Sanctiuni pentru intarzierea transmiterii facturilor in sistemul RO e-Factura incepand cu 1 iunie

Incepand cu 1 iunie, nerespectarea termenului-limita de cinci zile lucratoare pentru transmiterea facturilor in sistemul national RO e-Factura va atrage sanctiuni in conformitate cu Legea 296/2023. Aceasta masura urmareste sa imbunatateasca disciplina fiscala si sa asigure sustenabilitatea financiara a Romaniei pe termen lung.

Detalii despre sanctiuni

Conform Legii 296 din octombrie 2023, intarzierea transmiterii facturilor in sistemul national RO e-Factura va constitui contraventie si va fi sanctionata cu amenzi semnificative.

Amenda variaza in functie de dimensiunea si categoria contribuabilului:

  • Pentru contribuabilii mari: Amenzile se situeaza intre 5.000 si 10.000 de lei.
  • Pentru contribuabilii mijlocii: Amenzile variaza intre 2.500 si 5.000 de lei.
  • Pentru ceilalti contribuabili si persoanele fizice: Amenzile sunt cuprinse intre 1.000 si 2.500 de lei.

Perioada de gratie

Ministerul Finantelor a anuntat ca, pentru perioada 1 ianuarie – 31 mai 2024 inclusiv, nerespectarea termenului-limita pentru transmiterea facturilor in sistemul RO e-Factura nu va fi sanctionata. Aceasta a fost o perioada de acomodare pentru contribuabili, oferindu-le timp sa se familiarizeze cu noul sistem si sa isi ajusteze procesele interne.

Implementarea si utilizarea sistemului RO e-Factura

Pana in prezent, peste 140 de milioane de facturi au fost incarcate in sistemul RO e-Factura. Acest numar impresionant reflecta gradul de adoptare al sistemului si importanta sa pentru digitalizarea si eficientizarea proceselor fiscale din Romania.

Obiectivele masurii

Scopul principal al acestei masuri este de a imbunatati colectarea veniturilor fiscale si de a reduce evaziunea fiscala. Prin implementarea sistemului electronic de facturare, autoritatile fiscale pot monitoriza mai eficient tranzactiile comerciale, asigurandu-se ca toate veniturile sunt declarate si taxele corespunzatoare sunt platite.

Reactiile contribuabililor

In general, contribuabilii mari si mijlocii si-au adaptat rapid procesele pentru a se conforma noilor cerinte. Cu toate acestea, exista ingrijorari in randul micilor intreprinderi si al persoanelor fizice cu privire la capacitatea lor de a respecta termenul-limita. Este important ca aceste entitati sa investeasca in solutii tehnologice adecvate si sa primeasca suportul necesar pentru a se conforma cerintelor legale.

Masuri de conformare

Pentru a evita sanctiunile, contribuabilii trebuie sa se asigure ca facturile sunt transmise in sistemul RO e-Factura in termenul de 5 zile lucratoare. Aceasta implica adoptarea unor procese eficiente de facturare si utilizarea tehnologiilor adecvate pentru a automatiza transmiterea facturilor. De asemenea, este esential ca angajatii responsabili de gestionarea facturilor sa fie bine instruiti si sa cunoasca procedurile necesare.

Evaluarea pe termen lung si impactul asupra conformitatii fiscale

Pe termen lung, implementarea stricta a sistemului RO e-Factura si aplicarea sanctiunilor pentru nerespectarea termenelor-limita vor contribui la crearea unui mediu fiscal mai transparent si mai eficient. Aceasta va permite autoritatilor fiscale sa aiba o imagine mai clara asupra activitatilor economice si sa imbunatateasca colectarea veniturilor bugetare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.