o discutie purtata pe 31 ianuarie 2025, cu trei zile inainte de descinderea anchetatorilor, Laura Vicol afirma explicit ca a fost anuntata de venirea DIICOT:
Laura Vicol: „Ca ne trezim la 6 dimineata in fiecare dimineata de cand ne-au anuntat ca vin de la DIICOT sa-l ia din casa, asta e cu totul altceva.”
Aceasta declaratie ridica semne de intrebare asupra modului in care astfel de informatii sensibile au ajuns la urechile Laurei Vicol. Cine i-a furnizat detaliile despre actiunea DIICOT? Este vorba de o scurgere de informatii din interiorul institutiei sau de o retea de relatii influente care i-ar fi permis accesul la date confidentiale?
Ascunderea probelor: unde a disparut telefonul Laurei Vicol?
Judecatoarea care a emis mandatul de arestare preventiva subliniaza un alt element esential: incercarea Laurei Vicol de a ascunde probe care ar fi putut fi relevante pentru ancheta.
In documentele instantei se precizeaza ca aceasta ar fi renuntat la telefonul pe care il folosea in mod curent, chiar inainte de perchezitia domiciliara din 3 februarie 2025. Potrivit motivarii:
„Inculpata ar fi ascuns bunuri care puteau constitui mijloace de proba, respectiv terminalul mobil pe care l-a utilizat pana in data de 02.02.2025, aproximativ ora 23:00, data la care a fost dezactivat.”
La perchezitie, Laura Vicol a predat un alt telefon mobil, ceea ce sugereaza ca dispozitivul initial continea informatii pe care nu dorea sa le dezvaluie. Aceasta strategie este des intalnita in cazurile de coruptie, unde suspectii incearca sa elimine urmele activitatilor ilegale prin distrugerea sau ascunderea probelor digitale.
Cum au fost cheltuiti banii furati? Lux si opulenta pe banii pagubitilor
Procurorii DIICOT sustin ca Laura Vicol si Vladimir Ciorba ar fi delapidat milioane de euro din conturile grupului de firme Nordis, fonduri provenite de la clienti care platisera in avans pentru locuinte si servicii. In loc sa fie folositi conform destinatiei declarate, banii ar fi fost redirectionati catre un stil de viata extravagant.
Printre cheltuielile extravagante identificate de anchetatori se numara:
- 1,5 milioane de euro pentru zboruri private cu avioane si elicoptere spre destinatii de lux precum Nisa, Mykonos, Madrid, Paris sau Delta Dunarii.
- Aproape 5 milioane de euro cheltuiti pe automobile de lux, inclusiv Ferrari, Bentley si Rolls Royce.
- Sume uriase directionate catre achizitia de bunuri exclusiviste si vacante de lux.
Aceasta risipa de bani contrasteaza puternic cu situatia clientilor inselati, care au ramas fara economiile investite in proiectele imobiliare promise de grupul Nordis.
Arestarea preventiva si justificarea acesteia
In urma analizarii probelor, Curtea de Apel Bucuresti a decis, pe 4 februarie 2025, arestarea preventiva a Laurei Vicol si a lui Vladimir Ciorba. Motivarea instantei subliniaza mai multe aspecte grave:
- Exista indicii ca Laura Vicol a avut acces la informatii confidentiale, ceea ce ar putea indica o retea de complicitati.
- A incercat sa obstructioneze ancheta prin ascunderea telefonului utilizat inainte de perchezitie.
- Gravitatea faptelor impune masuri severe, avand in vedere prejudiciul urias cauzat de activitatea infractionala.
„Privarea de libertate a inculpatei este absolut necesara pentru inlaturarea unei stari de pericol social concret pentru ordinea publica”, se arata in documentele instantei.
Aceasta decizie reflecta seriozitatea acuzatiilor si intentia autoritatilor de a preveni orice posibila influenta asupra desfasurarii procesului penal.
Extinderea anchetei: ce urmeaza?
Avand in vedere complexitatea dosarului si amploarea prejudiciului, procurorii DIICOT au extins cercetarile si in afara Romaniei. Exista suspiciuni ca bunurile si fondurile obtinute ilegal au fost transferate in conturi din strainatate sau reinvestite in proprietati de lux din alte jurisdictii.
Acest aspect ridica noi intrebari: cine au fost complicii Laurei Vicol si ai lui Vladimir Ciorba in aceasta operatiune? Cat de departe s-a extins reteaua lor de influenta? Ce alte active ar putea fi recuperate pentru a compensa prejudiciul creat?
Pe masura ce ancheta avanseaza, este de asteptat ca noi informatii sa iasa la iveala, iar numarul celor implicati sa creasca. Cazul Nordis este, fara indoiala, unul dintre cele mai mari scandaluri financiare din Romania ultimilor ani si promite sa aiba implicatii majore asupra mediului de afaceri si justitiei din tara.
Sursa foto: Digi24